Održan deseti međunarodni dječiji festival folklora „Ringaraja“ u Kranju

Ringaraja

Održan deseti međunarodni dječiji festival folklora „Ringaraja“ u Kranju

U organizaciji Kulturnog društva Brdo iz Kranja je 21. maja održan jubilejni dječiji festival folklora

Festival folklora za djecu i omladinu starosti do šesnaest godina je uobičajena manifestacija KD Brdo. Ringaraja festival je, uprkos uticaju kovid situacija u proteklim sezonama, koje su uticale na sam rad društva i folklornih ansambala, je ipak događaj koji je svojom desetom priredbom okupio preko 400 posjetilaca ovog veselog okupljanja.

Društvo organizator je gostilo prijatelje na samoj manifestaciji iz Nove Gorice, Novog Mesta, Črnomelja i iz bliže okolice grada Kranja.

 Omladinci i mališani su izveli mnoštvo tačaka, ističu se Vlaške igre iz Kobišnice i Srpske igre kumanovskog polja jugoistočnog dijela Srbije koje su izvedene premijerno. Najmlađi su uprizorili Igre iz Vladičinog Hana pred krcatom salom, što je svakako pokazatelj velikog zanimanja za događaje ove vrste.


Poseban emotivni odjek ostavljaju uprte oči roditelja te baki i deka, koji su i sami do nedavno – neki još i sada, i sami članovi folklornih grupa i čuvari kulturnog nasleđa. Ovaj način podrške je naročit i svojski, ističe umjetnički rukovodilac društva Milan Glamočanin.


Ringaraja, pored svoje posebne osobenosti i topline, je svakako festival koji se od drugih događaja izdvaja i po tome što predstavlja malim izvođačima prvi bliski kontakt sa nošnjom, velikom binom, blještavilom scenske rasvjete i brojnom publikom. Sva ta iskustva tih „malih ljudi“, novih lica u svijetu folklora šire milozvučan ugođaj na sceni, a njima samima ostaju kao nezaboravni krupni događaji, čime se značaj ovog festivala kao društvenog događaja itekako potencira. Biće da je to i jedini put da se istinski doprinese očuvanju naše baštine, kojom uistinu ne oskudijevamo.

Nepotrebno je naglašavati veliko zadovoljstvo prisutnih izvođača i posjetilaca kada su poslije upriličene folklorne večeri ispunjeni i sa osmijesima napuštali salu radujući se novoj nadi i vidnom ogromnom napredku mladih folkloraša iz namlađe sekcije Kulturnog društva Brdo. U razgovoru Milan Glamočanin ističe i to da će se kao organizatori zauzimati da atribut međunarodnog festivala u budućim susretima opravdaju. Naime, uprkos pozivima, pojedina društva i organizacije nisu bili u prilici da se odazovu i svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj. Zato se zahvaljuje KPŠD Vuk Karadžić iz Radovljice, KUD Bela Krajina iz Črnomelja, SKD Sloga iz Nove Gorica, FG Iskraemeko iz Kranja, MKD Ciril i Metod iz Kranja i naravno svim foklorcima društva organizatora Kulturnog društva Brdo iz Kranja.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije