У библиотеци „Миран Јарц“ одржано драмско-литерарно вече на коме су учествовали чланови драмске и литерарне секције СКД „Петар Кочић” из Крања

У библиотеци „Миран Јарц“ одржано драмско-литерарно вече на коме су учествовали чланови драмске и литерарне секције СКД „Петар Кочић” из Крања

У склопу сарадње између СКД „Ново место“ из Новог места и СКД „Петар Кочић” из Крања и проширења културних дјелатности оба друштва, као и у склопу „Каравана књижевности и драмске дјелатности”, који организује СКД „Петар Кочић”, одржано је 28. фебруара 2019. у библиотеци „Миран Крањ” из Новог места, драмско-литерарно вече на коме су учествовали чланови драмске и литерарне секције СКД „Петар Кочић”. Библиотека „Миран Јарц” омогућила је просторе, односно Атријум за одржавање приредаба, и на тај начин била суорганизатор овог догађаја.

У првом дијелу програма Душан Јовановић је извео монодраму „Петар Пепо Бандић” на текст Бранка Ћопића. Душан Јовановић је, поред тога што је глумио Петра Пепу Бандића, уједно и адаптирао текст, урадио режију, сценографију и костимографију. Ова представа изведена је пред око седеамдесетак присутних, који су са великом пажњом пратили монодраму, повремено награђивали аплаузом у току извођења а на крају дуготрајним аплаузом наградили извођача, чиме су потврдили да су били веома задовољни, како извођењем, исто тако и самом представом, односно њеним садржајем. На крају представе присутнима се обратио Остоја Бубњевић, предсједник СКД „Ново место“ и захвалио се како извођачу, исто тако и публици која је са великом пажњом и задовољством пратила представу.

Након завршетка монодраме гости из Крања и чланови СКД „Ново место” преселили су се у други простор библиотеке гдје је уз закуску одржано литерарно вече. Присутнима се прво обратио Крстан Шућур, предсједник СКД „Петар Кочић”, који је поздравио присутне, захвалио се на позиву и организацији, а затим представио и учеснике програма.

Прво је наступила Смиљана Кондић која је прочитала своју пјесму „Реци ми ријеко” из своје збирке „Јутро у туђини”, као и необјављене пјесме „Туђи дан” и „Мајци”. Остоја Шобот је прво говорио о демократији, ослањајући се на грчког филозофа Сократа, да би у другом дијелу говорио о језику и завештању Стефана Немање. Душан Јовановић је извео краћи комад, односно сатиру Вука Безаревића „Скончање максима дискутанта”, а Крстан Шућур је одрецитовао двије пјесме Боре Капетановића.

Ово дружење је насатвљено уз пријатан разговор, са жељом да се настави са сарадњом, јер за то постоје могућности које треба на најбољи начин искористити, а показало се да је публика жељна оваквих догађаја, а треба нагласити да је током извођења монодраме био и већи број младих, који су показали своје интересовање за овакве догађаје.

Драмско литерарно вече омогућили су: Општина Ново место, Завод Ботер и Библиотека „Миран Јарц”.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније