Saznajte čime se bave u Srpskom društvu dr Mladen Stojanović – Velenje (foto)

Saznajte čime se bave u Srpskom društvu dr Mladen Stojanović – Velenje (foto)

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja uspješno započelo petnaestu sezonu

Velenje se predstavi!

Mjestna opština Velenje u saradnji sa Sportskim savezom Velenje na Titovom trgu svake godine organizuje priredbu »Velenje se predstavi«, koja se tradicionalno priprema za opštinski praznik. Tu se predstave sva kulturna i sportska društva i edukativne ustanove koje aktivno rade u opštini Velenje. Ove godine, 21.9.2019 učestvovalo je 50 organizacija/društava.  Učestvovali smo i mi, a naš cilj je bio pokazati naše aktivnosti u društvu i tako promovisati društvo. Radili smo i promociju srpskog turizma. Odaziv je bio dobar, na toj priredbi bilo je oko 2000 ljudi. Dobili smo poziv za učešće na informativnom danu Fakulteta za enargetiku, a naš zadatak je da dočekamo buduće studente  iz Kraljeva koji će doći u Sloveniju na školovanje.

Vodopad Rinka u Logarskoj dolini 22.9.2019

Pored svih aktivnosti u kulturi ne zapostavljamo ni druge, sportske aktivnosti. Ovaj put smo se odlučili da izkoristimo lijep dan i da odemo na izlet u prirodu. Odredište nam je bilo vodopad Rinka u Logarskoj dolini. Mnogi članovi nikad nisu bili na vodopadu Rinka tako da je za njih bilo to nešto novo. Posle obilaska, otišli smo u dolinu gdje smo jeli i družili se dok nije zahladnjelo. Odazvo se je velik broj članova što nam je mnogo drago.

Doček budućih studenata iz Kraljeva

Nekad zna organizacija stvarati poteškoće.  Ne događa se često ali tako je bilo ovaj put. Na sreću smo uspjeli rješiti problem a tome je doprinjelo dugogodišnje izskustvo u radu društva. Ujutro 3.10.2019 dobijo sam poziv našoga člana Gorana Arsenijevića da popodne u 18.00 časova imamo nastup i doček budućih studenata iz Kraljeva – Srbija koji su na informativnom danu u Velenju. I ako smo znali da će gosti doći nismo imali tačan termin a komunikacija je bila slaba sa naše strane (zadužene osobe). U kratkom vremenu  bilo je potrebno sve izkordinisati i okupiti članove za nastup, problem je stvaro  radni dan ali smo uspjeli. Zahvalit se je potrebno članovima što su ispoštovali poziv i došli, a nismo razočarali ni Sonju Novak koja nas je pozvala u ime Fakulteta za energetiku UM, ni profesore koji su bili prisutni.

Medkulturni dialog – Kulinarika etničnih grupa u Šaleškoj dolini

U gradu Velenju već drugu godinu organizuje se projekat pod imenom Medkulturni dialog – Kulinarika etničnih grupa u Šaleškoj dolini. Projekat je trebao biti u septembru ali je zbog lošeg vremena prebaćen na 5. oktobar. Projekat je dobro osmišljen, zato su se našli oni koji bi taj projekat preuzeli (zavod). To im nije pošlo za rukom a za to se je svojim trudom izborijo Matija Blagus iz KD Međumurje, koji je i kordinator projekta.

U projektu su učestvovali:

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović

KD Međimurje

AKD Lirija

HKD Velenje

Bošnjačko društvo iz Ljubljane

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja  na svome štandu predstavilo je tradicionalna srpska jela. Nije moglo proći ni bez roštilja, a interesovanje je bilo veliko, tako da je bilo potrebno sačekati u redu dok hrana bude spremna. Posetioci su bili  zadovljni da su mogli izložena jela probati, a članovi zadovoljni što su dobli same pozitivne kritike za organizaciju. Mada to nije bilo u planu, naši članovi obučeni u nošnjama odlučili da odigraju za sve prisutne kolo i sa tim uljepšaju  sam događaj.

Taj dan u isto vrjeme održana su dva projekta na razdaljini 200 metara, pa je bilo izvjesnih prigovora da je kod onih drugih odaziv bio vrlo loš zbog našeg događaja. Kod nas je prošlo po procjenama između 1200-1400 ljudi, što svjedoči o tome da je projekat uspio.

Izvještava: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije