Сава из Храстника: све зацртане циљеве смо и остварили

Сава из Храстника: све зацртане циљеве смо и остварили

Српско културно друштво „Сава” Храстник по броју чланова је мало друштво, али по резултатима свога рада може да се мјери са великим друштвима. Након скоро годину дана забране рада због пандемије ковид-19 вируса, чланови друштва су једва дочекали дозволу да поново почну са разним активностима. Међу првима је почела пјевачка група са радом што је резултирало и књижевно вече које је организовано у Храстнику. За пјевачком се активирала и фолклора група. Жељни игре и пјесме тренинзи су се низали, а са њима и резултати.

С обзиром на то да смо се вратили у форму није био проблем одазвати се на бројне позиве друштава који су организовали фестивале. Поменућу само неке од наших дугогодишњих пријатеља којима смо се одазвали, то је Међимурско фолклорно друштво „Иван Цар” из Љубљане. Наступили смо на њиховом, 8. Фолклорном фестивалу 19. јуна 2021. у Културном дому Чрнуче, Љубљана, са пјевачком групом која се представила са три пјесме и фолклорном групом са кореографијом „Игре из околине Београда” . Као и увијек њихово гостопримство се не заборавља.

Одазвали смо се и на позив наших драгих пријатеља Македонаца, односно МКД „Кирил и Методиј” Крањ. Наступили смо на њиховом 23. Етно фолк фестивалу 26. јуна 2021. у Gradu Khislstein у Крању, са пјевачком и фолклорном групом. Било је како и приличи организатору домаћински, весело, распјевано и разиграно.

Врхунац свега је да смо се успјели одазвати између два наша фестивала, односно на исти дан нашег, 18. Етно фестивала на позив Рударско етнолошког друштва Брезно – Худа јама на њихов Фестивал кнаповске културе 4. јула 2021, Заврате над Лашким. Наша пјевачка група се је представила са три пјесме. Организатори су нам се срдачно захвалили да смо уљепшали и обогатили својим наступом њихов фестивал.

Још са би се могли да хвалимо са нашим радом и активностима, али пустићемо  то  за други пут.

Приредила: Славица Трипуновић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније