„Светосавчани“ из Крања ушли у зреле године постојања

„Светосавчани“ из Крања ушли у зреле године постојања

Друштво је основано и регистровано 1990.

Српско културно просветно друштво „Свети Сава”

Прошле, 2020. године, навршило се 30 година плодног рада, пуних успеха, похвала, признања и доброг дружења. Нормално је било и преброђавање криза.

За све време деловања, друштво седам пута мења вођство, са седам нових председника и седам пута мења методологију рада. Четири пута мења адресу и хвата се у коштац са тешкоћама  деловања и финансирања, што не умањује успехе и квалитет рада. Стање се смирује добивањем садашњих, за рад нормалнијих простора, названих „Светосавски културни центар”, Хује 19а, Крањ.

Поред више постојећих секција, друштво појачава деловање на најатрактивнијој фолклорној секцији, са којом се нижу и највећи успеси. Наведено не умањује рад и квалитет осталих секција: Драмске, Певачке (женске и мушке групе), Спортске, Планинарске, Литералне, Дечје, Гусларске, Ликовно-изложбене, Музичке… као и рад техничке екипе за све догађаје и организацију путовања.

Успеси се нижу учествовањем на бројним фолклорним манифестацијама у Словенији, као и на гостовањима у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Турској, Румунији, Словачкој, Аустрији, Италији, Швајцарској, Немачкој, Португалији… такође учествујемо на Европским смотрама српског фолклора дијаспоре и Срба у региону по градовима Европе. Истовремено, угошћивали смо исто тако, бројна друштва из Матице и из горе наведених држава. Велики промотивни наступи били су и на Телевизији Србије у два наврата.

Друштво сваке године организује и самостални Међународни светосавски фестивал фолклора у Крању.

Добитници смо и велике Прешернове плакете Градске општине Крањ, 2014. године, подељене за 25 година рада на свечаној академији у граду Брдо код Крања.

Све наведено било је пропраћено у словеначким и страним медијима.

Подсетник наших успеха је и шетња по фото архиву, где се виде наши почеци, наступи, успеси, догађаји и наша дружења.

Остајемо у сталној жељи да нам се придружите.

Драгиша Лазовић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније