Naši iz srca Štajerske – PKUD „Sveti Nikola“

Naši iz srca Štajerske – PKUD „Sveti Nikola“

Plesno kulturno umetničko društvo „Sveti Nikola“

Plesno kulturno umetničko društvo „Sveti Nikola” osnovano je 2003.godine. Godinu dana kasnije društvo je postalo član Saveza srpskih društava Slovenije.

Društvo je osnovano na dobrovoljnim osnovama svojih članova u cilju razvoja, negovanja i unapređenja srpske kulture i tradicije kroz folklorne aktivnosti, likovne i literalne delatnosti na području Štajerske u Sloveniji. U okviru društva uspešno deluju folklorna sekcija, pevačka sekcija i likovna sekcija. Društvo se sa folklornom i pevačkom sekcijom predstavljalo na brojnim manifestacijama širom Slovenije i van njenih granica.

Folklorna sekcija podeljena je na dve grupe dečiju i odraslu folklornu sekciju. Dečija sekcija okuplja mališane koje kroz igru i pesmu uče prvim igračkim koracima. Odrasla folklorna sekcija je najbrojnija i najaktivnija. Učestvovala je na brojnim smotrama, festivalima i koncertima širom Slovenije i u inostranstvu. Članovi odrasle folklorne sekcije redovno učestvuju na seminarima narodnih igara i pesama, gde uče od najboljih koreografa  istraživača i svoje znanje prenose na ostale članove društva. Takođe, članovi ove sekcije u okviru društva organizuju seminare narodnih igara i pesama, na kojima učešće uzimaju članovi brojnih društava iz Slovenije i inostranstva.

Članovi pevačke sekcije kroz razne radionice i seminare tradicionalnih pesama uče i vežbaju sa eminentnim stručnjacima iz oblasti etno-muzikologije, a zatim sa naučenim pesmama predstavljaju na raznim koncertima.

Članovi likovne sekcije nadahnuti bogatom srpskom riznicom kulture i umetnosti svake godine organizuju radionice i izložbe likovnih radova na kojima je  predstavljeno kroz slike, fotografije i predmete srpsko materijalno bogatstvo kao i srpska istorija.

Osećajući deficit srpskih kulturnih događaja i tradicije u Mariboru i drugim delovima Štajerske članovi društva tragali su za mogućnostima organizovanja raznih priredbi i drugih kulturnih događaja, na kojima bi predstavili široj javnosti tradiciju i kulturu srpskog naroda, članovi društva došli su na ideju da organizuju regionalni Festival Srba Štajerske pod nazivom „Hajd՚ povedi veselo”.

Na festivalu društvo okuplja sva društva iz slovenačke i austrijske Štajerske, gde takođe živi veliki broj pripadnika srpskog naroda. Organizovanjem ovog festivala publika iz Maribora i šire okoline ima priliku da upozna deo srpske kulturne tradicije. Festival je sada već tradicionalan sa željom da preraste u manifestaciju Dani srpske kulture.

Tekst pripremio: Igor Stanković

Autor fotografija: Milena Bogdanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.