Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja na Vaskrs organizovalo Tucijadu

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja na Vaskrs organizovalo Tucijadu

Prođe godina i opet je tu Vaskrs, nama najradosniji hriščanski vjerski praznik.  Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja tradicionalno organizuje Tucijadu na sam dan Vaskrsa, ove godine već šesti put uzastupno.

Na dan Vaskrsa se okupljamo u dvorani Gaudeamus u Velenju, gdje organizujemo Tucijadu, tradicionalni susret kojim želimo od zaborava spasiti djelić naše bogate tradicije i običaja, prenoseći ih na mlade naraštaje. Pored aktivnih članova društva pridruže nam se i oni koji prate naše aktivnosti i rad redovno posjećujući događaje koje priređujemo. Pred sam početak Tucijade se razdijelimo u dvije starosne grupe, djeca od četiri do dvanaest godina i na ostale, starije od trinaest godina. Samo nadmetanje izgleda tako što stanemo u dva nasuprotno gledajuća reda ljudi, u žargonu folklorista poznato kao „lese“ i odmjerimo snagu najtvrđeg jajeta. Onom što pukne jaje izlazi iz lese kao gubitnik i tako do kraja.  Pobjednik je dužan pojesti pobjedničko jaje. Mnogo nam je drago da svake godine dolaze novi ljudi koji podupiru rad društva.

U takmičenju za najtvrđe jaje pobjedijo je u kategoriji stariji prvo mjesto osvojio Goran Arsenijević, a na drugom mjestu je bio Zdravko Vasiljević. U kategoriji djece pobjedila je Nina Majstorović, drugo mjesto je zauzela Martina Grabovac.  Za prva i druga mjesta su podijeljene  staklene plakete učesnicima.

Posle toga je uslijedilo druženje uz pjesmu i već sa mislima smo bili u sledećoj godini na Tucijadi 2020.

Tekst i foto: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.