,,Ићи ћемо путем славе, старим путем Светог Саве!“

,,Ићи ћемо путем славе, старим путем Светог Саве!“

У свечаној сали КД ,,Брдо“ у Крању је пригодним програмом и чином резања славског колача обележена школска слава Свети Сава.

Више пута сте слушали или читали о животу Растка Немањића, али највише о њему знају наши ђаци који су рециталима, драмским текстовима и песмом одушевили бројну публику.

У школама широм Србије и Републике Српске, као и унутар бројних организација у дијаспори је прослављена школска слава Свети Сава. Уз „Химну Светом Сави“ ђаци су обележавали дан посвећен првом српском просветитељу.

Дела која је Свети Сава, рођен као Растко Немањић (1175 – 1236) оставио иза себе превазилазе оквире просветитељства. Начином на који је живео принц из лозе Немањића, монах, дипломата, књижевник и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве поставио је темеље нашег духовног пута којим ходамо дуже од осам векова.

Светосавље или завет Светог Саве обухвата и образовање, али и честитост, поштење, посвећеност, послушност, човекољубље, висок морал, пристојност, јединство, измирење, саборност, савест, разум… Темељ његовог завета је православље, истина и вера у живот вечни.

„Духовна наука није игра, нити речи безумља људских мисли, него је то проповедана Света вера Божија на којој су основани свети чинови у Исусу Христу Господу нашем, о коме пророци Светим духом прорекоше и апостоли научише, и мученици исповедаше, и сви свети сачуваше…“,

беседио је тако Свети Сава

Ученици Српске допунске школе у Словенији су извели драмски комад „Крсна слава – Свети Сава“, који је осликао време у коме је просветитељ живео. Организацију приредбе и овог симболиком испуњеним комадом је на себе и овога пута преузела учитељица Нeвена Ступар.

Протојереј-ставрофор Будимир Галамић је на  радост и част ученика узео учешће у самој приредби. Био је то својеврсни час веронауке и народне традиције, осмишљен тако да својим поукама ученике припреми за живот. Захвалност дугујемо СПЦ у Крању, организаторима и председнику КД ,,Брдо“, као и родитељима који су се потрудили да се овај празник обележи достојанствено, свечано и предано, онако како наш просветитељ заслужује.

Невена Ступар

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније