„Svetosavčani“ iz Kranja ušli u zrele godine postojanja

„Svetosavčani“ iz Kranja ušli u zrele godine postojanja

Društvo je osnovano i registrovano 1990.

Srpsko kulturno prosvetno društvo „Sveti Sava”

Prošle, 2020. godine, navršilo se 30 godina plodnog rada, punih uspeha, pohvala, priznanja i dobrog druženja. Normalno je bilo i prebrođavanje kriza.

Za sve vreme delovanja, društvo sedam puta menja vođstvo, sa sedam novih predsednika i sedam puta menja metodologiju rada. Četiri puta menja adresu i hvata se u koštac sa teškoćama  delovanja i finansiranja, što ne umanjuje uspehe i kvalitet rada. Stanje se smiruje dobivanjem sadašnjih, za rad normalnijih prostora, nazvanih „Svetosavski kulturni centar”, Huje 19a, Kranj.

Pored više postojećih sekcija, društvo pojačava delovanje na najatraktivnijoj folklornoj sekciji, sa kojom se nižu i najveći uspesi. Navedeno ne umanjuje rad i kvalitet ostalih sekcija: Dramske, Pevačke (ženske i muške grupe), Sportske, Planinarske, Literalne, Dečje, Guslarske, Likovno-izložbene, Muzičke… kao i rad tehničke ekipe za sve događaje i organizaciju putovanja.

Uspesi se nižu učestvovanjem na brojnim folklornim manifestacijama u Sloveniji, kao i na gostovanjima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Turskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Portugaliji… takođe učestvujemo na Evropskim smotrama srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu po gradovima Evrope. Istovremeno, ugošćivali smo isto tako, brojna društva iz Matice i iz gore navedenih država. Veliki promotivni nastupi bili su i na Televiziji Srbije u dva navrata.

Društvo svake godine organizuje i samostalni Međunarodni svetosavski festival folklora u Kranju.

Dobitnici smo i velike Prešernove plakete Gradske opštine Kranj, 2014. godine, podeljene za 25 godina rada na svečanoj akademiji u gradu Brdo kod Kranja.

Sve navedeno bilo je propraćeno u slovenačkim i stranim medijima.

Podsetnik naših uspeha je i šetnja po foto arhivu, gde se vide naši počeci, nastupi, uspesi, događaji i naša druženja.

Ostajemo u stalnoj želji da nam se pridružite.

Dragiša Lazović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije