Наши из срца Штајерске – ПКУД „Свети Никола“

Наши из срца Штајерске – ПКУД „Свети Никола“

Плесно културно уметничко друштво „Свети Никола“

Плесно културно уметничко друштво „Свети Никола” основано је 2003.године. Годину дана касније друштво је постало члан Савеза српских друштава Словеније.

Друштво је основано на добровољним основама својих чланова у циљу развоја, неговања и унапређења српске културе и традиције кроз фолклорне активности, ликовне и литералне делатности на подручју Штајерске у Словенији. У оквиру друштва успешно делују фолклорна секција, певачка секција и ликовна секција. Друштво се са фолклорном и певачком секцијом представљало на бројним манифестацијама широм Словеније и ван њених граница.

Фолклорна секција подељена је на две групе дечију и одраслу фолклорну секцију. Дечија секција окупља малишане које кроз игру и песму уче првим играчким корацима. Одрасла фолклорна секција је најбројнија и најактивнија. Учествовала је на бројним смотрама, фестивалима и концертима широм Словеније и у иностранству. Чланови одрасле фолклорне секције редовно учествују на семинарима народних игара и песама, где уче од најбољих кореографа  истраживача и своје знање преносе на остале чланове друштва. Такође, чланови ове секције у оквиру друштва организују семинаре народних игара и песама, на којима учешће узимају чланови бројних друштава из Словеније и иностранства.

Чланови певачке секције кроз разне радионице и семинаре традиционалних песама уче и вежбају са еминентним стручњацима из области етно-музикологије, а затим са наученим песмама представљају на разним концертима.

Чланови ликовне секције надахнути богатом српском ризницом културе и уметности сваке године организују радионице и изложбе ликовних радова на којима је  представљено кроз слике, фотографије и предмете српско материјално богатство као и српска историја.

Осећајући дефицит српских културних догађаја и традиције у Марибору и другим деловима Штајерске чланови друштва трагали су за могућностима организовања разних приредби и других културних догађаја, на којима би представили широј јавности традицију и културу српског народа, чланови друштва дошли су на идеју да организују регионални Фестивал Срба Штајерске под називом „Хајд՚ поведи весело”.

На фестивалу друштво окупља сва друштва из словеначке и аустријске Штајерске, где такође живи велики број припадника српског народа. Организовањем овог фестивала публика из Марибора и шире околине има прилику да упозна део српске културне традиције. Фестивал је сада већ традиционалан са жељом да прерасте у манифестацију Дани српске културе.

Текст припремио: Игор Станковић

Аутор фотографија: Милена Богдановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније