Svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije

Svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije

izvor: Štajerske novice

Prijem je održan u poznatom hotelu Interkontinental u Ljubljani. Prijemu je prisustvovao veliki broj slovenačkih parlamentaraca, Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, Mitropolit zagrebačko – ljubljanski Dr Porfirije.

Pored slovenačkih zvaničnika svečanosti su prisustvovali predstavnici srpskih društava iz Slovenije, ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života ove prijateljske države, članovi verskih zajednica i diplomatskog kora, slovenačke vojske, kao i veliki broj prijatelja Srbije i gosti iz inostranstva.

Prijem je otvoren izvođenjem himni Srbije i Slovenije, koje je pevala predstavnica Srba iz Slovenije: Tijana Krivaja, studentkinja druge godine master studija na Akademiji za glazbu Univerze u Ljubljani.

Osim što je 15. februar Dan državnosti ovo je i Dan ustavnosti jer je u Kragujevcu, 1835. godine usvojen prvi najviši pravni akt u istoriji Srbije – Sretenjski ustav. Ovaj datum je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Praznik Sretenje u Srbiji je ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Goste je, posle pevanja srpske i slovenačke himne pozdravila Zorana Vlatković, ambasadorka Srbije u Sloveniji. Zorana Vlatković je u svom pozdravnom govoru naglasila važnost multilateralizma koji je oblikovao svet. –» Odnosi između Srbije i Slovenije su iz godine u godinu sve bolji i intenzivniji.

Posebno smo ponosni na brojnu srpsku zajednicu koja živi u Sloveniji i koja je ovde dobro integrisana. Radnici, lekari, inženjeri, umetnici i sportisti daju veliki doprinos slovenačkom društvu i želja Srbije je da oni budu lojalni građani Slovenije, ali da očuvaju i neguju svoju kulturu, tradiciju, jezik i svest o svojoj naciji u čemu će uvek uživati svaku vrstu pomoći i podrške države. Srbije.

Veliku zahvalnost za podršku ambasadi dugujemo mitropoliji zagrebačko ljubljanskoj i kompletnom sveštenstvu srpske pravoslavne crkve ovde u Sloveniji«, završila je svoj govor ambasadorka Vlatković.

Tekst: Rade Bakračević
Foto: Zdravko Majstorović i Rade Bakračević

podijelite sadržaj:

 1. Hvala poštovanom uredniku, koji je objavio vest iz „Štajerskih novica“ što je dobro za sve Srbe i simpatizere Srba u Sloveniji. Hvala na saradnji,
  Rade Bakračević, urednik Štajerskih novic

 2. Miodrag Kondić kaže:

  Poštovani Rade,

  međusobno povezana sredstva informisanja svakako jačaju našu zajednicu i obogaćuju sredinu u kojoj živimo.
  Dobre i stručno pripremljene vijesti sa radošću prenosimo.

  Sa vjerom u dugu i plodnu saranju, srdačno,
  Miodrag Kondić, urednik Našeg glasa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije