Srpsko društvo dr Mladen Stojanović orgnizovalo Tucijadu 2022

tucijada 2022

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović orgnizovalo Tucijadu 2022

Tucijada je održana 8.5.2022 u dvorani Gaudeamus u Velenju

Prođoše nedaće koje su nas ograničavale u radu društva i izvođenju priredbi, odnosno za nas bitnih društvenih događaja. Tako prođe još jedna godina i ponovo dođe Vaskrs, nama najradosniji hrišćanski vjerski praznik. Članovi Srpskog društva dr Mladen Stojanović su čekali i rado dočekali taj dan, da bi ponovo pokrenuli TUCIJADU, posle pandemije kovid bolesti. Ove godine se tradicionalno izvodi već osmi put.

Naši članovi, prijatelji i svi oni prolaznici koji podržavaju naš rad, okupljaju se na dan Vaskrsa u dvorani Gaudeamus u Velenju.

Na Vaskrs se tradicionalno okupljamo u dvorani Gaudeamus u Velenju, gdje organizujemo Tucijadu, tradicionalni susret kojim želimo od zaborava spasiti djelić naše bogate tradicije i običaja, prenoseći ih na mlađe naraštaje.

Pored aktivnih članova društva, prijatelja, pridružili su nam se i oni koji prate aktivnost i rad društva i redovno posjećuju naše događaje. Pred sam početak Tucijade razdjelili smo se u dvije starosne grupe, djeca od 4-14, a stariji od 15-65 + godina. Samo nadmetanje izvodimo tako da stanemo u dvije, folklornim žargonom kazano,  „lese“ i odmjerimo snagu najtvrđeg jajeta. Onom kojem pukne jaje izlazi iz lese kao gubitnik i tako do kraja dok ne ostane samo jedan takmičar. Pobjednik je dužan pojesti pobjedničko jaje. Mnogo nam je drago da svake godine dolaze novi ljudi koji podržavaju naš rad, pa i oni koji ne pripadaju pravoslavnoj vjeri.

U takmičenju za najtvrđe jaje pobjedio je, u kategoriji stariji 1. Klemen Kumer, 2. Dušan Despotović, a u kategoriji djece pobjedila 1. Andrijana Samardžić, a drugo mjesto je zauzeo Vukašin Jauz.  Za prva i druga mjesta pođeljene su staklene plakete. Posle toga smo se družili uz pjesmu i igru i već sa mislima bili na sledećoj Tucijadi 2023. godine.

Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije