U biblioteci „Miran Jarc“ održano dramsko-literarno veče na kome su učestvovali članovi dramske i literarne sekcije SKD „Petar Kočić” iz Kranja

U biblioteci „Miran Jarc“ održano dramsko-literarno veče na kome su učestvovali članovi dramske i literarne sekcije SKD „Petar Kočić” iz Kranja

U sklopu saradnje između SKD „Novo mesto“ iz Novog mesta i SKD „Petar Kočić” iz Kranja i proširenja kulturnih djelatnosti oba društva, kao i u sklopu „Karavana književnosti i dramske djelatnosti”, koji organizuje SKD „Petar Kočić”, održano je 28. februara 2019. u biblioteci „Miran Kranj” iz Novog mesta, dramsko-literarno veče na kome su učestvovali članovi dramske i literarne sekcije SKD „Petar Kočić”. Biblioteka „Miran Jarc” omogućila je prostore, odnosno Atrijum za održavanje priredaba, i na taj način bila suorganizator ovog događaja.

U prvom dijelu programa Dušan Jovanović je izveo monodramu „Petar Pepo Bandić” na tekst Branka Ćopića. Dušan Jovanović je, pored toga što je glumio Petra Pepu Bandića, ujedno i adaptirao tekst, uradio režiju, scenografiju i kostimografiju. Ova predstava izvedena je pred oko sedeamdesetak prisutnih, koji su sa velikom pažnjom pratili monodramu, povremeno nagrađivali aplauzom u toku izvođenja a na kraju dugotrajnim aplauzom nagradili izvođača, čime su potvrdili da su bili veoma zadovoljni, kako izvođenjem, isto tako i samom predstavom, odnosno njenim sadržajem. Na kraju predstave prisutnima se obratio Ostoja Bubnjević, predsjednik SKD „Novo mesto“ i zahvalio se kako izvođaču, isto tako i publici koja je sa velikom pažnjom i zadovoljstvom pratila predstavu.

Nakon završetka monodrame gosti iz Kranja i članovi SKD „Novo mesto” preselili su se u drugi prostor biblioteke gdje je uz zakusku održano literarno veče. Prisutnima se prvo obratio Krstan Šućur, predsjednik SKD „Petar Kočić”, koji je pozdravio prisutne, zahvalio se na pozivu i organizaciji, a zatim predstavio i učesnike programa.

Prvo je nastupila Smiljana Kondić koja je pročitala svoju pjesmu „Reci mi rijeko” iz svoje zbirke „Jutro u tuđini”, kao i neobjavljene pjesme „Tuđi dan” i „Majci”. Ostoja Šobot je prvo govorio o demokratiji, oslanjajući se na grčkog filozofa Sokrata, da bi u drugom dijelu govorio o jeziku i zaveštanju Stefana Nemanje. Dušan Jovanović je izveo kraći komad, odnosno satiru Vuka Bezarevića „Skončanje maksima diskutanta”, a Krstan Šućur je odrecitovao dvije pjesme Bore Kapetanovića.

Ovo druženje je nasatvljeno uz prijatan razgovor, sa željom da se nastavi sa saradnjom, jer za to postoje mogućnosti koje treba na najbolji način iskoristiti, a pokazalo se da je publika željna ovakvih događaja, a treba naglasiti da je tokom izvođenja monodrame bio i veći broj mladih, koji su pokazali svoje interesovanje za ovakve događaje.

Dramsko literarno veče omogućili su: Opština Novo mesto, Zavod Boter i Biblioteka „Miran Jarc”.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije