Свечани концерт поводом двадесетпетогодишњице

Свечани концерт поводом двадесетпетогодишњице

Извор: МО Нова Горица, поруке за јавност

Српско културно друштво Слога из Нове Горице извело традиционални концерт „Разиграна срца“

Српско културно друштво Слога из Нове Горице је својим традиционалним фолклорним концертом „Разиграна срца“ означило 25 година свога успјешног постојања и дјеловања. Свечаност, у духу музике, пјесме, игре и честитања је одржана у Културном дому Нова Горица.

Градоначелник Нове горице, господин Симон Росич, који је био присутан као представник Општине је у свом обраћању нагласио: „Српско културно друштво Слога из Нове Горице својим активностима, које темеље на посебној преданости и раду, значајно учествује у обликовању нашег друштвеног живота. На нашим просторима се труде очувати традицију и културу Срба који ту живе. Очување предањa једнога народа је јако важно, свакако сви морамо бити свјесни свога поријекла и идентитета. Различитост нас обогаћује, повезује и уноси свјежину у наше друштво“.

Између осталих, прсутнима се обратио и г. Душан Јовановић, подпресједник Савеза српских друштава Словеније, честитајући јубилеј рекавши да је са 25 година друштво још увијек младо, али довољно зрело за нове изазове и нове пројекте, те нове начине подмлађивања друштва. Јовановић је истакао успјешну и плодну сарадњу друштва са Савезом српских друштава Словеније, локалном заједницом и другим институцијама.

Предсједник Српског културног друштва Слога, г. Илија Јанковић је у свом свечаном говору нагласио све темељне дјелатности из досадашњег рада, битне пројекте, наступе, гостовања, сарадњу са локалном заједницом, институцијама у Новој Горици и Словенији, Србији и Републици Српској. Захвалио се свима који су помогли у досадашњем раду друштва, а потом је уручио признања и захвалнице члановима друштва који су се у прошлости посебно истицали. Јанковић је истакао: „ Све од почетка се трудимо очувати своју културу, свој језик и своје писмо и традицију, те да то представимо припадницима других етничких група. Српско културно друштво Слога је дио простора у којем живи и ради, зато се труди развијати међусобно поштовање, разумијевање и међусобну сарадњу.“


Сам културни програм је био обојен наступима играчких и пјевачких фолклорних група.


Пројекат „Разиграна срца“ већ дужи низ година подржава Јавни фонд за културне дјелатности Републике Словеније, Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, МО Нова Горица, Савез културних друштава Нова Горица, Јавни фонд за културне дјелатности – подручна испостава Нова Горица, Општина Шемпетер-Вртојба, спонзори и донатори.

Celovečernji koncert Dani srpske festival KD Brdo Književna tribina Kranj Literalno veče Ljubljana običaji pismenost predsjednik društva Prešernovo pozorište Prvi svjetski rat Savez Srba Savez srpskih društava Slovenije SD dr Mladen Stojanović SKD Petar Kočić SKD Sava Hrastnik SKUD Vidovdan srbi Srbi u Sloveniji Srpki jezik srpska slava SSDS Sveti Sava velenje Đurđevdanske igre Бадњак Бадње вече Велење Дани српске културе КПСХД „Вук Караџић” КУД Младост Конкурс Крањ СД др Младен Стојановић СКД Сава СПКД Свети Сава ССДС ССС Српска школа Фолклор Храстник срби у словенији српски језик

подијелите садржај:

  1. Миодраг каже:

    Драгим пријатељима искрене честитке поводом јубилеја. Опстати и успјешно радити четврт вијека је резултат којим се треба поносити.
    Велики поздрав

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније

error: Садржај је заштићен.