Српско друштво др Младен Стојановић оргнизовало Туцијаду 2022

туцијада 2022

Српско друштво др Младен Стојановић оргнизовало Туцијаду 2022

Туцијада је одржана 8.5.2022 у дворани Гаудеамус у Велењу

Прођоше недаће које су нас ограничавале у раду друштва и извођењу приредби, односно за нас битних друштвених догађаја. Тако прође још једна година и поново дође Васкрс, нама најрадоснији хришћански вјерски празник. Чланови Српског друштва др Младен Стојановић су чекали и радо дочекали тај дан, да би поново покренули ТУЦИЈАДУ, после пандемије ковид болести. Ове године се традиционално изводи већ осми пут.

Наши чланови, пријатељи и сви они пролазници који подржавају наш рад, окупљају се на дан Васкрса у дворани Гаудеамус у Велењу.

На Васкрс се традиционално окупљамо у дворани Гаудеамус у Велењу, гдје организујемо Туцијаду, традиционални сусрет којим желимо од заборава спасити дјелић наше богате традиције и обичаја, преносећи их на млађе нараштаје.

Поред активних чланова друштва, пријатеља, придружили су нам се и они који прате активност и рад друштва и редовно посјећују наше догађаје. Пред сам почетак Туцијаде раздјелили смо се у двије старосне групе, дјеца од 4-14, а старији од 15-65 + година. Само надметање изводимо тако да станемо у двије, фолклорним жаргоном казано,  „лесе“ и одмјеримо снагу најтврђег јајета. Оном којем пукне јаје излази из лесе као губитник и тако до краја док не остане само један такмичар. Побједник је дужан појести побједничко јаје. Много нам је драго да сваке године долазе нови људи који подржавају наш рад, па и они који не припадају православној вјери.

У такмичењу за најтврђе јаје побједио је, у категорији старији 1. Kлемен Kумер, 2. Душан Деспотовић, а у категорији дјеце побједила 1. Андријана Самарџић, а друго мјесто је заузео Вукашин Јауз.  За прва и друга мјеста пођељене су стаклене плакете. После тога смо се дружили уз пјесму и игру и већ са мислима били на следећој Туцијади 2023. године.

Христос васкрсе – Ваистину васкрсе!

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније