Čudesni šapat Svetog Save

Čudesni šapat Svetog Save

Učenici srpske dopunske škole u Kranju, Novom Mestu i Ljubljani zajedno sa svojim vršnjacima, učenicima OŠ „Meša Selimović“ iz Bijeljine, Republika Srpska, obeležili su školsku slavu Svetog Savu onlajn priredbom pod nazivom Čudesni šapat Svetog Save.

Proslava  se odvijala u OŠ „Meša Selimović“ u Bijeljini, a učenici srpske dopunske škole iz Slovenije svečanost su pratili onlajn. Svim učenicima i njihovim nastavnicima  obratio se đakon SPC u Bijeljini Milenko Krajišnik ističući važnost negovanja duhovnosti kroz lik i delo Svetog Save. Prvi srpski prosvetitelj i utemeljivač srpske pravoslavne crkve, kulture i prosvete Sveti Sava  proslavljen je prigodnim recitacijama, dramskim dijalozima, prikazom zajedničkih učeničkih radova, himnom posvećenoj Sv. Savi i tradicionalnim slavskim obredom kome su prisustvovali i učenici obučeni u narodnu nošnju.

Zatim su svi učenici pratili direktan prenos  obeležavanja školske slave na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, koji pripada Univerzitetu  u  Istočnom Sarajevu. Nakon ceremonije lomljenja slavskog kolača učenicima su se obratili gospodin Ljubiša Petrović, gradonačelnik grada Bijeljina, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić i dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini prof. dr Dalibor Stević, govoreći sa nadahnućem o životu i delu našeg prvog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save. Čestitajući školsku slavu  učenicima OŠ „Meša Selimović“ u Bijeljini i učenicima srpske dopunske škole u Sloveniji, kao i njihovim roditeljima, prof. Stević je posebno istakao važnost zajedničke saradnje srpske dece iz Srbije sa decom iz regiona uz podršku njihovih nastavnika.

Galerija fotografija priredbe


„Posebno želim da čestitam kolegama u srpskoj dopunskoj školi u regionu na predanom radu i očuvanju našeg jezika. Pokazali ste veliku profesionalnost i posvećenost svom pozivu u ovim izazovnim vremenima. Zahvaljujući Vama naša deca, koja žive van granica Srbije, sačuvaće svoj jezik od zaborava. Poreklo i rodni identitet jesu neophodni za razvoj svakog deteta“, rekao je prof. Stević i dodao da je njegova želja da svi pojedinci, ustanove i nadležni organi slede put svetosavlja, put prosvetiteljstva i unapređivanja obrazovanja.


U nastavku pogledajte objedinjeno cjelokupni događaj Čudesni šapat Svetog Save

Čudesni šapat Svetog Save“, učenici SDŠ iz Kranja, Novog Mesta i Ljubljane

Za ovu uspešnu manifestaciju zahvalnost dugujemo učiteljima u Bijeljini Branislavu (ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade u R Srpskoj)  i Marijani Milanović kao i rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milanu Kuliću i dekanu Pedagoškog fakulteta u Bijeljini prof. dr Daliboru Steviću.

Piše učiteljica Nevena Stupar,
Srpska dopunska škola u Sloveniji

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.