Српско друштво др Младен Стојановић из Велења на Васкрс организовало Туцијаду

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења на Васкрс организовало Туцијаду

Прође година и опет је ту Васкрс, нама најрадоснији хришчански вјерски празник.  Српско друштво др Младен Стојановић из Велења традиционално организује Туцијаду на сам дан Васкрса, ове године већ шести пут узаступно.

На дан Васкрса се окупљамо у дворани Гаудеамус у Велењу, гдје организујемо Туцијаду, традиционални сусрет којим желимо од заборава спасити дјелић наше богате традиције и обичаја, преносећи их на младе нараштаје. Поред активних чланова друштва придруже нам се и они који прате наше активности и рад редовно посјећујући догађаје које приређујемо. Пред сам почетак Туцијаде се раздијелимо у двије старосне групе, дјеца од четири до дванаест година и на остале, старије од тринаест година. Само надметање изгледа тако што станемо у два насупротно гледајућа реда људи, у жаргону фолклориста познато као „лесе“ и одмјеримо снагу најтврђег јајета. Оном што пукне јаје излази из лесе као губитник и тако до краја.  Побједник је дужан појести побједничко јаје. Много нам је драго да сваке године долазе нови људи који подупиру рад друштва.

У такмичењу за најтврђе јаје побједијо је у категорији старији прво мјесто освојио Горан Арсенијевић, а на другом мјесту је био Здравко Васиљевић. У категорији дјеце побједила је Нина Мајсторовић, друго мјесто је заузела Мартина Грабовац.  За прва и друга мјеста су подијељене  стаклене плакете учесницима.

После тога је услиједило дружење уз пјесму и већ са мислима смо били у следећој години на Туцијади 2020.

Текст и фото: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније