Скупштина друштва и фолклорни концерт СКД Слога из Нове Горице

Скупштина друштва и фолклорни концерт СКД Слога из Нове Горице

Изборна скупштина СКД „Слога”

Српско културно друштво „Слога” Нова Горица, одржало је своју редовну годишњу скупштину 26. фебруара 2023

Традиционално, скупштина се одржава у великој дворани Савеза културних друштава (Zveze kulturnih društev) Нове Горице, познатој под именом „Точка”. Ова функционална и вишенаменска дворана је и овог пута обезбедила присутним члановима друштва максимално повољне услове за ефикасан и креативан рад.

Скупштина је ове године била изборна, што значи да је након истека мандата претходно изабраним члановима органа друштва, на скупштини бирано ново руководство за предстојећи двогодишњи период.

Но пре свега, ваља напоменути да је као и увек до сада, скупштина друштва била право време и место да се сумирају резултати једногодишњег рада и активности свих органа и секција друштва, као и да се зацртају смернице и дефинишу планови за текућу годину.

А „Слога” је и овог пута имала чиме да се похвали. Секције су активне, органи друштва раде по плану, а често и ванредно, зависно од конкретне ситуације.

  • Свакако, и овог пута највише похвала иде фолклорној секцији, која је превазишла кризу изазвану неповољним објективним околностима  у задњих пар година.

Извештаје о раду органа и секција друштва поднели су: Илија Јанковић о раду Извршног одбора и укупним активностима и пословању друштва. Драган Савић о благајничком пословању, Перо Цвијановић о раду Надзорног одбора, Драго Савановић о раду Суда части. Сви извештаји су након кратке и конструктивне дискусије једногласно прихваћени.

Посебну пажњу привукли су и појединачни извештаји о раду фолклорне и спортске секције које су поднели Биљана Савић, уметнички руководилац и координатор фолклора, и Дејан Јовић, руководилац спортске секције.

Са великим задовољством свих присутних је констатовано да је фолклорна секција у пуном замаху и да су веома активне све три групе: дечја, извођачка и рекреативно – ветеранска. Посебно радује бројност дечје и извођачке групе која достиже свој историјски максимум. То говори о веома квалитетном раду са младим фолклорашима који за логичну последицу има изузетно повећано интересовање младих за фолклор.

Сам изборни процес протекао је у веома позитивној атмосфери и уз пуну сагласност свих присутних. Јавним гласањем, једногласно је, за наредни двогодишњи мандат, за председника друштва изабран Илија Јанковић, један од оснивача и доајен друштва који је и у претходном мандату успешно водио друштво.

За потпредседнике друштва изабрани су, такође једногласно, Биљана Савић и Сретан Ђајић.

Скупштина је такође изабрала и чланове извршног и надзорног одбора, као и суда части.

На крају, можемо да констатујемо да је скупштина овог пута показала пуно јединство и агилност у свом раду, као и у укупним активностима друштва. Стога с правом можемо у наредном периоду очекивати још више лепих и занимљивих догађаја на очувању српске културе и традиције, а у организацији СКД „Слога”.

Посета делегације СКД „Слога” градоначелнику Нове Горице

Делегација Српског културног друштва „Слога” је 8. марта 2023. била у званичној посети новоизабраном градоначелнику Нове Горице, Саму Турелу.

Делегацију „Слоге” чинили су: Илија Јанковић, председник, Биљана Савић, потпредседница друштва и координаторка фолклорне секције, Дејан Јовић члан извршног одбора и руководилац спортске секције, Синиша Живковић, секретар друштва, и Предраг Петровић, истакнути члан друштва и српске заједнице у Новој Горици.

У скоро једночасовном разговору у кабинету градоначелника, представници друштва упознали су градоначелника са актуелним активностима друштва, његовом вишегодишњом традицијом и значајем постојања и деловања друштва за читаву српску заједницу у Новој Горици.

Жупан Турел је веома позитивно оценио допринос „Слоге” културном животу Нове Горице, као и квалитет програма које „Слога” годинама уназад презентира јавности. Такође је истакао изузетан значај мултикултуралности Нове Горице као града отвореног за све културне идентитете њених становника, што нарочито долази до изражаја у годинама припреме Нове Горице за европску престоницу културе 2025. године.

Жупан је такође обећао максималну подршку раду и деловања друштва, наводећи неке од  могућих опција финансирања пројеката кроз културне програме локалне заједнице у скоријој будућности.

Дечји фолклорни концерт „Дечја радост уткана у коло”

Српско културно друштво „Слога” је 18. марта 2023. организовало по седми пут, сада већ традиционални дечји фолклорни концерт „Дечја радост уткана у коло”. Концерт је и овог пута одржан у сали омладинског дома у Вртојби пред препуном великом салом, у присуству раздраганих родитеља, пријатеља и љубитеља фолклора из више градова Словеније и Италије.

У програму су учествовале дечје фолклорне групе из српских друштава КУД „Младост” Љубљана, КД „Брдо” Крањ, СКД „Ново место” Ново место, СКУД „Слога” Удине, као и домаћини, малишани фолклорне секције СКД „Слога” Нова Горица. По први пут на дечјем фолклорном концерту учествовали су  и ученици Српске допунске школе из Нове Горице који су својим наступом концерт учинили још лепшим и разноврснијим.

Тешко је наћи речи и описати колико је аплауза и одушевљења измамио наступ свих учесника на концерту. Смењивале су се игре и песме из различитих српских крајева. Неспретни почетнички кораци најмлађих учесника преплитали су се са већ увежбаним наступом оних нешто старијих. Али свима је био заједнички огроман ентузијазам, огромна воља да овладају вештином игре и фолклора. Истовремено са освајањем првих тактова и корака у најмлађима се будила радост, растао је понос и одушевљење што припадају етничком бићу својих родитеља и предака, што су они ти који настављају традицију, и што то раде на најбољи могући начин.

Време је брзо пролазило, игра и песма су учиниле своје, концерт је завршен уз громогласан аплауз, уз жељу и поздрав да се видимо и следеће године, на осмом концерту. Тада је наступио и час опуштања, да се на веселој игранци, кроз популарну музику и забаву учврсте склопљена пријатељства, да се сви заједно забаве и развеселе. И тако… сви заједно, до дубоко у ноћ.

аутори: Маријана и Синиша Живковић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније