Дани отворених врата српске културе у Велењу уприличени осми пут

Дани отворених врата српске културе у Велењу уприличени осми пут

Овогодишњи осми Дани отворених врата српске културе у Велењу одржани су на устаљеном мјесту, у Равнама код Шоштања, 20. Јуна 2021.

Са тим пројектом сваке године завршавамо активности у Српском друштву др Младен Стојановић из Велења.

Циљ пројекта је родитељима, пријатељима, гостима, спонзорима и младима приближити српску традицију, културно наслеђе, језик, игру и пјесму.

Екипа која је била задужена за извођење пројекта, почела се окупљати у 09.30 сати, због припрема за дочек гостију. Да не би гости били гладни, побринули се Горан Арсенијевић, Милица Празник, Зоница Нишић, Данијела Митровић. Горан је био задужен за роштиљ, Милица Празник за котлић, а Зорица Минић и Данијела Митровић за колаче и посластице. За столове и клупе се побримуше Зоран Јауз, Алекса Радовановић, Лука Перовић, а своју помоћ понудила и Бранка Kоси, која је у кухињи помагала око припреме хране.

После свих тих припрема око дочека гостију и спремања дошло је и вријеме да се проба оно што се спремило за појести. После заједничког ручка и кратког одмора, позвани сви гости да нам се придруже и присуствују програму, који је припремљен за њих.

Уводни говор нам је одржала Андријана Самарџић и Тара Трипуновић из дјечје групе.

Онда је  следила дјечја екипа, која је отпјевала 4 дјечје пјесме и одиграли 4-5 кола која су научили на вјежбама. Дјеца су се први пут представила са својим радом и примила велик аплауз.

Тај викенд било је и других активности, а то је пројекат ГЛАС ТРАДИЦИЈЕ, који се почео изводити у петак, под менторством Снежане Максимовић и трајао је 3 дана. Због тога смо у пројекат дани отворених врата српске културе у Велењу, укључили и пројекат Глас традиције, да гости имају могућност да се упознају и у стварности доживе, како се ради и учи пјевање. Поред наше мушке пјевачке групе, ту су били присутни и чланови Српског културног друштва Сава из Храстника, и њихове дјевојке, које су учествовале у пројекту »Глас традиције«, тако да се је преставила и женска пјевачка група са 6 пјесама.

Гости су са виђеним били задовољни и дали изјаву да су они мислили да је човјек рођен са слухом пјевања, а не да се пјевање може и да учи.

После тога сви присутни одиграли су неколико кола и отишли да се друже уз пјевање и музику у живо, за коју су се побринули Јуро и Анкица Ченгија.

Због епидемије корона вируса, нисмо очекивали толики одазив гостију. Промоција пројекта је била скромна, а одазив какав нисмо очекивали. Позитивно смо били изненађени!

Хвала свима, који су се одазвали на позив, а било јих је заиста доста, а и спонзорима без којих не би било реализације.

Спонзори:

  • ЈСKД
  • Местна обчина Велење
  • АПЦО ставбно похиштво Рачуноводство Игор Центрих

Приредио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније