Upis đaka u novu školsku godinu u toku

Upis đaka u novu školsku godinu u toku

izvor: Srpki.fr

Sa ponosom možemo reći da je, iako postojimo samo godinu dana, sa uspehom ostvareno toliko zajedničkih projekata i održano mnogo časova na daljinu, uprkos zdravstvenoj situaciji u celom svetu, pa i u Sloveniji. Radujemo se nastavi u učionicama i sa veseljem čekamo nove đake!

Nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku u Sloveniji


Prvi deo upisa u školsku 2021/22. u svim odeljenjima dopunske nastave na srpskom jeziku u Sloveniji počeo je 10. maja 2021. i traje do kraja juna 2021. Drugi deo upisa sprovešće se od septembra 2021. godine.

Prijave za upis učenika mogu se preuzeti kod nastavnika koji izvode obrazovno-vaspitni rad ili sa školskog sajta, gde su dostupni kontakti sa informacijama o mestima i terminima održavanja nastave. Za sva dodatna pitanja, a nakon odabira najbliže škole, zainteresovane porodice mogu se obratiti nastavnicima Srpske škole u Sloveniji.

Tokom školske 2020/21. nastava je organizovana na daljinu, u skladu sa okolnostima i zvaničnim odlukama zemlje prijema. Časove prati blizu 1200 učenika osnovnoškolskog uzrasta (od 1. do 8. razreda, odnosno slovenačkog 9), a časove drži 11 nastavnika. Nastavom su obuhvaćeni učenici srpskog porekla iz osnovnih škola u Ljubljani sa okolinom, Novom Mestu i Dolenjskoj regiji, Kranju, Mariboru, Novoj Gorici, Postojni, Kopru, Celju, Velenju, Trbovlju i drugim manjim mestima širom Slovenije.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu Republika Srbija organizuje i finansira na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Pravilnika o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu. Nastava se izvodi jednom nedeljno u trajanju od tri školska časa za predmete Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog jezika, a na temelju nastavnog plana i programa propisanog od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku realizuje se u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije u okviru programa Učenje drugih jezika i kulture drugih narodnosti, a u učionicama slovenačkih osnovnih škola. Te škole su se mogle prijaviti za sufinasiranje dopunske nastave maternjih jezika u okviru projekta koji sprovodi slovenačko ministarstvo prosvete.

Podršku obezbeđivanju prostora za izvođenje nastave pružila je Srpska pravoslavna crkva u Ljubljani, Mariboru i Kopru. Časovi će se održavati u Parohijskom domu u Ljubljani i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Kopru.


podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije