КД Брдо на Поздраву полетја у Крању

КД Брдо на Поздраву полетја у Крању

У суботу, 15. јуна 2024. се на Главнем тргу у Крању, одвијао највећи културни догађај у граду. На традиционалној приредби Поздрав полетју је било преко 380 учесника који су показали своје таленте и способности у различитим видовима културног стваралаштва.

Међу културним друштвима је и КД Брдо приказало део свога знања и умећа. Презентација се сатојала из два дела.

Први део је чинио наш штанд на коме смо показали део народне ношње из различитих српских крајева: из Косова, Грмеча и Пчиње. Сваку област карактерише посебна ношња. По начину одевања се познавало се не само одакле је ко, него у етнички мешовитим срединама, и којој етничкој односно националној заједници припада. Ношње носе у себи и обележје времена у коме су рукотворене и ношене. Зато је њихова лепота и раскош будила знатижељу код многих посетилаца у Крању. Слику о ношњама су својим умећем обогатиле чланице ветеранске секције КД Брдо. Оне су пред штандом израђивале ћустеке и друге украсе за народне ношње. Поносно истичемо да десет жена из КД Брдо већ влада овом вештином што је јединствен случај у Словенији.

Наш штанд је обиловао и српским брендовима, уштипцима и домаћом ракијом шљивовицом, па је можда и због тога био занимљив посетиоцима.

Други део, фолклорни, су приказали најмлађи чланови наших фолклорних секција. Наступили су чланови Школице фолклора са играма из Груже и Дечји ансамбл са играма из Лесковца. Укупно је наступило 53 деце. Њихова младост, распеваност и разиграност је одшевила присутне који су добро напунили стари део Крања. Мој утисак је да Главни трг никад није био млађи и лепши.

 Ментори односно уметничке вође наших најмлађих фолклораша су Јована Оштир и Дарја Дел Фабро.

Још једном се показало да је Крањ Прешернов град, град културе, а учесници из КД Брдо су се потрудили да својим знањем и енергијом обогате Поздрав полетју.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније