Ко чека – КОЛО дочека

Ко чека – КОЛО дочека

У организацији Савеза српских друштава Словеније и Савеза Срба Словеније 12. маја у Спортској дворани „Планина“ у Крању одржан је концерт Ансамбла народних игара и песама „Коло“ из Београда под покровитељством Министарства културе Републике Србије

Национални Ансамбл народних игара и песама „Коло“ први пут гостује у Крању. Представио се нашој публици  целовечерњим концертом и програмом под симболичним називом „Колодром“. Током готово два сата програма, пред више од 1.300 посетилаца, представљен је уметнички концепт који је марљиво стваран у претходних седам деценија. Овације одушевљене публике, аплаузи након изведене кореографије, повратак на сцену по пети пут обрадовали су извођаче и измамили осмехе:
Живот је игра! Крањ је на ногама! За ово се живи!“, били су коментари усхићених играча иза бине.

Љубав према традиционалној игри и песми, пријатељство које је неговано годинама, те заједничка амбиција Културног друштва „Брдо“ из Крања и државних професионалаца из Београда изнедрило је идеју о концерту. Визија заједничког наступа и дружења тог дванаестог маја била је брисање граница и зближавање људи богатим репертоаром.

Након тридесет година игре и кореографског рада, испуњена ми је жеља угостити, бити домаћин Ансамблу народних игара и песама „Коло“ у родном граду Крању“, речи су младог и амбициозног кореографа омладинског састава Културног друштва „Брдо“, господина Милана Гламочанина.

Те невероватне вечери наступило је преко деведесет играча и врхунских инструменталиста народног оркестра из Србије. Омладинци друштва из Крања храбро су извели свој репертоар, као домаћини концерта регионалне турнеје „Колодром“.

Својим присуством и свесрдном подршком спектакуларан догађај увеличали су уважени гости: градоначелник града Крања, господин Матијаж Раковец са заменицима, господином Јанезом Черне и Мањом Зорко. Догађај су подржали председник Савеза Срба Словеније  господин Владимир Кокановић и председник Савеза српских друштава Словеније господин Златомир Бодирожа као и директор Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“ др Здравко Ранисављевић. Присуствовали су председници многих друштава и удружења широм Словеније на радост свих окупљених, указујући на јединство и пружајући подршку националном ансамблу као и домаћину, председнику Културног друштва „Брдо“, господину Митру Вујиновићу.

„Фолклор је уопштено име за уметност која у устаљеним традиционалним облицима живи у народу, а преноси се са старијих на млађе. Кореографија најближа изворном стваралаштву, отворено коло, сплет, леса, поскок, трокорак, ропота, то су термини са којима се сусрећу чланови омладинског састава културног друштва „Брдо“, бирајући тако пут ка очувању наше културне баштине, идентитета и свих исправних животних вредности“, обратила се публици и тиме отворила концерт водитељка културног програма те вечери професока разредне наставе и наставница српске допунске школе у Крању Невена Ступар.

Од оснивања до данас, Ансамбл „Коло“ истрајао је у настојању да народну игру подигне на ниво високе уметничке интерпретације. Њихови програми представљају узор и модел сценског етно-приказивања обједињујући основне вредности традиционалне културе. „Коло“ сакупља, негује и чува од заборава српско народно, играчко, певачко и музичко благо српског народа.

Фолколор је више од игре!

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније