Петровданска смотра: културно умјетничко друштво „Уна” Нови Град са гостима обиљежило Дан општине Нови Град и крсну славу

Петровданска смотра: културно умјетничко друштво „Уна” Нови Град са гостима обиљежило Дан општине Нови Град и крсну славу

Петровданску смотру фолклора „Петровдан 2019” која је одржана на Петровдан, 12. јула 2019. На Тргу Младена Ољаче у Новом Граду организовала је Јавна установа „Културно образовни центар Нови Град” поводом крсне славе и Дана општине Нови Град. Више стотина новограђана имало је прилику да види и чује игре и пјесме из разних српских крајева.

Сви учесници у програму прво су се окупили испред Средњо-школског центра „Ђуро Радмановић” одакле су кренули на дефиле улицама Новог Града гдје су били срдачно поздрављени од присутних грађана. На Тргу Младена Ољаче, прије званичног програма, заиграли су заједничко коло и тако најавили занимљив програм.

Водитељ програма Горан Каран поздравио је све присутне и учеснике у програму, а онда позвао на бину Бојана Лукача, замјеника начелника општине Нови Град, који је такође поздравио публику и учеснике истакавши да је ово значајан догађај за општину Нови Град и да је у протеклом периоду било више манифестација поводом Дана и крсне славе општине Нови Град, као што су свечана академија, свечана сједница Скупштине општине и овај догађај, смотра фолклора. У наставку је рекао да општина цијени рад Културно-образовног центра и Културно умјетничког друштва „Уна” које је ове године добило златну плакету. Захвалио се учесницима у програму који су својим учешћем дали допринос обиљежавању празника општине Нови Град. Након тога Бојан Лукач је отворио смотру.

Програм је започела млада музичарка Сара Родић из Приједора, која је свирањем на хармоници одушевила присутне, а затим је најављен први блок фолклорних група. Први су се представили домаћини, фолклораши КУД „Уна” Нови Град који су одиграли игре из Пчиње.

Из Бача је дошло КУД „Младост” и у свом првом наступу одиграли игре из западне Србије, а гости из Приједора, чланови СКУД „Др Младен Стојановић” представили су се играма са Грмеча. Фолклораши КУД „Младост” из Љубљане извели су игре из Ниша, а први фолклорни блок је завршен играма из Мрчајеваца које су одиграли чланови КУД „Милан Егић” из Брезичана.

У блоку пјевачких група публика је прво чула пјесме у извођењу млађе женске пјевачке групе КУД „Уна” Нови Град, затим и пјесме у извођењу Женске пјевачке групе „Трамошњанке” из КУД „Младост” Бач, да би потом наступиле и мушке пјевачке групе, прво пјевачка група КУД „Милан Егић” из Брезичана а потом и домаћини, чланови мушке пјевачке групе КУД „Уна” Нови Град.

У другом фолклорном блоку први су на позорницу изишли фолклораши Српског културног друштва „Просвјета” из Вуковара који су одиграли игре из Црноречја, а након њих публика је видјела игре из Црне Траве у извођењу КУД „Уна” Нови Град. Публика је још једном могла да види игре из Ниша, у мало другачијем извођењу, а то су одиграли фолклораши КУД „Милан Егић” из Брезичана. Гости из Бача у свом другом наступу одиграли су кореографију под називом „Куде идем оро да поведем” – игре из околине Лесковца. Игре из околине Пчиње одиграли су чланови КУД „Младост” из Љубљане а програм је завршен играма из околине Гњилана у извођењу СКУД „Др Младен Стојановић” Приједор.

Након завршетка програма учесницима су подијељене захвалнице за учешће у програму а дружење је настављено з ШСЦ „Ђуро Радмановић”.

Истога дана у Новом Граду је уз подршку општине организована „Колтлићијада и роштиљада”, а ловачке паприкаше и јела са роштиља припремали су чланови четири новоградска ловачка удружења „Фазан”, „Лане” из Рудица, „Срндаћ” из Сводне и „Пастирево” из Добрљина, а припремљена јела подијељена су учесницима смотре фолклора и становницима.

Културно умјетничко друштво „Младост” из Љубљане је узвратило посјету КУД „Уна” Нови Град, и тако наставили успјешну сарадњу између два друштва, а фолклораши су утврдили стара пријатељства и стекли нова а биће прилике за још више оваквих сусрета и догађаја.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније