Dani otvorenih vrata srpske kulture u Velenju upriličeni osmi put

Dani otvorenih vrata srpske kulture u Velenju upriličeni osmi put

Ovogodišnji osmi Dani otvorenih vrata srpske kulture u Velenju održani su na ustaljenom mjestu, u Ravnama kod Šoštanja, 20. Juna 2021.

Sa tim projektom svake godine završavamo aktivnosti u Srpskom društvu dr Mladen Stojanović iz Velenja.

Cilj projekta je roditeljima, prijateljima, gostima, sponzorima i mladima približiti srpsku tradiciju, kulturno nasleđe, jezik, igru i pjesmu.

Ekipa koja je bila zadužena za izvođenje projekta, počela se okupljati u 09.30 sati, zbog priprema za doček gostiju. Da ne bi gosti bili gladni, pobrinuli se Goran Arsenijević, Milica Praznik, Zonica Nišić, Danijela Mitrović. Goran je bio zadužen za roštilj, Milica Praznik za kotlić, a Zorica Minić i Danijela Mitrović za kolače i poslastice. Za stolove i klupe se pobrimuše Zoran Jauz, Aleksa Radovanović, Luka Perović, a svoju pomoć ponudila i Branka Kosi, koja je u kuhinji pomagala oko pripreme hrane.

Posle svih tih priprema oko dočeka gostiju i spremanja došlo je i vrijeme da se proba ono što se spremilo za pojesti. Posle zajedničkog ručka i kratkog odmora, pozvani svi gosti da nam se pridruže i prisustvuju programu, koji je pripremljen za njih.

Uvodni govor nam je održala Andrijana Samardžić i Tara Tripunović iz dječje grupe.

Onda je  sledila dječja ekipa, koja je otpjevala 4 dječje pjesme i odigrali 4-5 kola koja su naučili na vježbama. Djeca su se prvi put predstavila sa svojim radom i primila velik aplauz.

Taj vikend bilo je i drugih aktivnosti, a to je projekat GLAS TRADICIJE, koji se počeo izvoditi u petak, pod mentorstvom Snežane Maksimović i trajao je 3 dana. Zbog toga smo u projekat dani otvorenih vrata srpske kulture u Velenju, uključili i projekat Glas tradicije, da gosti imaju mogućnost da se upoznaju i u stvarnosti dožive, kako se radi i uči pjevanje. Pored naše muške pjevačke grupe, tu su bili prisutni i članovi Srpskog kulturnog društva Sava iz Hrastnika, i njihove djevojke, koje su učestvovale u projektu »Glas tradicije«, tako da se je prestavila i ženska pjevačka grupa sa 6 pjesama.

Gosti su sa viđenim bili zadovoljni i dali izjavu da su oni mislili da je čovjek rođen sa sluhom pjevanja, a ne da se pjevanje može i da uči.

Posle toga svi prisutni odigrali su nekoliko kola i otišli da se druže uz pjevanje i muziku u živo, za koju su se pobrinuli Juro i Ankica Čengija.

Zbog epidemije korona virusa, nismo očekivali toliki odaziv gostiju. Promocija projekta je bila skromna, a odaziv kakav nismo očekivali. Pozitivno smo bili iznenađeni!

Hvala svima, koji su se odazvali na poziv, a bilo jih je zaista dosta, a i sponzorima bez kojih ne bi bilo realizacije.

Sponzori:

  • JSKD
  • Mestna občina Velenje
  • APCO stavbno pohištvo Računovodstvo Igor Centrih

Priredio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije