Светосавска прослава у Новој Горици

SKD Sloga - Savindan

Светосавска прослава у Новој Горици

Српско културно друштво Слога из Нове Горице у сарадњи са Српском школом у Словенији обележило Савиндан – велики православни црквени празник

Ових зимских дана, хладних и тмурних, не само због облака, већ и због свакојаког мрака и тежине који се надвијају над савременим човечанством, бар на тренутак смо се окренули највишим духовним вредностима нашег народа, заборављајући на муке и проблеме реалне егзистенције који нас неумољиво окружују, и неретко подређују својим мерилима и правилима.

Разлог за окретање нашој духовности, нашем унутрашњем бићу био је сасвим прикладан: Светосавски дани, низ прослава, школских и културних приредби којима многе образовне и културне институције Срба у земљи и расејању, обележавају Савиндан, Дан Светога Саве, утемељивача српске културе и писмености.

И Српско културно друштво „Слога” Нова Горица, са великим задовољством, али и осећајем своје духовне обавезе приступило је обележавању Савиндана. Ништа није изгледало природније и логичније него да прослава Савиндана буде усмерена ка нашим најмлађим члановима друштва, дечјој групи наше фолклорне секције, али и ученицима Српске допунске школе у Новој Горици.

Зато је и приредба посвећена Светом Сави била у потпуности изведена са њихове стране, уз скроман али свакако значајан допринос ветеранске групе, која је желела да младима пружи пример истрајности и упорности у раду и увежбавању фолклорних игара. Наравно, деци се придружила и наша млада песникиња и фолклорашица, Тина Јаћимовић, овога пута у улози водитељке програма.


Наша знаменита историчарка, чланица Српске академије наука, Јованка Калић, о Светом Сави је својевремено рекла: „Свети Сава је у нашој средини најпре молитва, тек онда историјска и научна тема”. Управо због тог вишезначног лика Светог Саве, због његове духовности, али и због његове посвећености образовању Срба и јачању њихове државотворности, је и програм наше прославе био вишезначан. Кроз музичке нумере, рецитале, пројекцију филмова и фотографија, покушали смо да широкој палети гледалаца, од најмлађих до најстаријих приближимо духовну и световну страну комплексног и вишезначног лика Растка Немањића – Светог Саве.


Јер „Сава јесте монах али истовремено и одважни државник, изнијансирани писац али и вешти дипломата” (Лука Мичета -  „Завештање Светог Саве”).

Заиста су те јануарске вечери – 28. 1. 2023. предивно звучали стихови химне Светом Сави, заиста су импресивно деловале чињенице о његовом световном и духовном животу, заиста су песме које су извели ученици српске допунске школе миловале  чула презадовољне публике у дворани.

Програм је одисао вољом и жељом најмлађих да се у правом светлу представе својим најближима, родитељима, родбини, сународницима… Све је било пажљиво организовано и уклопљено под брижљивом руком организатора, Тамаре Сврзић, наставнице и Биљане Савић, вође фолклорне секције „Слоге”.

Ево шта о самој приредби каже креатор програма, наставница Тамара Сврзић: „Уједињеним снагама, како нас и учи Свети Сава, реализовали смо приредбу поводом Савиндана„.

У свечаној и топлој атмосфери, пред препуном салом Културног центра у Вртојби, извели смо пригодан програм славећи његово дело и ширећи дух Светосавља.

Деца су на почетку поносно запевала ,,Химну Светом Сави”. Музичку пратњу на кларинету и виолини пружили су им вршњаци Јаков и Алексија Милинковић. У улози водитеља одлично су се снашле Јелена Будишин, Ана и Тина. Кроз наизглед опуштен разговор подсетиле су нас на живот и дело Светог Саве, али и на значај изучавања српског језика ван матице.

Најлепше стихове о Светом Сави потом су казивали: Дуња Сврзић, Лара Дачовић, Немања Мићић, Сара Јањиловић, Теа Јањиловић, Нина Јањиловић, Михајло Будишин, Симеон Милинковић,…… Изванредан наступ имали су и најмлађи чланови фолклорне секције“Слоге“. Програм је завршен хорским извођењем нумере ,,Молимо за фину тишину”.

Присутним гостима се након приредбе обратио и председник СКД ,,Слога” Илија Јанковић. Захвалио се организаторима и учесницима програма и најавио догађаје које друштво планира у наредном периоду. Свој деци подељени су пакетићи које су обезбедиле ђачке породице као и представници друштва.“

Лепо је наставница Тамара описала ток приредбе и подсетила нас на изванредна достигнућа свих учесника у програму. А нама не преостаје ништа друго, до да напоменемо да је целовечерњи програм завршен игранком и општим весељем присутних, у најбољој традицији СКД „Слога”.

Аутор текста: Маријана Живковић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније