Опет Златибором цура шеће

Zlatibor

Опет Златибором цура шеће

Српско културно друштво „Сава” Храстник одазвало се позиву Удружења за неговање народне традиције „Златибор” Чајетина  на 11. Међународни фестивал ветерана фолклора.

Чланови наше фолклорне групе су са нестрпљењем чекали четвртак, 01. децембар 2022, дан поласка на Златибор. Аутобусом смо из Храстника кренули у 23 сата, цијели пут се орила пјесма и смијех, а могу вам рећи да се је и коло заиграло на сваком стајалишту. У тако добром расположењу нисмо ни примијетили километре које смо пропутовали. У петак, 2. децембра смо  већ у десет сати допутовали на Златибор  у хотел Central Inn, гдје смо били три дана настањени.

Наш наступ је био предвиђен у суботу, 03. децембра 2022. у 19 сати, тако да смо имали слободан петак и суботу за обилазак туристичких дестинација. Посјетили смо и возили се Златиборском „Gold” гондолом, која је пуштена у рад јануара 2021. године. Са својих импресивних девет километара трасе, преузела је титулу најдуже панорамске гондоле на свијету. Био је то незабораван доживљај и један сат уживања у прелијепим пејзажима Златибора. Огромно фотографија и „селфија” пропраћено смијехом настало је на тој вожњи. Најатрактивнија и најљепша вожња је била преко Рибничког језера.

Посјетили смо и најновију туристичку атракцију на Златибору мултимедијалну  фонтану која је отворена јуна ове године. Фонтана која се састоји из више сегмената. „Air flov” чине двије велике фонтане које, поред тога што имају декоративну функцију такође пречишћавају воду, и то тако што се вода мијеша са ваздухом. Посебан сегмент су два „џета“, (сударају се млазнице), са именима Тара и Златибор, предивно мјесто гдје се вода игра и плеше – рај за очи.

Посјетили смо и тематски парк „El Paso City”. Добио је назив по истоименом граду у Сједињеним Америчким Државама. Ријека која протиче овим комплексом дијели га на двије цјелине, на амерички и српски дио, тако да је веома лијепо било видјети „El Paso City” мјесто сусрета двију култура. С једне стране ријеке налази се каубојски град и индијанско село, на другој обали смјештен српски дио са црквом и симпатичним златиборским засеоком. Спавања није било, журирало се до јутарњих сати.

У суботу навече у 19 сати наша фолклорна група представила се играма из Београдске Посавине. Добро расположени одиграли смо са таквим набојем енергије да су одзвањали Културним центром наши кораци, наши повици и цика наших фолклорашица. Награђени смо били громогласним аплаузом. По изласку из дворане многи чланови других друштава дошли су до нас, честитали нам и дијелили комплименте. Један од комплимената је био од фолклораша из Црне Горе: „Ваши  ветерани су показали такву позитивну енергију и виталност на чему би вам многи позавидјели”.

На фестивалу је учестовало 56 културно-умјетничких друштава из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Аустрије. Фолклорни спектакл је трајао пуних осам сати.

Наше друштво је други пут наступало на сцени Културног центра  Златибор. На овом 11. фестивалу је показано право умеће у кореографији, игри, али и надахнуће и пријатељство које нас сваке године вуче да учестујемо поново.

Дуго се играло на сцени, а онда и након фестивала до касно у ноћ у дворани, гдје су сви,  и то 1400 учесника пјевало у један глас и играло  највеће коло. Атмосфера је била усијана до јутарњих сати.

У понедјељак послије пола ноћи срећно смо допутовали назад у наше Засавје са пуно прелијепих успомена на нова пријатељства, неки на нове љубави, а неки на незаборавне доживљаје.

                                                            припремила: Славица Трипуновић

Годола „Голд“ – Златибор, Србија

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније