Petrovdanska smotra: kulturno umjetničko društvo „Una” Novi Grad sa gostima obilježilo Dan opštine Novi Grad i krsnu slavu

Petrovdanska smotra: kulturno umjetničko društvo „Una” Novi Grad sa gostima obilježilo Dan opštine Novi Grad i krsnu slavu

Petrovdansku smotru folklora „Petrovdan 2019” koja je održana na Petrovdan, 12. jula 2019. Na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu organizovala je Javna ustanova „Kulturno obrazovni centar Novi Grad” povodom krsne slave i Dana opštine Novi Grad. Više stotina novograđana imalo je priliku da vidi i čuje igre i pjesme iz raznih srpskih krajeva.

Svi učesnici u programu prvo su se okupili ispred Srednjo-školskog centra „Đuro Radmanović” odakle su krenuli na defile ulicama Novog Grada gdje su bili srdačno pozdravljeni od prisutnih građana. Na Trgu Mladena Oljače, prije zvaničnog programa, zaigrali su zajedničko kolo i tako najavili zanimljiv program.

Voditelj programa Goran Karan pozdravio je sve prisutne i učesnike u programu, a onda pozvao na binu Bojana Lukača, zamjenika načelnika opštine Novi Grad, koji je takođe pozdravio publiku i učesnike istakavši da je ovo značajan događaj za opštinu Novi Grad i da je u proteklom periodu bilo više manifestacija povodom Dana i krsne slave opštine Novi Grad, kao što su svečana akademija, svečana sjednica Skupštine opštine i ovaj događaj, smotra folklora. U nastavku je rekao da opština cijeni rad Kulturno-obrazovnog centra i Kulturno umjetničkog društva „Una” koje je ove godine dobilo zlatnu plaketu. Zahvalio se učesnicima u programu koji su svojim učešćem dali doprinos obilježavanju praznika opštine Novi Grad. Nakon toga Bojan Lukač je otvorio smotru.

Program je započela mlada muzičarka Sara Rodić iz Prijedora, koja je sviranjem na harmonici oduševila prisutne, a zatim je najavljen prvi blok folklornih grupa. Prvi su se predstavili domaćini, folkloraši KUD „Una” Novi Grad koji su odigrali igre iz Pčinje.

Iz Bača je došlo KUD „Mladost” i u svom prvom nastupu odigrali igre iz zapadne Srbije, a gosti iz Prijedora, članovi SKUD „Dr Mladen Stojanović” predstavili su se igrama sa Grmeča. Folkloraši KUD „Mladost” iz Ljubljane izveli su igre iz Niša, a prvi folklorni blok je završen igrama iz Mrčajevaca koje su odigrali članovi KUD „Milan Egić” iz Brezičana.

U bloku pjevačkih grupa publika je prvo čula pjesme u izvođenju mlađe ženske pjevačke grupe KUD „Una” Novi Grad, zatim i pjesme u izvođenju Ženske pjevačke grupe „Tramošnjanke” iz KUD „Mladost” Bač, da bi potom nastupile i muške pjevačke grupe, prvo pjevačka grupa KUD „Milan Egić” iz Brezičana a potom i domaćini, članovi muške pjevačke grupe KUD „Una” Novi Grad.

U drugom folklornom bloku prvi su na pozornicu izišli folkloraši Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” iz Vukovara koji su odigrali igre iz Crnorečja, a nakon njih publika je vidjela igre iz Crne Trave u izvođenju KUD „Una” Novi Grad. Publika je još jednom mogla da vidi igre iz Niša, u malo drugačijem izvođenju, a to su odigrali folkloraši KUD „Milan Egić” iz Brezičana. Gosti iz Bača u svom drugom nastupu odigrali su koreografiju pod nazivom „Kude idem oro da povedem” – igre iz okoline Leskovca. Igre iz okoline Pčinje odigrali su članovi KUD „Mladost” iz Ljubljane a program je završen igrama iz okoline Gnjilana u izvođenju SKUD „Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Nakon završetka programa učesnicima su podijeljene zahvalnice za učešće u programu a druženje je nastavljeno z ŠSC „Đuro Radmanović”.

Istoga dana u Novom Gradu je uz podršku opštine organizovana „Koltlićijada i roštiljada”, a lovačke paprikaše i jela sa roštilja pripremali su članovi četiri novogradska lovačka udruženja „Fazan”, „Lane” iz Rudica, „Srndać” iz Svodne i „Pastirevo” iz Dobrljina, a pripremljena jela podijeljena su učesnicima smotre folklora i stanovnicima.

Kulturno umjetničko društvo „Mladost” iz Ljubljane je uzvratilo posjetu KUD „Una” Novi Grad, i tako nastavili uspješnu saradnju između dva društva, a folkloraši su utvrdili stara prijateljstva i stekli nova a biće prilike za još više ovakvih susreta i događaja.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije