Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић у посјети Савезу српских друштава Словеније

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић у посјети Савезу српских друштава Словеније

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић посјетио је 31. марта 2019. Савез српских друштава Словеније

У разговору са предсједником Народне скупштине Републике Српске Савез српских друштава Словеније представљали су: мр Драго Војводић, предсједник, Златомир Бодирожа, члан Извршног одбора, Душан Јовановић, секретар и Крстан Шућур, члан Извршног одбора, а уз Недељка Чубриловића присуствовао је и др Златко Јурић.

У уводу мр Драго Војводић поздравио је госте и захвалио се на посјети, а затим представио Савез, његово оснивање и дјеловање, као и дјеловање друштава која су у Савезу, њих петнаест. У вези са статусом и положајем српске заједнице у Словенији споменуо је Декларацију Републике Словеније о положају народних заједница припадника народа некадашње СФРЈ у Републици Словенији, којој је требало да се почне са регулисањем статуса и положаја етничких заједница у Словенији. Такође, споменуо је и друге активности које су се водиле и које се води око рјешавања овог проблема. Предсједник Војводић је информисао о проблему са којим се сусрећу јер нису признати као национална мањина, те да очекују да се у рјешавање тог питања укључе власти Српске и Србије. Срби, послије Словенаца, најбројнији народ у Словенији, али они у тој држави немају оно што су добили Словенци у Србији.

Златомир Бодирожа је такође испоставио проблем око признања статуса националне мањине и нагласио да је то питање свих питања. Истакао је потребу сусрета с званичницима Републике Србије и Републике Српске приликом њиховог боравка и посјете органима власти Републике Словеније.

Крстан Шућур је споменуо повезивање друштава и Савеза са институцијама у Републици Србији и Републици Српској и сарадњи са културним и другим институцијама. Навео је и питање партиципације у органима власти и споменуо примјер Крања гдје је неколико Срба вијећника у скупштини Града Крања, али су они ту преко политички странака.

Душан Јовановић је навео да у Словенији статус националне мањине имају само Мађари и Италијани, али да је тај статус насљеђен од бивше СФРЈ.

Предсједник Недељко Чубриловић је прво констатовао да словеначке власти Србима и другим етничким заједницама не дају статус националне мањине, јер већ постоје грађанска права која сви уживају. Нагласио је да неријешено питање статуса чини још један проблем у реализацији пројеката, јер нису саставни дио буџета, односно политике која се води на нивоу државе. Мишљења је да су сви политичари у Србији и Републици Српској обавезни да стану у заштиту српске заједнице у Словенији, колико је то могуће и у складу са капацитетима. Предложио је да се преко институција Републике Српске покуша заједнички покренути акцију за рјешавање свих проблема, прије свега статуса, и да се тражи подршка за рјешавање свих питања. Навео је такође и потребу бољег повезивања са Амбасадом Босне и Херцеговине у Љубљани.  

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније