Različitost koja zbližava: zasavski funšterc poslužen uz šumadijsku žuju

Različitost koja zbližava: zasavski funšterc poslužen uz šumadijsku žuju

Srpsko kulturno društvo „Sava” Hrastnik se u subotu 14. septembra 2019. predstavilo i učestvovalo u takmičenju na devetom Funšterc festivalu stakla i zasavskog kulinarstva. Festival je već postao tradicionalan pod organizacijom Društva Rast, Kulturno rekreacionog centra Hrastnik, Turističko informacionog centra  Hrastnik i Staklarne Hrastnik.

Funšterc” je posebno tradicionalno jelo, koje uglavnom poznaju u Zasavju, „Funšterc” ili rudarsko sunce (nekad rudarsko jelo).

Tri članice našeg društva, Slavica Tripunović, Stana Zgonjanin i Velinka Mađarević takmičile su se sa veoma velikom konkurencijom (srpski „Funšterc” protiv slovenskog „Funšteca”).

Pored osnovnog recepta koji je morao da bude osnova, naše učesnice su bile inovativne. Svaki „Funšterc” je bio drugačijeg ukusa.

U slatku smjesu su dodavale borovnice, ananas, pekmez, marmeladu, za dekoraciju sveže voće i šećer u prahu.

U slanu smjesu su dodavale peršun, čvarke, prasu, beli luk za dekoraciju su koristile paradajz, papriku i peršun. Na svaki serviran slani Funšterc  su dodale sir sušen na dimu, sa kajmakom ili mladi luk sa kajmakom.

Među prvima su se kod našeg štanda ustavili iz opštinske uprave, načelnik Marko Funkl, sekretarica i drugi. Vreme je bilo predivno,a bilo je ogromno posjetilaca i  niko nije mogao mimo naših štandova a da se ne bi ustavio i probao naš „Funšterc” uz čašicu rakije. Njihove poglede su privukle naše prekrasne šumadijske nošnje, kao i naše članice koje su nudile raznorazna srpska jela … pite i kolače.

Ostali članovi našeg društva su radili na promociji i pridobijanju novih članova.

Bilo je to za nas jedno predivno druženje i učvršćivanje prijateljstva u sredini u kojoj živimo  između srpskog i slovenačkog naroda.

Tekst: Slavica Tripunović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.