„Sava“ se budi: literarno-muzičko veče

„Sava“ se budi: literarno-muzičko veče

Srpsko kulturno društvo „Sava” Hrastnik u jednom danu realizovalo dva svoja projekta, monodramu „Danga” i „Literarno-muzičko veče”

Ovaj dvostruki program održan je 26. maja 2021. u Delavskom domu  Hrastnik (Radnički dom Hrastnik), a počeo je najavom voditeljke Snežane Maksimović koje je u svom pozdravnom govoru poželjela dobrodošlicu, na dramsko-literarno veče koje je bilo propraćeno tradicionalnom srpskom pjesmom, učesnicima u programu, gostima i publici, koja je ovom prilikom bila zbog pandemije korona virusa u nešto manjem broju nego što je uobičajeno za ovakve događaje, a svi su se pridržavali mjera vezanih za pandemiju, tako da je cio program izveden u drugačijim uslovima.

Prije nego što se počelo sa programom voditeljka je posebno pozdravila Vojku Šerban, zamjenika načelnika opštine Hrastnik i Blaža Rojka, koordinatora Javnog fonda Republike Slovenije za opštine Hrastnik i Trbovlje, a zatim pozvala na pozornicu Vojku Šerban koja je pozdravila prisutne u dvorani kao i izvođače u programu toplo pozdravila i naglasila značaj ovakvih događaja i istakla djelovanje Srpskog kulturnog društva „Sava” i njegovu ulogu u ukupnom kulturnom djelovanju opštine Hrastnik, koja je inače pomogla i ovaj projekat društva, kao i brojne projekte do sada.

Nakon toga Snežana Maksimović je najavila monodramu „Danga” (o monodrami poseban članak u ovom časopisu) i istakla: „Srpska literarna scena ponosi se s brojnim piscima izuzetne darovitosti. Večeras ćemo se posvetiti tvorcu srpske satirične pripovetke Radoju Domanoviću.

Satiru Danga predstaviće vam bliže Dušan Jovanović, koji je ujedno i adaptirao i režirao ovaj dramski komad.”

Po završetku monodrame voditeljka je sljedećim riječima najavila Literarno-muzičko veče: „Naš narod bez pesme kao da nije mogao ništa. Bez pesme je praznina u srcu i duši, pesma nas prati od rođenja i tokom života hteli ne hteli ne možemo bez nje, tako da ni večerašnji program neće proći bez pesme. Ženska pevačka grupa našeg društva provešće vas pesmom kroz različite krajeve prostora gde je živeo srpski živalj. Kako pesme ne bi bile samo pevane, naši recitatori odabrali su nekoliko divnih pesama naših srpskih pesnika.”

Prve su na scenu stupile članice Ženske pjevačke grupe SKD „Sava” Hrastnik i otpjevale pjesmu „Zaspo mi je dragi na zelenoj travi”. Rukovodilac pjevačke grupe je Snežana Maksimović, koja je dobro pripremila grupu, što se pokazalo izvođenjem svih pjesama, a članice grupe potrudile su se da svoj trud pokažu na pravi način.

Poslije otpjevane pjesme na red je došla recitacija, a poznatu, može se slobodno reći najpoznatiju i najdirljiviju srpsku epsku pjesmu sa velikim izlivom osjećanja recitovala je Slavica Tripunović.

Kao recitator u veoma dobrom izdanju pokazao se i Marinko Zgonjanin koji je odrecitovao pjesmu „Moj grob” od Ivana Gorana Kovačića.

Opet je na red došlo pjevanje i naravno opet Ženska pjevačka grupa SKD „Sava”, ovaj put sa pjesmom „Jezero, voda je”, da bi svoj talenat i svoje umijeće u recitovanju pokazala i Nena Mitić koja je recitovala poznatu pjesmu Desanke Maksimović „Nemoj mi prići”, a nakon nje Dušan Jovanović je govorio stihove Dobrice Erića, odnosno njegove pjesme koja nosi naziv „Pesma šljivi”, a Marinko Zgonjanin je čitao stihove Alekse Šantića, odnosno pjesmu „Ostajte ovdje”.

Program je nastavljen opet sa muzikom, odnosno pjesmom Ženske pjevačke grupe SKD „Sava” Hrastnik, koja je otpjevala pjesmu „Majka Mari kose plela”. Slavica Tripunović, ovo veče  u dvostrukoj ulozi, kao pjevačica i kao recitator, odrecitovala je pjesmu Đure Jakšića „Jevropi”. Dušan Jovanović je pročitao pjesmu Jovana Dučića, koja nosi pomalo neobičan naziv, „Pesma”.

U drugom dijelu programa prvo je na red došla proza, jer je ovo veče pored poezije i muzike posvećeno i prozi, odnosno predstavljanju romana Ostoje Šobota „Svjetla u tami”. Voditeljka Snežana Maksimović je najavljujući autora i njegov roman navela: „Ostoja Šobot iz SKD „Petar Kočić” iz Kranja, jedan je od retkih koji se ozbiljno upustio u srpsku književnost. Poznat je po tome, jer u svojim delima koristi jezik i govor svoga kraja, i to onaj narodni, jednostavan i prost kao što su i ljudi koje opisuje u svojim knjigama. Večeras je odabrao da vam predstavi deo svog romana pod nazivom „Svjetla u tami”.

Ostoja Šobot je pročitao jedan odlomak iz ovog zanimljivog romana, za koji je dobio mnogo pohvala od onih koji su imali priliku da pročitaju ovo kvalitetno i vrijedno djelo za kulturnu djelatnost Srba u Sloveniji, kao i za sveukupnu srpsku kulturu a posebno književnost.

O autoru i romanu, navodeći recenzenta, vrijeme i mjesto događaja, govorio je Krstan Šućur, predsjednik Srpskog kulturnog društva „Petar Kočić” i istakao značaj ovakvih kulturnih djela, kao i ulogu društva čija je osnovna djelatnost vezana na literarno i dramsko stvaralaštvo.

Ovaj lijep i interesantan događaj nastavljen je naravno pjesmom, ponovo je Ženska pjevačka grupa SKD „Sava” svojim pjevanjem oduševila prisutne u dvorani, ovaj put pjesmom „Trgnala Rumena”, a zatim je Nena Mitić odrecitovala još jednu pjesmu Desanke Maksimović, ovaju put to je bila pjesma „Sreća”, a Dušan Jovanović je recitovao pjesmu Vladislava Petkovića Disa „Naši dani”.

Na kraju programa Snežana Maksimović, voditelj programa, obratila se prisutnima sljedećim riječim: „Bio je ovo naš mali, ali od srca i pun ljubavi da kažemo početak ponovnog rada posle stagniranja pandemije. Za sve što su nam naši preci ostavili, odužićemo se ako budemo čuvali uspomenu na njih tako što ćemo kroz naš divni srbski jezik prenositi kulturu srpskog naroda i mlađem rodu usaditi bar deo vrednosti o ljudima o kojima smo večeras govorili. Još jednom najlepša hvala Vojki Šergan, zamjenici načelnika opštine Hrastnik da je bila večeras sa nama i hvala Javnom fondu Republike Slovenije koji je podržao oba projekta”.

Zahvalila se i svim učesnicima na divnom programu.

Tekst: Dušan Jovanović
Foto: Zoran Jauz

Satirična vizija stvarnosti uokvirena je pričom o snu

Danga, Dušan Jovanović

Srpsko kulturno društvo „Sava” Hrastnik je u dvostrukom programu, 26. maja 2021. u Delavskom domu Hrastnik, organizovalo izvođenje monodrame i Literarno-muzičko veče, o kojem je takođe članak u ovom broju Mostova. Pored pjesničkih recitacija, težina večeri je bila na dramskom izvođenju. Izvođač Dušan Jovanović tumačio je satiru Radoja Domanovića ,,Danga”.

Njegove satirične pripovjetke su nastale posljednjih godina Obrenovićevskog režima, odnosno krajem devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka. Nadahnute su mržnjom prema tiraniji. Danga je najoštrija i najubojitija njegova satirična pripovijetka. Osnovni motiv ove satire je slijepa poslušnost građana i njihova odanost nasilničkoj vlasti. Satirična vizija stvarnosti uokvirena je pričom o snu o dalekoj i nepoznatoj zemlji gdje se živi drugačije.

Pisac kroz dvije metafore prikazuje šta im čini nasilnička vlast. ,,Uzjahati nekom na grbaču” i ,,Udariti nekome žig na čelo”. Biti jahan predstavljeno je kao čast i viteštvo. Tu se dokazuju ko je više poslušan, i ko ih jaše, stariji ili mlađi, da li ih jašu ,,praktikanti”, ,,velikaši”’ ili sam ,,kmet”. Vrhunac ropske potčinjenosti građana je njihovo radosno odazivanje naredbama vlásti da se svakome udari žig kako bi se razlikovali od stranaca. Čin žigosanja se pretvara u veliku svečanost, u manifestaciju nacionalnih osjećanja.

Tumači ovaj daroviti čovjek sve te satirične rugobe na izrazito uvjerljiv način. Svi smo mogli zaključiti da mu je uspjelo dočarati namjeru pisca sa svojom satirom. Mnogi koji ne poznaju satirično pisanje, šapatom su se pitali kako se neko može radosno odazivati da ga jašu i bičuju. To su bili pojedinci, međutim, većina publike je razumjela suštinu i sa oduševljenjem je pratila Dušanovo izvođenje. Što se više bližio kraju sve je žešće naglašavao satiru koja žestoko šiba tiraniju vlasti. I na kraju, nije se moglo sakriti oduševljenje publike. Mnogi su čak ustali i nagradili ga poštovanjem i velikim aplauzom.

Ostoja Šobot

podijelite sadržaj:

  1. ing.Milos Djonovic kaže:

    Uspešno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije