Srpsko kulturno društvo „Petar Kočić” iz Kranja prigodnim programom obilježilo Dan državnosti Republike Srbije

Srpsko kulturno društvo „Petar Kočić” iz Kranja prigodnim programom obilježilo Dan državnosti Republike Srbije

Svečanost je održana 13. februara 2019. u prostorima društva u Kranju a počela je intoniranjem himni „Bože pravde” i „Zdravljica”, a zatim je Krstan Šućur, predsjednik SKD „Petar Kočić” otvirio program, pozdravio sve učesnike u programu i goste među kojima su bili Igor Velov, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja i Mitar Vujinović, predsjednik KD „Brdo” Kranj, a onda pozvao svečanog besjednika Milana Aksentijevića.

U svom nadahnutom govoru Milan Aksentijević je govorio o prilikama u Srbiji i Evropi u vrijeme usvajanja Sretenjskog ustava, jednog od najdemokratskijih ustava u to vrijeme. Posebno je istakao podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što je bio u to vrijeme presedan ne samo u Srbiji, nego i u cijeloj Evropi, a zatim naveo nekoliko odredaba Sretenjskog ustava koji se odnose na ministarstva, posebno je naglasio ministarstvo prosvjete  utadašnjoj Srbiji, a takođe i neke odredbe Ustava koje se odnose na obične građane. Na taj način prisutnima je bar u nekoj mjeri približio taj veoma važan istorijski dokumenat.

U nastavku programa Marinko Jagodić Maki je pročitao svoje dvije pjesme iz zbirke „Istočni prozor” i to „Čas istorije” i „Moji preci”, a Dušan Jovanović je odrecitovao pjesme Jovana Dučića „Ave Serbia” i Đure Jakšića „Jevropi”.

Ostoja Šobot je recitovao pjesme Alekse Šantića „O zemljo moja“ i Vladike Nikolaja Velimirovića „Pesma Svetom Savi”, a Nada Vukić je recitovala pjesme Alekse Šantić „Moja otadžbina” i „Mi znamo sudbu”.

Radoman Majo Krgović je pročitao svoju pjesmu posvećenu ovom događaju da bi ponovo Marinko Jagodić Maki čitao svoje pjesme iz iste zbirke, koje nose naziv „Rastko Nemanjić pred vratima” i „Beli anđeo”. Krstan Šućur je odrecitovao pjesme Mateje Matejića „Hilandar”, Vaska Pope „Žiča” i „Hilandarsku elegiju”.

Dušan Jovanović je recitovao pjesme Bojane Marković „Pesma Studenici” i Desanke Maksimović „Savin monolog“ da bi na kraju programa Ostoja Šobot izveo govor Svetog Vladike Nikolaja Žičkog „Molitva za srpski narod”.

Na kraju programa Krstan Šućur se zahvalio učesnicima u programu, kao i posjetiocima koji su svojim prisustvom dali doprinos obilježavanju ovog značajnog događaja ne samo za Srbiju, nego i za sve Srbe.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.