Praznici radovanja i lijepih običaja naših u Velenju

Praznici radovanja i lijepih običaja naših u Velenju

Pijukanje

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja već osmu godinu organizuje pijukanje. Posebna zaduženja imali su pojedinci i članovi društva za pripremu i organizaciju. Za odlazak u šumu i sječu badnjaka ove su godine bili zaduženi Zoran i Jovo Jauz, a pomogli su još  Luka Marković, Njegoš Jauz i Vukašin Jauz. Trebali su ići i drugi ali su bili zaraženi korona virusom. Predhodnih godina  za slamu se pobrino Davorin Grujić, ali ove godine nisu sijali žita pa nisu imali slame – tako da smo morali tražiti na drugom mjestu i našli u Konjeniškom klubu Velenje. Tu nam je balu slame za pijukanje odobrila Slavica Jugović.  Paketiće za najmlađe pripremijo Zoran Jauz sa djecom.  Pijukanje je na molbu roditelja prebačeno na 16.1.2022 jer su neka djeca bila u izolaciji zbog korona virusa, a mnogo njih je otišlo u svoj rodni kraj kako bi proslavili ovaj praznik.  Iako su bila prisutna ograničenja zbog korone prijavilo se dosta djece. Za dječji program se pobrinula Danijela Mitrović sa dječjom ekipom. Tematika programa odnosila se na Božić.

Za Srbe je Božić najradosniji dan. Zato i dajemo toliki značaj i pažnju običaju.Badnjak (hrastovo drvo) u ranu zoru posječen i donesen. Naši članovi su Badnjak okitili i pripremili darove za djecu. U deset sati okupili su se svi pozvani, djeca naših članova i prijatelji, među kojima je bilo i Slovenaca. Program je započeo sa recitovanjem srpskih poslovica i pjesama naših najmlađih, a onda su naši dječaci (Vuk Lulić, Negoš Jauz, Vukašin Jauz, Strahinja Milisavić i Luka Marković), kroz vrata unijeli hrastove grane i zapjevali pjesmu „Oj Božiću“. Malo im je bilo neugodno, ali su smogli snage da otpjevaju pjesmu do kraja. Posle toga usljedilo ono najbitnije “pijukanje” zbog čega su djeca i pozvana.

Velika radost za djecu je počela. Dozivali smo jih pozivom „pipi-pipi-pipi“, a onda ih darovali  bombonimai orasima, koje smo za njih bacali po prostoru svuda po slami. Bilo ih je zadovoljstvo gledati kako traže i vesele se nađenim orasima i bombonima. Mnoga djeca su prvi put u životu imala kontakt sa slamom.

Posle toga smo jih još obdarili sa paketićima. Gosti su bili vrlo zadovoljni što samo znači da u društvu dobro radimo na očuvanju običaja i tradicije. Ove godine bio je odaziv vrlo dobar, prijavljeno je bilo čak 35 djece. Vrlo nam je drago vidjeti nove obraze ljudi koji dovode svoju djecu u naše društvo.

Pripremio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije