Ringaraja – međunarodni dječiji folklorni festival

Ringaraja – međunarodni dječiji folklorni festival

Kulturno društvo „Brdo” Kranj organizovalo i izvelo 11. međunarodni dječji festival „Ringaraja”

Festival je održan 20. maja 2023. u Domu mještana Primskovo, u Kranju pred više od trista gledalaca koji su sa uživanjem pratili nastupe mladih folkloraša. Na samom početku omladinska pjevačka grupa Kulturnog društva „Brdo” Kranj najavila je zanimljiv program, da bi potom voditeljka Tara Tofaj Čavić pozdravila sve prisutne i predstavila folklorne grupe i najavila prvu folklornu grupu, a to su bili članovi omladinskog ansambla Kulturnog društva „Brdo” iz Kranja, koji su se u svom prvom nastupu predstavili „Igrama iz Crne Trave”.

Iz Beograda su došli gosti, folkloraši Kulturno umjetničkog društva „Koturović”, koji inače već nekoliko godina sarađuju sa KD „Brdo” iz Kranja. U svojoj prvoj tački programa kranjskoj publici predstavili su se „Igrama iz Užica”. Nakon njih na scenu su stupili članovi dječje i omladinske grupe Kulturno prosvjetno sportsko humanitarnog društva „Vuk Karadžić” iz Radovljice koji su odigrali „Igre iz zapadne Slavonije”.

U KD „Brdo” pored folklornih grupa, postoji i škola folklora za one najmlađe, uzrasta od četiri do šest godina. Oni su se predstavili dječjim igrama. Poslije njih na bini su se pojavili folkloraši omladinskog ansambla Srpskog kulturnog društva „Sloga” iz Nove Gorice, a odigrali su „Igre iz Leskovca”. Iz Črnomelja su stigli mladi članovi Kulturno umjetničkog društva „Bela Krajina” a izveli su „Igre iz Gruže”.

Folkloraši KUD „Koturović” iz Beograda u svom drugom nastupu predstavili su se „Igrama uz Šumadije”, a nakon njih dječji ansambl KD „Brdo” Kranj odigrao je „Igre iz Leskovca”. Na Festival su došli još jedni gosti iz inostranstva, a to su mladi članovi Kulturno umjetničkog društva „Drina” iz Augsburga, koji su odigrali igre iz Bele Palanke.

Omladinski ansambl Kulturno umjetničkog društva „Mladost” iz Ljubljane predstavio se „Igrama iz Vladičinog Hana”, a gosti iz Republike Srpske, članovi Kulturno umjetničkog društva „Una” iz Novog Grada, odigrali su „Igre iz Crne Trave”.

Fotoreportaža Ringaraja, autor Dušan Jovanović

Uslijedila je mala pauza u nastupu folklornih grupa, da bi se Mitar Vujinović obratio prisutnima i zahvalio se publici na posjetim učesnicima u programu i svima onima koji su na bilo kakav način podržali ovaj Festival. Zatim je podijelio zahvalnice učesnicima u programu.

Gosti iz Beograda, folkloraši KUD „Koturović”, imali su još jednu priliku da se pokažu prisutnima, a ovaj put odigrali su „Igre iz Leskovca”. Na samom kraju programa omladinski ansambl KD „Brdo” Kranj odigrao je „Igre iz Kumanova”, i time je završen ovaj lijep događaj, koji je pokazao da društva imaju budućnost i da mogu računati na ove mlade folkloraše.

Festival su omogućili: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Javni fond Republike Slovenije za kulturne djelatnosti (JSKD), Gradska opština Kranj i donatori.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije