Српско културно друштво „Марибор“ из Марибора одржало свој традиционални годишњи концерт под називом „Играј, заиграј!” (галерија)

Српско културно друштво „Марибор“ из Марибора одржало свој традиционални годишњи концерт под називом „Играј, заиграј!” (галерија)

Концерт је уједно био и прослава двадесетогодишњице Српског културног друштва „Марибор”, што је јубилеј вриједан пажње, а за ових двадесет година друштво је оставило велики траг и иза њега су важни догађаји на подручју културне дјелатности Срба у Словенији. Исто тако, концерт је био прилика да се публици, њих више од триста, покажу све фолклорне и пјевачке групе, као и рад литерарне секције која је такође имала неколико веома успјешних представа.

Програм овог великог догађаја за СКД „Марибор”, његове чланове, пријатеље и симпатизере пратили су и гости међу којима је била Ивана Јакшић Матовић, први секретар и конзул у Амбасади Републике Србије у Словенији, Златомир Бодирожа, предсједник Савеза српских друштава Словеније, представници Српске православне општине Марибор јереји Саво Кесојевић и Милан Јовановић, представница Јавног фонда Републике Словеније за културне дјелатности – Подручна испостава Марибор, као и представници других српских друштава и други гости.

На сцени, након најаве водитеља програма Наташа Укај и Бојана Марошевича, су се појавили чланови извођачког ансамбла СКД „Марибор” који су одиграли кореографију „Сабор у Црној Трави”, аутора Јанка Димитријевића а у музичком аранжману мр Здравка Ранисављевића. Умјетнички руководилац групе је Ана Златопер Добријевић.

Да би фолклорна секција, као и друштво у цјелини, имали своју будућност, треба да имају и младе чланове који ће у догледно вријеме замијенити старије. Тако раде скоро у свим друштвима, па тако и у СКД „Марибор”, а њихови најмлађи чланови „Цицибани” представили су се симпатичном кореографијом која носи назив „Ја сам Јовицу шарала варала”. Аутори кореографије и умјетнички руководиоци су Тамара Орловић и Сања Радовановић.

Као што је већ у уводу речено, у друштву је веома активна и литерарна секција под умјетничким руководиоцем Наташом Укај, а код првог извођења на овом концерту публика је чула пјесму Бранка Ћопића „Мала моја из Босанске Крупе” у извођењу Стефана Глигоревића и Вељка Михајловића.

СКД „Марибор” има већ дужи низ година веома добру и плодну са Академском фолклорном Групом „Штудент” из Марибора и као добри домаћини позвали су на концерт своје пријатеље који су се на првом појављивању на позорници представили кореографијом „Межишки плеси об Флорјановем (Цврча”, аутор кореографије Мирко Рамовш, музички аранжман Сречко Ковачић а умјетнички руководилац ансамбла је Бојан Гласер.

У СКД „Марибор” већ неколико година дјелује и фолклорна група ветерана а у свом првом наступу на овом концерту приказали су кореографију „Хајд поведи весело” – игре из централне Србије, музички аранжман урадио је Дејан Ерцег, а аутор кореографије и умјетнички руководилац је Ања Периз.

Како игра не иде без пјесме, на неки начин допуњавају једна другу, тако је публика имала прилику да чује и пјевачке групе, а прве су на позорницу крочиле чланице женске пјевачке групе СКД „Марибор” које су под умјетничким вођством Сандре Ђурић отпјевале пјесме „Суво дрво”, „Ситан Камен”, „Ја вечерам”.

Омладински ансамбл СКД „Марибор” у свом првом наступу приказао је кореографију „Игре из Владичиног Хана”, аутор кореографије и умјетнички руководилац ансамбла је Далибор Ристић а аранжман је урадио Данијел Маринчић.

У другом наступу литерарне секције Уна Укај и Анастасија Марковић извеле су краћи комад под називом „Десанка и мајка”, а под умјетничким вођством Наташе Укај.

На ред је поново дошао извођачки ансамбл који се овај пут представио кореографијом под називом „Гајтано моме, мори” – игре из Пчиње, аутор ове кореографије је Саша Богуновић а музички аранжман написао мр Здравко Ранисављевић.

Након паузе и освјежења за учеснике и публику опет је на ред дошао извођачки ансамбл и то са народним играма и пјесмама из Скопске Црне Горе. Аутор кореографије је Јанко Димитријевић, умјетничког аранжмана мр Здравко Ранисављевић, а умјетнички руководилац је Ана Златопер Добријевић.

Женска пјевачка група СКД „Марибор” још једном је показала љепоту неродне пјесме извођењем, односно пјевањем пјесама „Ој, Савице”, „Ја, хо-хој” и „Јаре Моје”.

Гости и пријатељи из АФС „Штудент” у свом другом представљању проказали су кореографију „Плеси з Разкрижја”, аутор кореографије Мирко Рамовш, музичког аранжмана Миран Валдхитер – Хитри, умјетнички руководилац је Васја Самец а вођа ансамбла Бојан Гласер.

Млади члан Литерарне секције Лука Стаменковић прочитао је дјело „Крепао котао” а затим је омладински ансамбл СКД „Марибор” извео кореографију „Игре из Босилеградског Крајишта”, аутор кореографије је Далибор Ристић, који је уједно и умјетнички руководилац, а музички аранжман је урадио Стефан Манчић.

И ветерански ансамбл је добио још једну прилику а то је искористио извођењем кореографије под називом „Запали се град Софија”, аутор кореографије и умјетнички руководилац је Ања Периз, музички аранжман Ђуро Булајић.

При крају програма и концерта публици, која је са великом пажњом и одушевљењем пратила наступе свих група, још једном се представио извођачки ансамбл који је одиграо нову кореографију, „Народне игре из Владичиног Хана”, са којом ће наступити на 24. Европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, 8. и 9. јуна у Центру Сава у Београду. Аутор кореографије је Јанко Димитријевић, музичког аранжмана мр Здравко Ранисављевић а умјетнички руководилац је Ана Златопер Добријевић.

Све фолклорне групе пратио је оркестар под управом Стефана Манчића.

На крају програма подијељена су признања досадашњим предсједницима СКД „Марибор” и то Радету Бакрачевићу, Милошу Русићу, Ањи Периз, Миленку Суботићу,  Борисаву Јанковићу и Недељку Поповићу, а захвалница је уручена АФС „Штудент” Марибор за учешће у програму.

Представница Јавног фонда за културне дјелатности уручила је признање СКД „Марибор”.

Реализацију концерта омогућили су Јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности, Градска општина Марибор и Академска фолклорна група „Штудент” Марибор.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније