Културно друштво Брдо прославило своју славу настављајући и чувајући српску народну традицију

Културно друштво Брдо прославило своју славу настављајући и чувајући српску народну традицију

Свети Симеон Мироточиви

У просторима КД „Брдо” у Крању су 26. фебруара 2022. били окупљени чланови друштва, представници осталих српских организа­ција, те високи гости поводом празника Све­тог Симеона Мироточивог, славе Културног друштва „Брдо”. Својим присуством су његова ексцеленција Милорад Живковић, амбасадор Босне и Херцеговине у Словенији, протојереј-ставрофор Будимир Галамић, Ја­нез Черне замјеник градоначелника Крања, Мирко Шокчевић, кум славе, Златомир Бодирожа, предсједник Савеза српских друштава Сло­веније, као и представници српских друштава из Словеније допринијели да славска свечаност протекне онако како и доликује слављењу свог заштитника.


Главна сала друштва је захваљујући труду организатора изгледала свечано примивши стотињак људи, чланова друштва и гостију. Прије почетка славског обреда Митар Вујиновић, предсједник Културног друштва „Брдо”, као домаћин славе, позвао све присутне да испрате рецитал о Светом Сави и Симеону Мироточивом, који су припремили ученици допунске школе на српском језику у Крању. Млади рецитатори су оправдали повјерење и веома успјешно извели своје рецитације.


Након тога започет је чин славског обреда који је водио протојереј-ставрофор Будимир Галамић, парох православне паро­хије у Крању. Славски колач ломили су Митар Вујиновић и свештеник Будимир Галамић.

Будимир Галамић је пригодном бесједом честитао славу члановима друштва, а затим је Митар Вујиновић захвалио гостима на доласку на славу, захвалио се спонзорима друштва Зорану Зецу, Љубиши Гојковићу и Жељку Савановићу на подршци у раду друштва, а онда је дао ријеч Мирку Шокчевићу, куму славе, који је члановима друштва честитао славу и пожелио много успјеха у будућем раду.

Милорад Живковић, амбасадор Босне и Херцеговине у свом обраћању честитао је салву друштва и зажељео успјешан рад. Јанез Черне, замјеник градоначелника Крања, захвалио се на позиву и члановима друштва честитао славу, са жељом да наставе са успјешним дјеловањем.

КД Брдо са задовољством традиционално угости представнике српских организација у Словенији

Славу друштва честитали су и остали гости, представници српских друштава у Словеније, Крстан Шућур, у име СКД „Петар Кочић” Крањ, Милош Милић у име СКПД „Свети Сава” Крањ, Мићо Вукић у име КПСХД „Вук Караџић” Радовљица и Стојан Миловић у име Удружења гуслара Словеније из Кочевја.

По окончаном уздизању славе и завршет­ку бројних здравица су присутни сјели за богату трпезу и кулинарске доброте из ризнице српског кулинарства које су спремиле домаћице, чланице велике породице КД „Брдо”. Припреме оваквих догађаја и гоз­би изискују одређене вјештине и домаћин­ску нарав коју друштво доказано посједује.

Дружење на слави настављено је у добром расположењу, онако како и треба да буде на овако важном и лијепом догађају.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније