Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u posjeti Savezu srpskih društava Slovenije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u posjeti Savezu srpskih društava Slovenije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović posjetio je 31. marta 2019. Savez srpskih društava Slovenije

U razgovoru sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Savez srpskih društava Slovenije predstavljali su: mr Drago Vojvodić, predsjednik, Zlatomir Bodiroža, član Izvršnog odbora, Dušan Jovanović, sekretar i Krstan Šućur, član Izvršnog odbora, a uz Nedeljka Čubrilovića prisustvovao je i dr Zlatko Jurić.

U uvodu mr Drago Vojvodić pozdravio je goste i zahvalio se na posjeti, a zatim predstavio Savez, njegovo osnivanje i djelovanje, kao i djelovanje društava koja su u Savezu, njih petnaest. U vezi sa statusom i položajem srpske zajednice u Sloveniji spomenuo je Deklaraciju Republike Slovenije o položaju narodnih zajednica pripadnika naroda nekadašnje SFRJ u Republici Sloveniji, kojoj je trebalo da se počne sa regulisanjem statusa i položaja etničkih zajednica u Sloveniji. Takođe, spomenuo je i druge aktivnosti koje su se vodile i koje se vodi oko rješavanja ovog problema. Predsjednik Vojvodić je informisao o problemu sa kojim se susreću jer nisu priznati kao nacionalna manjina, te da očekuju da se u rješavanje tog pitanja uključe vlasti Srpske i Srbije. Srbi, poslije Slovenaca, najbrojniji narod u Sloveniji, ali oni u toj državi nemaju ono što su dobili Slovenci u Srbiji.

Zlatomir Bodiroža je takođe ispostavio problem oko priznanja statusa nacionalne manjine i naglasio da je to pitanje svih pitanja. Istakao je potrebu susreta s zvaničnicima Republike Srbije i Republike Srpske prilikom njihovog boravka i posjete organima vlasti Republike Slovenije.

Krstan Šućur je spomenuo povezivanje društava i Saveza sa institucijama u Republici Srbiji i Republici Srpskoj i saradnji sa kulturnim i drugim institucijama. Naveo je i pitanje participacije u organima vlasti i spomenuo primjer Kranja gdje je nekoliko Srba vijećnika u skupštini Grada Kranja, ali su oni tu preko politički stranaka.

Dušan Jovanović je naveo da u Sloveniji status nacionalne manjine imaju samo Mađari i Italijani, ali da je taj status nasljeđen od bivše SFRJ.

Predsjednik Nedeljko Čubrilović je prvo konstatovao da slovenačke vlasti Srbima i drugim etničkim zajednicama ne daju status nacionalne manjine, jer već postoje građanska prava koja svi uživaju. Naglasio je da neriješeno pitanje statusa čini još jedan problem u realizaciji projekata, jer nisu sastavni dio budžeta, odnosno politike koja se vodi na nivou države. Mišljenja je da su svi političari u Srbiji i Republici Srpskoj obavezni da stanu u zaštitu srpske zajednice u Sloveniji, koliko je to moguće i u skladu sa kapacitetima. Predložio je da se preko institucija Republike Srpske pokuša zajednički pokrenuti akciju za rješavanje svih problema, prije svega statusa, i da se traži podrška za rješavanje svih pitanja. Naveo je takođe i potrebu boljeg povezivanja sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Ljubljani.  

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije