Svetosavska proslava u Novoj Gorici

SKD Sloga - Savindan

Svetosavska proslava u Novoj Gorici

Srpsko kulturno društvo Sloga iz Nove Gorice u saradnji sa Srpskom školom u Sloveniji obeležilo Savindan – veliki pravoslavni crkveni praznik

Ovih zimskih dana, hladnih i tmurnih, ne samo zbog oblaka, već i zbog svakojakog mraka i težine koji se nadvijaju nad savremenim čovečanstvom, bar na trenutak smo se okrenuli najvišim duhovnim vrednostima našeg naroda, zaboravljajući na muke i probleme realne egzistencije koji nas neumoljivo okružuju, i neretko podređuju svojim merilima i pravilima.

Razlog za okretanje našoj duhovnosti, našem unutrašnjem biću bio je sasvim prikladan: Svetosavski dani, niz proslava, školskih i kulturnih priredbi kojima mnoge obrazovne i kulturne institucije Srba u zemlji i rasejanju, obeležavaju Savindan, Dan Svetoga Save, utemeljivača srpske kulture i pismenosti.

I Srpsko kulturno društvo „Sloga” Nova Gorica, sa velikim zadovoljstvom, ali i osećajem svoje duhovne obaveze pristupilo je obeležavanju Savindana. Ništa nije izgledalo prirodnije i logičnije nego da proslava Savindana bude usmerena ka našim najmlađim članovima društva, dečjoj grupi naše folklorne sekcije, ali i učenicima Srpske dopunske škole u Novoj Gorici.

Zato je i priredba posvećena Svetom Savi bila u potpunosti izvedena sa njihove strane, uz skroman ali svakako značajan doprinos veteranske grupe, koja je želela da mladima pruži primer istrajnosti i upornosti u radu i uvežbavanju folklornih igara. Naravno, deci se pridružila i naša mlada pesnikinja i folklorašica, Tina Jaćimović, ovoga puta u ulozi voditeljke programa.


Naša znamenita istoričarka, članica Srpske akademije nauka, Jovanka Kalić, o Svetom Savi je svojevremeno rekla: „Sveti Sava je u našoj sredini najpre molitva, tek onda istorijska i naučna tema”. Upravo zbog tog višeznačnog lika Svetog Save, zbog njegove duhovnosti, ali i zbog njegove posvećenosti obrazovanju Srba i jačanju njihove državotvornosti, je i program naše proslave bio višeznačan. Kroz muzičke numere, recitale, projekciju filmova i fotografija, pokušali smo da širokoj paleti gledalaca, od najmlađih do najstarijih približimo duhovnu i svetovnu stranu kompleksnog i višeznačnog lika Rastka Nemanjića – Svetog Save.


Jer „Sava jeste monah ali istovremeno i odvažni državnik, iznijansirani pisac ali i vešti diplomata” (Luka Mičeta -  „Zaveštanje Svetog Save”).

Zaista su te januarske večeri – 28. 1. 2023. predivno zvučali stihovi himne Svetom Savi, zaista su impresivno delovale činjenice o njegovom svetovnom i duhovnom životu, zaista su pesme koje su izveli učenici srpske dopunske škole milovale  čula prezadovoljne publike u dvorani.

Program je odisao voljom i željom najmlađih da se u pravom svetlu predstave svojim najbližima, roditeljima, rodbini, sunarodnicima… Sve je bilo pažljivo organizovano i uklopljeno pod brižljivom rukom organizatora, Tamare Svrzić, nastavnice i Biljane Savić, vođe folklorne sekcije „Sloge”.

Evo šta o samoj priredbi kaže kreator programa, nastavnica Tamara Svrzić: „Ujedinjenim snagama, kako nas i uči Sveti Sava, realizovali smo priredbu povodom Savindana„.

U svečanoj i toploj atmosferi, pred prepunom salom Kulturnog centra u Vrtojbi, izveli smo prigodan program slaveći njegovo delo i šireći duh Svetosavlja.

Deca su na početku ponosno zapevala ,,Himnu Svetom Savi”. Muzičku pratnju na klarinetu i violini pružili su im vršnjaci Jakov i Aleksija Milinković. U ulozi voditelja odlično su se snašle Jelena Budišin, Ana i Tina. Kroz naizgled opušten razgovor podsetile su nas na život i delo Svetog Save, ali i na značaj izučavanja srpskog jezika van matice.

Najlepše stihove o Svetom Savi potom su kazivali: Dunja Svrzić, Lara Dačović, Nemanja Mićić, Sara Janjilović, Tea Janjilović, Nina Janjilović, Mihajlo Budišin, Simeon Milinković,…… Izvanredan nastup imali su i najmlađi članovi folklorne sekcije“Sloge“. Program je završen horskim izvođenjem numere ,,Molimo za finu tišinu”.

Prisutnim gostima se nakon priredbe obratio i predsednik SKD ,,Sloga” Ilija Janković. Zahvalio se organizatorima i učesnicima programa i najavio događaje koje društvo planira u narednom periodu. Svoj deci podeljeni su paketići koje su obezbedile đačke porodice kao i predstavnici društva.“

Lepo je nastavnica Tamara opisala tok priredbe i podsetila nas na izvanredna dostignuća svih učesnika u programu. A nama ne preostaje ništa drugo, do da napomenemo da je celovečernji program završen igrankom i opštim veseljem prisutnih, u najboljoj tradiciji SKD „Sloga”.

Autor teksta: Marijana Živković

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije