Одржан десети међународни дјечији фестивал фолклора „Рингараја“ у Крању

Ringaraja

Одржан десети међународни дјечији фестивал фолклора „Рингараја“ у Крању

У организацији Културног друштва Брдо из Крања је 21. маја одржан јубилејни дјечији фестивал фолклора

Фестивал фолклора за дјецу и омладину старости до шеснаест година је уобичајена манифестација КД Брдо. Рингараја фестивал је, упркос утицају ковид ситуација у протеклим сезонама, које су утицале на сам рад друштва и фолклорних ансамбала, је ипак догађај који је својом десетом приредбом окупио преко 400 посјетилаца овог веселог окупљања.

Друштво организатор је гостило пријатеље на самој манифестацији из Нове Горице, Новог Места, Чрномеља и из ближе околице града Крања.

 Омладинци и малишани су извели мноштво тачака, истичу се Влашке игре из Кобишнице и Српске игре кумановског поља југоисточног дијела Србије које су изведене премијерно. Најмлађи су упризорили Игре из Владичиног Хана пред крцатом салом, што је свакако показатељ великог занимања за догађаје ове врсте.


Посебан емотивни одјек остављају упрте очи родитеља те баки и дека, који су и сами до недавно – неки још и сада, и сами чланови фолклорних група и чувари културног наслеђа. Овај начин подршке је нарочит и својски, истиче умјетнички руководилац друштва Милан Гламочанин.


Рингараја, поред своје посебне особености и топлине, је свакако фестивал који се од других догађаја издваја и по томе што представља малим извођачима први блиски контакт са ношњом, великом бином, бљештавилом сценске расвјете и бројном публиком. Сва та искуства тих „малих људи“, нових лица у свијету фолклора шире милозвучан угођај на сцени, а њима самима остају као незаборавни крупни догађаји, чиме се значај овог фестивала као друштвеног догађаја итекако потенцира. Биће да је то и једини пут да се истински допринесе очувању наше баштине, којом уистину не оскудијевамо.

Непотребно је наглашавати велико задовољство присутних извођача и посјетилаца када су послије уприличене фолклорне вечери испуњени и са осмијесима напуштали салу радујући се новој нади и видном огромном напредку младих фолклораша из намлађе секције Културног друштва Брдо. У разговору Милан Гламочанин истиче и то да ће се као организатори заузимати да атрибут међународног фестивала у будућим сусретима оправдају. Наиме, упркос позивима, поједина друштва и организације нису били у прилици да се одазову и својим присуством увеличају овај догађај. Зато се захваљује КПШД Вук Караџић из Радовљице, КУД Бела Крајина из Чрномеља, СКД Слога из Нове Горица, ФГ Искраемеко из Крања, МКД Цирил и Метод из Крања и наравно свим фоклорцима друштва организатора Културног друштва Брдо из Крања.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније