Српско културно друштво „Петар Кочић” из Крања пригодним програмом обиљежило Дан државности Републике Србије

Српско културно друштво „Петар Кочић” из Крања пригодним програмом обиљежило Дан државности Републике Србије

Свечаност је одржана 13. фебруара 2019. у просторима друштва у Крању а почела је интонирањем химни „Боже правде” и „Здрављица”, а затим је Крстан Шућур, предсједник СКД „Петар Кочић” отвирио програм, поздравио све учеснике у програму и госте међу којима су били Игор Велов, директор Агенције за безбједност саобраћаја и Митар Вујиновић, предсједник КД „Брдо” Крањ, а онда позвао свечаног бесједника Милана Аксентијевића.

У свом надахнутом говору Милан Аксентијевић је говорио о приликама у Србији и Европи у вријеме усвајања Сретењског устава, једног од најдемократскијих устава у то вријеме. Посебно је истакао подјелу власти на законодавну, извршну и судску, што је био у то вријеме преседан не само у Србији, него и у цијелој Европи, а затим навео неколико одредаба Сретењског устава који се односе на министарства, посебно је нагласио министарство просвјете  утадашњој Србији, а такође и неке одредбе Устава које се односе на обичне грађане. На тај начин присутнима је бар у некој мјери приближио тај веома важан историјски докуменат.

У наставку програма Маринко Јагодић Маки је прочитао своје двије пјесме из збирке „Источни прозор” и то „Час историје” и „Моји преци”, а Душан Јовановић је одрецитовао пјесме Јована Дучића „Ave Serbia” и Ђуре Јакшића „Јевропи”.

Остоја Шобот је рецитовао пјесме Алексе Шантића „О земљо моја“ и Владике Николаја Велимировића „Песма Светом Сави”, а Нада Вукић је рецитовала пјесме Алексе Шантић „Моја отаџбина” и „Ми знамо судбу”.

Радоман Мајо Крговић је прочитао своју пјесму посвећену овом догађају да би поново Маринко Јагодић Маки читао своје пјесме из исте збирке, које носе назив „Растко Немањић пред вратима” и „Бели анђео”. Крстан Шућур је одрецитовао пјесме Матеје Матејића „Хиландар”, Васка Попе „Жича” и „Хиландарску елегију”.

Душан Јовановић је рецитовао пјесме Бојане Марковић „Песма Студеници” и Десанке Максимовић „Савин монолог“ да би на крају програма Остоја Шобот извео говор Светог Владике Николаја Жичког „Молитва за српски народ”.

На крају програма Крстан Шућур се захвалио учесницима у програму, као и посјетиоцима који су својим присуством дали допринос обиљежавању овог значајног догађаја не само за Србију, него и за све Србе.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније