KD Brdo na Pozdravu poletja u Kranju

KD Brdo na Pozdravu poletja u Kranju

U subotu, 15. juna 2024. se na Glavnem trgu u Kranju, odvijao najveći kulturni događaj u gradu. Na tradicionalnoj priredbi Pozdrav poletju je bilo preko 380 učesnika koji su pokazali svoje talente i sposobnosti u različitim vidovima kulturnog stvaralaštva.

Među kulturnim društvima je i KD Brdo prikazalo deo svoga znanja i umeća. Prezentacija se satojala iz dva dela.

Prvi deo je činio naš štand na kome smo pokazali deo narodne nošnje iz različitih srpskih krajeva: iz Kosova, Grmeča i Pčinje. Svaku oblast karakteriše posebna nošnja. Po načinu odevanja se poznavalo se ne samo odakle je ko, nego u etnički mešovitim sredinama, i kojoj etničkoj odnosno nacionalnoj zajednici pripada. Nošnje nose u sebi i obeležje vremena u kome su rukotvorene i nošene. Zato je njihova lepota i raskoš budila znatiželju kod mnogih posetilaca u Kranju. Sliku o nošnjama su svojim umećem obogatile članice veteranske sekcije KD Brdo. One su pred štandom izrađivale ćusteke i druge ukrase za narodne nošnje. Ponosno ističemo da deset žena iz KD Brdo već vlada ovom veštinom što je jedinstven slučaj u Sloveniji.

Naš štand je obilovao i srpskim brendovima, uštipcima i domaćom rakijom šljivovicom, pa je možda i zbog toga bio zanimljiv posetiocima.

Drugi deo, folklorni, su prikazali najmlađi članovi naših folklornih sekcija. Nastupili su članovi Školice folklora sa igrama iz Gruže i Dečji ansambl sa igrama iz Leskovca. Ukupno je nastupilo 53 dece. Njihova mladost, raspevanost i razigranost je odševila prisutne koji su dobro napunili stari deo Kranja. Moj utisak je da Glavni trg nikad nije bio mlađi i lepši.

 Mentori odnosno umetničke vođe naših najmlađih folkloraša su Jovana Oštir i Darja Del Fabro.

Još jednom se pokazalo da je Kranj Prešernov grad, grad kulture, a učesnici iz KD Brdo su se potrudili da svojim znanjem i energijom obogate Pozdrav poletju.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije