Словеначка пивара Комуњара производи Тита и Јованку

Словеначка пивара Комуњара производи Тита и Јованку

 

Мала пивара из Новог Места добила је ових дана бесплатну рекламу кад је на Фејсбуку објављена фотографија из продавнице у Љубљани где се на полици налази њихово светло пиво „Тито“, а уз њега горко, пшенично назива „Јованка“.

Око тога се одмах развила јавна расправа да ли је у Словенији дозвољено на тај начин комерцијализовати, односно „славити“ водеће особе прошлог тоталитаристчког система.

Нарочито је осетљиво име бившег југословенског председника Јосипа Броза Тита који је за десне политичаре комунистички диктатор, а за леве човек заслужан за самосталну Словенији у данашњм границама с Прекмурјем, Пираном, Копром и морском обалом.

На критике да су својим потезом развеселили југоносталгичаре, из трговачког ланца Лидл одговорили су да никако нису желели да подижу политичке емоције међу својим потрошачима, односно да не желе „политику у своју бутигу“ у којој купују и леви и десни, пише недељник „Демокрација„.

Спорне врсте пива биле су изложене у склопу презентације тзв. „craft“ пива 50-ак словеначких произвођача, кажу у Лидлу.

фото: ФБ-Комунајзер

Ради се о пивским брендовима малих серија које нуде породичне „микропивоваре“. Све се одвијало почетком августа, кад се слави дан пива, па су тако једно време имали и Тита и Јованку.

Прозвођачу који је пива ставио на тржиште не може се негирати смисао за хумор и политичку провокацију. Ради се о компанији „Комунајзер“, што на словеначком значи стари комуниста или „комуњара“.

Пресудом уставног суда из 2011. у Словенији више није допуштено именовање нових улица и тргова по бившем југославенском председнику, док општине и градови који нису мењали старе називе могу сами одлучивати хоће ли тако остати или ће уклонити табле с именима Тита и његових сарадника.

 

Извор: Н1

Аутор: Хина

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније