Српско културно уметничко друштво „Видовдан” из Љубљане приредило целовечерњи годишњи концерт под називом „Заигра ми дивно коло”

Српско културно уметничко друштво „Видовдан” из Љубљане приредило целовечерњи годишњи концерт под називом „Заигра ми дивно коло”

Концерт је одржан 16. фебруара 2019. у Центру културе Шпански борци у Љубљани пред више од триста гледалаца, који су имали прилику да виде наступе свих фолклорних и пјевачких група друштва и да виде велики број учесника, као и разноврсност кореографија и народних ношњи.

Водитељка програма Весна Рикић најавила је овај догађај и представила првог учесника, а то је пјевачка група која је отпјевала пјесме „Елено моме мори” и „Три девојке запевале”.

Водитељ Милане Лекић је кроз писмо које пише мајци најавио сљедећег учесника, а то су били фолклораши из извођачког ансамбла који су одиграли кореографију под називом „Заигра ми дивно коло”, игре и пјесме из Косовског Поморавља. Умјетнички руководилац извођачког ансамбла је Жељко Крсмановић.

На ред су дошли најмлађи чланови СКУД „Видовдан”, дјечја група „Ципирипи” која је приказала игре и пјесме из Шумадије. Умјетнички руководиоци ове групе су Наталија Керезовић и Данијел Серчић. Припремни ансамбл под умјетничким вођством Жељка Крсмановића извео је пјесме и игре из Кобишнице, а омладински ансамбл који воде Наталија Керезовић и Данијел Серчић одиграо је игре из Беле Паланке.

Женска пјевачка група, којом руководи Сања Веселић, отпјевала је сплет пјесама, да би потом извођачки ансамбл приказао кореографију „Стојан си виче, па виче”, игре и пјесме из Пчиње. Игре и пјесме из Ниша одиграли су чланови ветеранске фолклорне групе СКУД „Видовдан”, а умјетнички руководилац ветеранске групе је Јован Бајић. Након ветеранске групе Народни оркестар извео је сплет мелодија.

Публици и учесницима обратила се Драгица Веселић, предсједница СКУД „Видовдан“, поздравила присутне као и госте, међу којима су били Ивана Јакшић Матовић, конзул у Амбасади Републике Србије у Љубљани, затим мр Драго Војводић, предсједник Савеза српских друштава Словеније, као и представници других друштава. Присутнима се обратила и конзул Ивана Јакшић Матовић и честитала на овако изведеном концерту са жељом да се и даље настави овако  ида се на овакав начин шири и чува српска култура.

Предсједница друштва Драгица Веселић додијелила је захвалницу досадашњој предсједници Зорици Латиновић и захвалила се за њен допринос у раду друштва као предсједнице. Исто тако подијељени су поклони умјетничким руководиоцима фолклорних и пјевачке групе Жељку Крсмановићу, Данијелу Серчићу, Сањи Веселић, Јовану Бајићу, Наталији Керезовић, као и музичару Дејану Ерцегу.

На самом крају овог лијепог догађаја извођачки ансамбл је одиграо кореографију под називом „Море зађе сунце”, игре и пјесме из Бујановца.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније