Srpsko kulturno društvo „Maribor“ iz Maribora održalo svoj tradicionalni godišnji koncert pod nazivom „Igraj, zaigraj!” (galerija)

Srpsko kulturno društvo „Maribor“ iz Maribora održalo svoj tradicionalni godišnji koncert pod nazivom „Igraj, zaigraj!” (galerija)

Koncert je ujedno bio i proslava dvadesetogodišnjice Srpskog kulturnog društva „Maribor”, što je jubilej vrijedan pažnje, a za ovih dvadeset godina društvo je ostavilo veliki trag i iza njega su važni događaji na području kulturne djelatnosti Srba u Sloveniji. Isto tako, koncert je bio prilika da se publici, njih više od trista, pokažu sve folklorne i pjevačke grupe, kao i rad literarne sekcije koja je takođe imala nekoliko veoma uspješnih predstava.

Program ovog velikog događaja za SKD „Maribor”, njegove članove, prijatelje i simpatizere pratili su i gosti među kojima je bila Ivana Jakšić Matović, prvi sekretar i konzul u Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji, Zlatomir Bodiroža, predsjednik Saveza srpskih društava Slovenije, predstavnici Srpske pravoslavne opštine Maribor jereji Savo Kesojević i Milan Jovanović, predstavnica Javnog fonda Republike Slovenije za kulturne djelatnosti – Područna ispostava Maribor, kao i predstavnici drugih srpskih društava i drugi gosti.

Na sceni, nakon najave voditelja programa Nataša Ukaj i Bojana Maroševiča, su se pojavili članovi izvođačkog ansambla SKD „Maribor” koji su odigrali koreografiju „Sabor u Crnoj Travi”, autora Janka Dimitrijevića a u muzičkom aranžmanu mr Zdravka Ranisavljevića. Umjetnički rukovodilac grupe je Ana Zlatoper Dobrijević.

Da bi folklorna sekcija, kao i društvo u cjelini, imali svoju budućnost, treba da imaju i mlade članove koji će u dogledno vrijeme zamijeniti starije. Tako rade skoro u svim društvima, pa tako i u SKD „Maribor”, a njihovi najmlađi članovi „Cicibani” predstavili su se simpatičnom koreografijom koja nosi naziv „Ja sam Jovicu šarala varala”. Autori koreografije i umjetnički rukovodioci su Tamara Orlović i Sanja Radovanović.

Kao što je već u uvodu rečeno, u društvu je veoma aktivna i literarna sekcija pod umjetničkim rukovodiocem Natašom Ukaj, a kod prvog izvođenja na ovom koncertu publika je čula pjesmu Branka Ćopića „Mala moja iz Bosanske Krupe” u izvođenju Stefana Gligorevića i Veljka Mihajlovića.

SKD „Maribor” ima već duži niz godina veoma dobru i plodnu sa Akademskom folklornom Grupom „Študent” iz Maribora i kao dobri domaćini pozvali su na koncert svoje prijatelje koji su se na prvom pojavljivanju na pozornici predstavili koreografijom „Mežiški plesi ob Florjanovem (Cvrča”, autor koreografije Mirko Ramovš, muzički aranžman Srečko Kovačić a umjetnički rukovodilac ansambla je Bojan Glaser.

U SKD „Maribor” već nekoliko godina djeluje i folklorna grupa veterana a u svom prvom nastupu na ovom koncertu prikazali su koreografiju „Hajd povedi veselo” – igre iz centralne Srbije, muzički aranžman uradio je Dejan Erceg, a autor koreografije i umjetnički rukovodilac je Anja Periz.

Kako igra ne ide bez pjesme, na neki način dopunjavaju jedna drugu, tako je publika imala priliku da čuje i pjevačke grupe, a prve su na pozornicu kročile članice ženske pjevačke grupe SKD „Maribor” koje su pod umjetničkim vođstvom Sandre Đurić otpjevale pjesme „Suvo drvo”, „Sitan Kamen”, „Ja večeram”.

Omladinski ansambl SKD „Maribor” u svom prvom nastupu prikazao je koreografiju „Igre iz Vladičinog Hana”, autor koreografije i umjetnički rukovodilac ansambla je Dalibor Ristić a aranžman je uradio Danijel Marinčić.

U drugom nastupu literarne sekcije Una Ukaj i Anastasija Marković izvele su kraći komad pod nazivom „Desanka i majka”, a pod umjetničkim vođstvom Nataše Ukaj.

Na red je ponovo došao izvođački ansambl koji se ovaj put predstavio koreografijom pod nazivom „Gajtano mome, mori” – igre iz Pčinje, autor ove koreografije je Saša Bogunović a muzički aranžman napisao mr Zdravko Ranisavljević.

Nakon pauze i osvježenja za učesnike i publiku opet je na red došao izvođački ansambl i to sa narodnim igrama i pjesmama iz Skopske Crne Gore. Autor koreografije je Janko Dimitrijević, umjetničkog aranžmana mr Zdravko Ranisavljević, a umjetnički rukovodilac je Ana Zlatoper Dobrijević.

Ženska pjevačka grupa SKD „Maribor” još jednom je pokazala ljepotu nerodne pjesme izvođenjem, odnosno pjevanjem pjesama „Oj, Savice”, „Ja, ho-hoj” i „Jare Moje”.

Gosti i prijatelji iz AFS „Študent” u svom drugom predstavljanju prokazali su koreografiju „Plesi z Razkrižja”, autor koreografije Mirko Ramovš, muzičkog aranžmana Miran Valdhiter – Hitri, umjetnički rukovodilac je Vasja Samec a vođa ansambla Bojan Glaser.

Mladi član Literarne sekcije Luka Stamenković pročitao je djelo „Krepao kotao” a zatim je omladinski ansambl SKD „Maribor” izveo koreografiju „Igre iz Bosilegradskog Krajišta”, autor koreografije je Dalibor Ristić, koji je ujedno i umjetnički rukovodilac, a muzički aranžman je uradio Stefan Mančić.

I veteranski ansambl je dobio još jednu priliku a to je iskoristio izvođenjem koreografije pod nazivom „Zapali se grad Sofija”, autor koreografije i umjetnički rukovodilac je Anja Periz, muzički aranžman Đuro Bulajić.

Pri kraju programa i koncerta publici, koja je sa velikom pažnjom i oduševljenjem pratila nastupe svih grupa, još jednom se predstavio izvođački ansambl koji je odigrao novu koreografiju, „Narodne igre iz Vladičinog Hana”, sa kojom će nastupiti na 24. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, 8. i 9. juna u Centru Sava u Beogradu. Autor koreografije je Janko Dimitrijević, muzičkog aranžmana mr Zdravko Ranisavljević a umjetnički rukovodilac je Ana Zlatoper Dobrijević.

Sve folklorne grupe pratio je orkestar pod upravom Stefana Mančića.

Na kraju programa podijeljena su priznanja dosadašnjim predsjednicima SKD „Maribor” i to Radetu Bakračeviću, Milošu Rusiću, Anji Periz, Milenku Subotiću,  Borisavu Jankoviću i Nedeljku Popoviću, a zahvalnica je uručena AFS „Študent” Maribor za učešće u programu.

Predstavnica Javnog fonda za kulturne djelatnosti uručila je priznanje SKD „Maribor”.

Realizaciju koncerta omogućili su Javni fond Republike Slovenije za kulturne djelatnosti, Gradska opština Maribor i Akademska folklorna grupa „Študent” Maribor.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije