Различитост која зближава: засавски фунштерц послужен уз шумадијску жују

Различитост која зближава: засавски фунштерц послужен уз шумадијску жују

Српско културно друштво „Сава” Храстник се у суботу 14. септембра 2019. представило и учествовало у такмичењу на деветом Фунштерц фестивалу стакла и засавског кулинарства. Фестивал је већ постао традиционалан под организацијом Друштва Раст, Културно рекреационог центра Храстник, Туристичко информационог центра  Храстник и Стакларне Храстник.

Фунштерц” је посебно традиционално јело, које углавном познају у Засавју, „Фунштерц” или рударско сунце (некад рударско јело).

Три чланице нашег друштва, Славица Трипуновић, Стана Згоњанин и Велинка Мађаревић такмичиле су се са веома великом конкуренцијом (српски „Фунштерц” против словенског „Фунштеца”).

Поред основног рецепта који је морао да буде основа, наше учеснице су биле иновативне. Сваки „Фунштерц” је био другачијег укуса.

У слатку смјесу су додавале боровнице, ананас, пекмез, мармеладу, за декорацију свеже воће и шећер у праху.

У слану смјесу су додавале першун, чварке, прасу, бели лук за декорацију су користиле парадајз, паприку и першун. На сваки сервиран слани Фунштерц  су додале сир сушен на диму, са кајмаком или млади лук са кајмаком.

Међу првима су се код нашег штанда уставили из општинске управе, начелник Марко Функл, секретарица и други. Време је било предивно,а било је огромно посјетилаца и  нико није могао мимо наших штандова а да се не би уставио и пробао наш „Фунштерц” уз чашицу ракије. Њихове погледе су привукле наше прекрасне шумадијске ношње, као и наше чланице које су нудиле разноразна српска јела … пите и колаче.

Остали чланови нашег друштва су радили на промоцији и придобијању нових чланова.

Било је то за нас једно предивно дружење и учвршћивање пријатељства у средини у којој живимо  између српског и словеначког народа.

Текст: Славица Трипуновић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније