Srpsko kulturno umetničko društvo „Vidovdan” iz Ljubljane priredilo celovečernji godišnji koncert pod nazivom „Zaigra mi divno kolo”

Srpsko kulturno umetničko društvo „Vidovdan” iz Ljubljane priredilo celovečernji godišnji koncert pod nazivom „Zaigra mi divno kolo”

Koncert je održan 16. februara 2019. u Centru kulture Španski borci u Ljubljani pred više od trista gledalaca, koji su imali priliku da vide nastupe svih folklornih i pjevačkih grupa društva i da vide veliki broj učesnika, kao i raznovrsnost koreografija i narodnih nošnji.

Voditeljka programa Vesna Rikić najavila je ovaj događaj i predstavila prvog učesnika, a to je pjevačka grupa koja je otpjevala pjesme „Eleno mome mori” i „Tri devojke zapevale”.

Voditelj Milane Lekić je kroz pismo koje piše majci najavio sljedećeg učesnika, a to su bili folkloraši iz izvođačkog ansambla koji su odigrali koreografiju pod nazivom „Zaigra mi divno kolo”, igre i pjesme iz Kosovskog Pomoravlja. Umjetnički rukovodilac izvođačkog ansambla je Željko Krsmanović.

Na red su došli najmlađi članovi SKUD „Vidovdan”, dječja grupa „Cipiripi” koja je prikazala igre i pjesme iz Šumadije. Umjetnički rukovodioci ove grupe su Natalija Kerezović i Danijel Serčić. Pripremni ansambl pod umjetničkim vođstvom Željka Krsmanovića izveo je pjesme i igre iz Kobišnice, a omladinski ansambl koji vode Natalija Kerezović i Danijel Serčić odigrao je igre iz Bele Palanke.

Ženska pjevačka grupa, kojom rukovodi Sanja Veselić, otpjevala je splet pjesama, da bi potom izvođački ansambl prikazao koreografiju „Stojan si viče, pa viče”, igre i pjesme iz Pčinje. Igre i pjesme iz Niša odigrali su članovi veteranske folklorne grupe SKUD „Vidovdan”, a umjetnički rukovodilac veteranske grupe je Jovan Bajić. Nakon veteranske grupe Narodni orkestar izveo je splet melodija.

Publici i učesnicima obratila se Dragica Veselić, predsjednica SKUD „Vidovdan“, pozdravila prisutne kao i goste, među kojima su bili Ivana Jakšić Matović, konzul u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, zatim mr Drago Vojvodić, predsjednik Saveza srpskih društava Slovenije, kao i predstavnici drugih društava. Prisutnima se obratila i konzul Ivana Jakšić Matović i čestitala na ovako izvedenom koncertu sa željom da se i dalje nastavi ovako  ida se na ovakav način širi i čuva srpska kultura.

Predsjednica društva Dragica Veselić dodijelila je zahvalnicu dosadašnjoj predsjednici Zorici Latinović i zahvalila se za njen doprinos u radu društva kao predsjednice. Isto tako podijeljeni su pokloni umjetničkim rukovodiocima folklornih i pjevačke grupe Željku Krsmanoviću, Danijelu Serčiću, Sanji Veselić, Jovanu Bajiću, Nataliji Kerezović, kao i muzičaru Dejanu Ercegu.

Na samom kraju ovog lijepog događaja izvođački ansambl je odigrao koreografiju pod nazivom „More zađe sunce”, igre i pjesme iz Bujanovca.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.