Svečani koncert povodom dvadesetpetogodišnjice

Svečani koncert povodom dvadesetpetogodišnjice

Izvor: MO Nova Gorica, poruke za javnost

Srpsko kulturno društvo Sloga iz Nove Gorice izvelo tradicionalni koncert „Razigrana srca“

Srpsko kulturno društvo Sloga iz Nove Gorice je svojim tradicionalnim folklornim koncertom „Razigrana srca“ označilo 25 godina svoga uspješnog postojanja i djelovanja. Svečanost, u duhu muzike, pjesme, igre i čestitanja je održana u Kulturnom domu Nova Gorica.

Gradonačelnik Nove gorice, gospodin Simon Rosič, koji je bio prisutan kao predstavnik Opštine je u svom obraćanju naglasio: „Srpsko kulturno društvo Sloga iz Nove Gorice svojim aktivnostima, koje temelje na posebnoj predanosti i radu, značajno učestvuje u oblikovanju našeg društvenog života. Na našim prostorima se trude očuvati tradiciju i kulturu Srba koji tu žive. Očuvanje predanja jednoga naroda je jako važno, svakako svi moramo biti svjesni svoga porijekla i identiteta. Različitost nas obogaćuje, povezuje i unosi svježinu u naše društvo“.

Između ostalih, prsutnima se obratio i g. Dušan Jovanović, podpresjednik Saveza srpskih društava Slovenije, čestitajući jubilej rekavši da je sa 25 godina društvo još uvijek mlado, ali dovoljno zrelo za nove izazove i nove projekte, te nove načine podmlađivanja društva. Jovanović je istakao uspješnu i plodnu saradnju društva sa Savezom srpskih društava Slovenije, lokalnom zajednicom i drugim institucijama.

Predsjednik Srpskog kulturnog društva Sloga, g. Ilija Janković je u svom svečanom govoru naglasio sve temeljne djelatnosti iz dosadašnjeg rada, bitne projekte, nastupe, gostovanja, saradnju sa lokalnom zajednicom, institucijama u Novoj Gorici i Sloveniji, Srbiji i Republici Srpskoj. Zahvalio se svima koji su pomogli u dosadašnjem radu društva, a potom je uručio priznanja i zahvalnice članovima društva koji su se u prošlosti posebno isticali. Janković je istakao: „ Sve od početka se trudimo očuvati svoju kulturu, svoj jezik i svoje pismo i tradiciju, te da to predstavimo pripadnicima drugih etničkih grupa. Srpsko kulturno društvo Sloga je dio prostora u kojem živi i radi, zato se trudi razvijati međusobno poštovanje, razumijevanje i međusobnu saradnju.“


Sam kulturni program je bio obojen nastupima igračkih i pjevačkih folklornih grupa.


Projekat „Razigrana srca“ već duži niz godina podržava Javni fond za kulturne djelatnosti Republike Slovenije, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, MO Nova Gorica, Savez kulturnih društava Nova Gorica, Javni fond za kulturne djelatnosti – područna ispostava Nova Gorica, Opština Šempeter-Vrtojba, sponzori i donatori.

Celovečernji koncert Dani srpske festival Hrastnik KD Brdo Književna tribina KPSHD Vuk Karadžić Kranj Ljubljana Nova Gorica pismenost predsjednik društva Prvi svjetski rat Ringaraja Savez Srba Savez srpskih društava Slovenije SD dr Mladen Stojanović SKD Petar Kočić SKD Sava Hrastnik SKUD Vidovdan srbi Srbi u Sloveniji Srpki jezik srpska slava SSDS Sveti Sava velenje Badnje veče Velenje Dani srpske kulture KPSHD „Vuk Karadžić” KUD Mladost Kranj SD dr Mladen Stojanović SKD Sava SKUD Vidovdan SPKD Sveti Sava SSDS Srpska škola Folklor Hrastnik sv. Simeon Mirotočivi slava srbi u sloveniji srpski jezik

podijelite sadržaj:

  1. Miodrag kaže:

    Dragim prijateljima iskrene čestitke povodom jubileja. Opstati i uspješno raditi četvrt vijeka je rezultat kojim se treba ponositi.
    Veliki pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije