Поклон краљу

Поклон краљу

Поклон краљу

У оквиру драмске дјелатности СКПД „Свети Сава” Крањ изведена монодрама „Поклон краљу”

У oргaнизaциjи Српскoг културнo просветног друштвa „Свети Сaвa” Крањ и уз финансијску подршку Јавног фонда Републике Словеније за културне дјелатности je 30. септембра 2022. у просторима друштва изведена монoдрaмa „Поклон краљу”, на текст сатире Радоја Домановића.

Педесетак гледалаца, толико је иначе било дозвољено, уживало је у монодрами коју је успјешно адаптирао, режирао и извео Душан Јовановић.

Српскa литeрaрнa сцeнa пoнoси сe с брojним писцимa изузeтнe дaрoвитoсти, aли сaмo су риjeтки oни чиje сe ствaрaлaштвo односи на сатире, у којима се огледа критички поглед на свијет и друштво у цјелини, на државу, власт, па чак и појединце. Један од таквих писаца је и најпознатији српски сатиричар Радоје Домановић.

Ако прибјегнемо класификацији његових приповиједака на основу простора у који смјешта своје јунаке, уочавамо како Домановић од оних тема које су се бавиле сеоском средином, у којој влада идеализовани породични амбијент, поступно долази до града и градског живота (баш као и његов јунак Тодор у причи Поклон краљу, који долази у урбану средину са оним што је научио на селу и наивно размишља о идиличној слици гдје га краљ прима са пуно поштовања). Живот у Домановићевској урбаној средини је додатно отежан лошим законима, апсурдним понашањем грађана који ништа друго не представљају него дио слагалице која представља изокренуту стварност, у којој обавезно долази до моралног пада јунака и поремећаја вриједности.

Стога је подсмијеху подвргнута Власт, као неко ко контролише сваки сегмент људског живота, а нарочито друштво или маса којом се може управљати. Такође су врло значајне и његове приповијетке засноване тематски на антагонизму између традиционалних и модерних схватања, у чему се открива Домановићева иронична потреба да истиче херојску прошлост предака која се врло мало или готово уопште не цијени у модерном друштву, јер ужурбани потомци хероја на велосипедима немају времена за размишљање о традиционалним вриједностима. Душан Јовановић је веома упечатљиво пренио Домановићеве мисли и вјерно приказао тему о којој се говори у монодрами. Након представе настављено је дружење чланова, пријатеља и симпатизера друштва уз закуску и коктел, а члановима и пријатељима друштва придружио се и Игор Велов, одборник у градској скупштини Крања и члан Државног савета Републике Словеније.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније