Сазнајте чиме се баве у Српском друштву др Младен Стојановић – Велење (фото)

Сазнајте чиме се баве у Српском друштву др Младен Стојановић – Велење (фото)

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења успјешно започело петнаесту сезону

Велење се представи!

Мјестна општина Велење у сарадњи са Спортским савезом Велење на Титовом тргу сваке године организује приредбу »Велење се представи«, која се традиционално припрема за општински празник. Ту се представе сва културна и спортска друштва и едукативне установе које активно раде у општини Велење. Ове године, 21.9.2019 учествовало је 50 организација/друштава.  Учествовали смо и ми, а наш циљ је био показати наше активности у друштву и тако промовисати друштво. Радили смо и промоцију српског туризма. Одазив је био добар, на тој приредби било је око 2000 људи. Добили смо позив за учешће на информативном дану Факултета за енаргетику, а наш задатак је да дочекамо будуће студенте  из Краљева који ће доћи у Словенију на школовање.

Водопад Ринка у Логарској долини 22.9.2019

Поред свих активности у култури не запостављамо ни друге, спортске активности. Овај пут смо се одлучили да изкористимо лијеп дан и да одемо на излет у природу. Одредиште нам је било водопад Ринка у Логарској долини. Многи чланови никад нису били на водопаду Ринка тако да је за њих било то нешто ново. После обиласка, отишли смо у долину гдје смо јели и дружили се док није захладњело. Одазво се је велик број чланова што нам је много драго.

Дочек будућих студената из Краљева

Некад зна организација стварати потешкоће.  Не догађа се често али тако је било овај пут. На срећу смо успјели рјешити проблем а томе је доприњело дугогодишње изскуство у раду друштва. Ујутро 3.10.2019 добијо сам позив нашога члана Горана Арсенијевића да поподне у 18.00 часова имамо наступ и дочек будућих студената из Краљева – Србија који су на информативном дану у Велењу. И ако смо знали да ће гости доћи нисмо имали тачан термин а комуникација је била слаба са наше стране (задужене особе). У кратком времену  било је потребно све изкординисати и окупити чланове за наступ, проблем је стваро  радни дан али смо успјели. Захвалит се је потребно члановима што су испоштовали позив и дошли, а нисмо разочарали ни Соњу Новак која нас је позвала у име Факултета за енергетику УМ, ни професоре који су били присутни.

Медкултурни диалог – Кулинарика етничних група у Шалешкој долини

У граду Велењу већ другу годину организује се пројекат под именом Медкултурни диалог – Кулинарика етничних група у Шалешкој долини. Пројекат је требао бити у септембру али је због лошег времена пребаћен на 5. октобар. Пројекат је добро осмишљен, зато су се нашли они који би тај пројекат преузели (завод). То им није пошло за руком а за то се је својим трудом изборијо Матија Благус из КД Међумурје, који је и кординатор пројекта.

У пројекту су учествовали:

Српско друштво др Младен Стојановић

КД Међимурје

АКД Лирија

ХКД Велење

Бошњачко друштво из Љубљане

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења  на своме штанду представило је традиционална српска јела. Није могло проћи ни без роштиља, а интересовање је било велико, тако да је било потребно сачекати у реду док храна буде спремна. Посетиоци су били  задовљни да су могли изложена јела пробати, а чланови задовољни што су добли саме позитивне критике за организацију. Мада то није било у плану, наши чланови обучени у ношњама одлучили да одиграју за све присутне коло и са тим уљепшају  сам догађај.

Тај дан у исто врјеме одржана су два пројекта на раздаљини 200 метара, па је било извјесних приговора да је код оних других одазив био врло лош због нашег догађаја. Код нас је прошло по процјенама између 1200-1400 људи, што свједочи о томе да је пројекат успио.

Извјештава: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније