Рингараја – међународни дјечији фолклорни фестивал

Рингараја – међународни дјечији фолклорни фестивал

Културно друштво „Брдо” Крањ организовало и извело 11. међународни дјечји фестивал „Рингараја”

Фестивал је одржан 20. маја 2023. у Дому мјештана Примсково, у Крању пред више од триста гледалаца који су са уживањем пратили наступе младих фолклораша. На самом почетку омладинска пјевачка група Културног друштва „Брдо” Крањ најавила је занимљив програм, да би потом водитељка Тара Тофај Чавић поздравила све присутне и представила фолклорне групе и најавила прву фолклорну групу, а то су били чланови омладинског ансамбла Културног друштва „Брдо” из Крања, који су се у свом првом наступу представили „Играма из Црне Траве”.

Из Београда су дошли гости, фолклораши Културно умјетничког друштва „Котуровић”, који иначе већ неколико година сарађују са КД „Брдо” из Крања. У својој првој тачки програма крањској публици представили су се „Играма из Ужица”. Након њих на сцену су ступили чланови дјечје и омладинске групе Културно просвјетно спортско хуманитарног друштва „Вук Караџић” из Радовљице који су одиграли „Игре из западне Славоније”.

У КД „Брдо” поред фолклорних група, постоји и школа фолклора за оне најмлађе, узраста од четири до шест година. Они су се представили дјечјим играма. Послије њих на бини су се појавили фолклораши омладинског ансамбла Српског културног друштва „Слога” из Нове Горице, а одиграли су „Игре из Лесковца”. Из Чрномеља су стигли млади чланови Културно умјетничког друштва „Бела Крајина” а извели су „Игре из Груже”.

Фолклораши КУД „Котуровић” из Београда у свом другом наступу представили су се „Играма уз Шумадије”, а након њих дјечји ансамбл КД „Брдо” Крањ одиграо је „Игре из Лесковца”. На Фестивал су дошли још једни гости из иностранства, а то су млади чланови Културно умјетничког друштва „Дрина” из Аугсбурга, који су одиграли игре из Беле Паланке.

Омладински ансамбл Културно умјетничког друштва „Младост” из Љубљане представио се „Играма из Владичиног Хана”, а гости из Републике Српске, чланови Културно умјетничког друштва „Уна” из Новог Града, одиграли су „Игре из Црне Траве”.

Фоторепортажа Рингараја, аутор Душан Јовановић

Услиједила је мала пауза у наступу фолклорних група, да би се Митар Вујиновић обратио присутнима и захвалио се публици на посјетим учесницима у програму и свима онима који су на било какав начин подржали овај Фестивал. Затим је подијелио захвалнице учесницима у програму.

Гости из Београда, фолклораши КУД „Котуровић”, имали су још једну прилику да се покажу присутнима, а овај пут одиграли су „Игре из Лесковца”. На самом крају програма омладински ансамбл КД „Брдо” Крањ одиграо је „Игре из Куманова”, и тиме је завршен овај лијеп догађај, који је показао да друштва имају будућност и да могу рачунати на ове младе фолклораше.

Фестивал су омогућили: Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности (JSKD), Градска општина Крањ и донатори.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније