Свечани пријем поводом Дана државности Републике Србије

Свечани пријем поводом Дана државности Републике Србије

извор: Штајерске новице

Пријем је одржан у познатом хотелу Интеркoнтинентал у Љубљани. Пријему је присуствовао велики број словеначких парламентараца, Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане, Митрополит загребачко – љубљански Др Порфирије.

Поред словеначких званичника свечаности су присуствовали представници српских друштава из Словеније, личности из политичког, јавног и културног живота ове пријатељске државе, чланови верских заједница и дипломатског кора, словеначке војске, као и велики број пријатеља Србије и гости из иностранства.

Пријем је отворен извођењем химни Србије и Словеније, које је певала представница Срба из Словеније: Тијана Криваја, студенткиња друге године мастер студија на Академији за глазбу Универзе у Љубљани.

Осим што је 15. фебруар Дан државности ово је и Дан уставности јер је у Крагујевцу, 1835. године усвојен први највиши правни акт у историји Србије – Сретењски устав. Овај датум је један од најбитнијих у политичком, културном и историјском календару Србије. Празник Сретење у Србији је поново почео да се слави од 2002. године.

Госте је, после певања српске и словеначке химне поздравила Зорана Влатковић, амбасадорка Србије у Словенији. Зорана Влатковић је у свом поздравном говору нагласила важност мултилатерализма који је обликовао свет. –» Односи између Србије и Словеније су из године у годину све бољи и интензивнији.

Посебно смо поносни на бројну српску заједницу која живи у Словенији и која је овде добро интегрисана. Радници, лекари, инжењери, уметници и спортисти дају велики допринос словеначком друштву и жеља Србије је да они буду лојални грађани Словеније, али да очувају и негују своју културу, традицију, језик и свест о својој нацији у чему ће увек уживати сваку врсту помоћи и подршке државе. Србије.

Велику захвалност за подршку амбасади дугујемо митрополији загребачко љубљанској и комплетном свештенству српске православне цркве овде у Словенији«, завршила је свој говор амбасадорка Влатковић.

Текст: Раде Бакрачевић
Фото: Здравко Мајсторовић и Раде Бакрачевић

подијелите садржај:

 1. Хвала поштованом уреднику, који је објавио вест из „Штајерских новица“ што је добро за све Србе и симпатизере Срба у Словенији. Хвала на сарадњи,
  Раде Бакрачевић, уредник Штајерских новиц

 2. Миодраг Кондић каже:

  Поштовани Раде,

  међусобно повезана средства информисања свакако јачају нашу заједницу и обогаћују средину у којој живимо.
  Добре и стручно припремљене вијести са радошћу преносимо.

  Са вјером у дугу и плодну сарању, срдачно,
  Миодраг Кондић, уредник Нашег гласа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније