Slovenačka pivara Komunjara proizvodi Tita i Jovanku

Slovenačka pivara Komunjara proizvodi Tita i Jovanku

 

Mala pivara iz Novog Mesta dobila je ovih dana besplatnu reklamu kad je na Fejsbuku objavljena fotografija iz prodavnice u Ljubljani gde se na polici nalazi njihovo svetlo pivo „Tito“, a uz njega gorko, pšenično naziva „Jovanka“.

Oko toga se odmah razvila javna rasprava da li je u Sloveniji dozvoljeno na taj način komercijalizovati, odnosno „slaviti“ vodeće osobe prošlog totalitaristčkog sistema.

Naročito je osetljivo ime bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita koji je za desne političare komunistički diktator, a za leve čovek zaslužan za samostalnu Sloveniji u današnjm granicama s Prekmurjem, Piranom, Koprom i morskom obalom.

Na kritike da su svojim potezom razveselili jugonostalgičare, iz trgovačkog lanca Lidl odgovorili su da nikako nisu želeli da podižu političke emocije među svojim potrošačima, odnosno da ne žele „politiku u svoju butigu“ u kojoj kupuju i levi i desni, piše nedeljnik „Demokracija„.

Sporne vrste piva bile su izložene u sklopu prezentacije tzv. „craft“ piva 50-ak slovenačkih proizvođača, kažu u Lidlu.

foto: FB-Komunajzer

Radi se o pivskim brendovima malih serija koje nude porodične „mikropivovare“. Sve se odvijalo početkom avgusta, kad se slavi dan piva, pa su tako jedno vreme imali i Tita i Jovanku.

Prozvođaču koji je piva stavio na tržište ne može se negirati smisao za humor i političku provokaciju. Radi se o kompaniji „Komunajzer“, što na slovenačkom znači stari komunista ili „komunjara“.

Presudom ustavnog suda iz 2011. u Sloveniji više nije dopušteno imenovanje novih ulica i trgova po bivšem jugoslavenskom predsedniku, dok opštine i gradovi koji nisu menjali stare nazive mogu sami odlučivati hoće li tako ostati ili će ukloniti table s imenima Tita i njegovih saradnika.

 

Izvor: N1

Autor: Hina

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije