Осми дјечији фолклорни фестивал – „Дјечија радост уткана у коло”

Осми дјечији фолклорни фестивал – „Дјечија радост уткана у коло”

Српско културно друштво „Слога” Нова Горица по осми пут организовало дјечји фолклорни фестивал под називом „Дјечија радост уткана у коло”

Фестивал је одржан 20. априла 2024. у дворани Омладинског центра (Mladinski center) у Вртојби пред великим бројем гледалаца, преко двије стотине љубитеља српске народне игре и пјесме.

На почетку програма водитељка Гордана Тривуновић поздравила је све присутне ријечима: „Добро вече свима, добродошли на осму по реду дечију смотру фолклора под називом „Дечја радост уткана у коло” коју организује Српско културно друштво „Слога” из Нове Горице”.

Затим се и сама представила публици и навела да ће све провести кроз разигран програм пун искрених осмијеха и разиграних корака најмлађе деце.

У свом даљем излагању рекла је: „Од 1995. године, поред матерњег језика, оснивањем друштва „Слога“, постепено желимо да потомцима пренесемо нешто више, нешто што се не заборавља, нешто што нам је дато у колијевци, наше игре, наше пјесме, обичаје који људе очаравају својом аутентичношћу, и зато нам је циљ да све ово пренесемо на све генерације. Већ неколико година стварамо са великом душом, великим осмијесима, највећом искреношћу али најмањом физиономијом… да са нашом дјецом, која су наше богатство… тако да са посебним поносом представљамо резултат рада наших најмлађих, да на овом фестивалу заиграју карактеристично и да су управо они поносни носиоци своје вечери. Како бисмо догађај још више обогатили и дали му значај и величину, захваљујемо се свима вама који сте данас са нама.
Посебно лијеп поздрав Милану Турку, предсједнику општине Шемпетер-Вртојба, господину Милану Турку, и Душану Јовановићу, секретару Савеза српских друштава Словеније. Срдачан поздрав свим предсједницима српских и других друштава и њиховим представницима и свима осталима који су одвојили вријеме да запливају са нама међу таласима хармоније наше културе”.

Након тога позвала је Милана Турка, предсједника општине Шемпетер-Вртојба, да отвори Осми дјечји фолклорни фестивал – Дјечија радост уткана у коло.

Милан Турк се обратио лијепим ријечима и захвалио се СКД „Слога” Нова Горица да и на овакав начин ради на очувању српске културе, а посебно истакао рад са најмлађима, честитао на организацији а учесницима пожелио добар наступ, а затим и формално отворио овај Фестивал.

Гордана Тривуновић се захвалила Милану Турку за лијепе и подстицајне ријечи, а затим казала: „Али данас нисмо овдје само да бисмо причали, ова манифестација има други, шири и љепши смисао. Дјечија радост и енергија су ту, да нам покажу како раде, како чувају своје и колико добро им то иде”.

У програму су се први представили домаћини, Српско културно друштво „Слога” и Допунска школа на српском језику. Допунска школа на српском језику се представила са два рецитала и музичком нумером на хармоници а најмлађи СКД „Слоге” су се представили са пјесмом „Савила се лоза белог вина”.

Водитељка програма је навела да је СКД „Слога” Нова Горица већ неколико пута сарађивала са српским друштвима из Италије, и увијек се радовала сваком новом сусрету са својим пријатељима из Српске културне заједнице „Свети Сава” Валдањо. Иако су младо друштво, основано 2011. године, већ имају иза себе многобројне наступе како у Италији тако и у матици. Овај пут су се представили са двије кореографије, а прва кореографија је „Игре из Шумадије, умјетнички руководилац је Војче Несторовић, а друга кореографија је „Лесковачки Чачак”, умјетнички руководилац је такође Војче Несторовић.

Друга група која је дошла из Италије су гости из Удина, СКД „Слога”, ове вечери су се представили са „Играма из Драгачева”, аутор кореографије је Чедомир Туцић, умјетнички руководилац је Анастасија Савић.

И у сљедећој тачки програма ишло се у Италију, овог пута мало сјеверније, до Скија, a predstavilo се Удружење Срба „Круна” са пјесмама и играма из Србије. Они су основани 2012. године и већ имају иза себе доста успјеха. Аутор кореографије је Драган Павловић а умјетнички руководиоци су Зора Воћкић и Сара Младеновић.

Сљедећи гости су дошли из Љубљане, члановима СКД „Слога” драгог и познатог Културно умјетничког друштва „Младост” које је основано 2001. године. Друштво се може похвалити са преко сто и педесет активних чланова у различитим секцијама. Они су се представили са кореографијом „Игре из Ужица”, аутор кореографије је Бојан Антонић, умјетнички руководилац је Анђела Серенчеш.

Друштво са којим СКД „Слога” веже неколико заједничких тачака, драги пријатељи СКУД „Pontes-Мостови” из Трста, су се представили са двије групе. Прва група је одиграла игре из централне Србије, аутори кореографије су Тамара Антонијевић и Никола Радовановић, а умјетнички руководилац је Биљана Клепић.

У наставку програма Гордана Тривуновић, водитељка програма истакла је: „Играмо, пјевамо, радимо и учимо да би опстали. А све то би било много теже  кад са нама не би било наших дугогодишњих пријатеља, спонзора и донатора који помажу да се наше мисли и снови претворе у стварност. У своје име и у име нашег Српског културног друштва „Слога”, се захваљујемо: ЈСКД (JSKD) испостава Нова Горица, Градска општина Нова Горица и Општина Шемпетер-Вртојба, ЈСКД Републике Словеније, Савез културних друштава Нова Горица. Хвала за сву вашу подршку и добру вољу, за помоћ у реализацији свих идеја које остварујемо, а овим путем, на нашој данашњој манифестацији, то поносно и весело показујемо. Такође велико хвала члановима Извршног одбора СКД „Слога” као и родитељима. А сад идемо даље. Нека  наши најмлађи са поносом поведу коло и нека нас очарају својим искреним осмијехом и енергијом”.

Дугогодишњи другари, СКУД „Видовдан” из Љубљане, о њима није потребно трошити ријечи они су гигант српског фолклора у Словенији, – како је истакла Гордана Тривуновић, ове вечери су се представили са играма из Брусника, аутор кореографије је Саша Богуновић, умјетнички руководиоци Марија Тривунџа и Данијел Серчић.

Поново су на бину крочили пријатељи из Удружења Срба „Круна” из Скија, са старијом групом, а представили су се играма и пјесмама из Пчиње, аутор кореографије је Драган Павловић а умјетнички вођа Мартина Филиповић и Дијана Николић.

Иако је бина била мала, а њих је било највише, поново су се представили гости из Љубљане, фолклораши СКУД „Видовдан”, извођењем сплета игара, „Влашке игре из Кобишнице”, аутор кореографије Жељко Крсмановић.

И пријатељима из СКУД „Понтес-Мостови” из Трста, пново се указала прилика, овај пут су се представили са пјесмом: „Ој девојче Пироћанче”, и кореографијом „Игре из Пирота”. Аутори кореографије Дејана Станисављевић и Никола Радовановић

Поново се публици обратила Гордана Тривуновић ријечима: „Знате како кажу, за крај увијек морамо оставити оно што нам је најслађе…па да, наше малишане…али ако сте бар мало посматрали како они играју, да ли сте помислили да су заиста  „Малишани“ кад онако оштро, поносно и вјешто одигравају кораке. Жеља да покажу шта су ново научили је велика. Молим да наш понос завлада сценом и премијерно одигра „Игре и пјесме из Куманова”, конструкција кореографије Момчило Дамјановић и Дана Беговић”.

Након наступа „Малишана” водитељка програма је навела: „Љепота оваквих манифестација јесте дружење, нова познанства, дугогодишња пријатељства и међусобна сарадња. Заједно с нама, увијек и свугдје. Стара пријатељства трају, а нова дијелимо и идемо даље. Од данас смо богатији за још једно лијепо дружење, а наш мозаик се и даље пуни новим искуствима и драгим успоменама. За крај позивам  предсједника Илију Јанковића да се обрати и подијели захвалнице свим друштвима   за учешће на данашњој фолклоријади.

Илија Јанковић, предсједник СКД „Слога” Нова Горица подијелио је захвалнице за учешће на Осмом дјечијем фолклорном фестивалу „Дјечија радост уткана у коло” свим представницима друштава која су учествовала на Фестивалу а затим се у пригодној бесједи захвалио како учесницима у програму исто тако и публици на посјети. Истакао је чињеницу да СКД „Слога” Нова Горица идуће године обиљежава тридесет година постојања, а за то вријеме много тога је веома успјешно урађено.

На самом крају Гордана Тривуновић се свима захвалила рекавши: Хвала свима који су на било који начин помогли у реализацији данашњег програма, свим Слогашима, фолклорашима, ветеранима, вјерним родитељима наше дјечице и члановима СКД „Слоге”. Наша дјеца  су наша будућност… да ли ћемо се предати забораву или ипак покушати да изван наше матице очувамо и пренесемо наше обичаје, писмо, културу. Да се не забораве коријени и поријекло…у друштву „Слога” се трудимо да очувамо свијест о постојању и припадности уз знање и подршку које сте нам повјерили ви! Хвала за ваше вријеме и ваше аплаузе. До неке нове прилике и новог дружења,

СРЕЋНО!!!!

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније