Чудесни шапат Светог Саве

Чудесни шапат Светог Саве

Ученици српске допунске школе у Крању, Новом Месту и Љубљани заједно са својим вршњацима, ученицима ОШ „Меша Селимовић“ из Бијељине, Република Српска, обележили су школску славу Светог Саву онлајн приредбом под називом Чудесни шапат Светог Саве.

Прослава  се одвијала у ОШ „Меша Селимовић“ у Бијељини, а ученици српске допунске школе из Словеније свечаност су пратили онлајн. Свим ученицима и њиховим наставницима  обратио се ђакон СПЦ у Бијељини Миленко Крајишник истичући важност неговања духовности кроз лик и дело Светог Саве. Први српски просветитељ и утемељивач српске православне цркве, културе и просвете Свети Сава  прослављен је пригодним рецитацијама, драмским дијалозима, приказом заједничких ученичких радова, химном посвећеној Св. Сави и традиционалним славским обредом коме су присуствовали и ученици обучени у народну ношњу.

Затим су сви ученици пратили директан пренос  обележавања школске славе на Педагошком факултету у Бијељини, који припада Универзитету  у  Источном Сарајеву. Након церемоније ломљења славског колача ученицима су се обратили господин Љубиша Петровић, градоначелник града Бијељина, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић и декан Педагошког факултета у Бијељини проф. др Далибор Стевић, говорећи са надахнућем о животу и делу нашег првог архиепископа и просветитеља Светог Саве. Честитајући школску славу  ученицима ОШ „Меша Селимовић“ у Бијељини и ученицима српске допунске школе у Словенији, као и њиховим родитељима, проф. Стевић је посебно истакао важност заједничке сарадње српске деце из Србије са децом из региона уз подршку њихових наставника.

Галерија фотографија приредбе


„Посебно желим да честитам колегама у српској допунској школи у региону на преданом раду и очувању нашег језика. Показали сте велику професионалност и посвећеност свом позиву у овим изазовним временима. Захваљујући Вама наша деца, која живе ван граница Србије, сачуваће свој језик од заборава. Порекло и родни идентитет јесу неопходни за развој сваког детета“, рекао је проф. Стевић и додао да је његова жеља да сви појединци, установе и надлежни органи следе пут светосавља, пут просветитељства и унапређивања образовања.


У наставку погледајте обједињено цјелокупни догађај Чудесни шапат Светог Саве

Чудесни шапат Светог Саве“, ученици СДШ из Крања, Новог Места и Љубљане

За ову успешну манифестацију захвалност дугујемо учитељима у Бијељини Браниславу (овогодишњи добитник Светосавске награде у Р Српској)  и Маријани Милановић као и ректору Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милану Кулићу и декану Педагошког факултета у Бијељини проф. др Далибору Стевићу.

Пише учитељица Невена Ступар,
Српска допунска школа у Словенији

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније