ОСАМНАЕСТИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРНИХ ГРУПА ССДС

ОСАМНАЕСТИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРНИХ ГРУПА ССДС

 

У организацији Савеза српских друштава Словеније одржан 18. фестивал фолклорних група ССДС

 

Фестивал је одржан 31. марта 2018. у Центру културе Шпански борци у Љубљани пред око 360 гледалаца који су имали прилику да виде тринаест фолклорних група, од тога девет група у такмичарском дијелу програма а четири групе у ревијалном. Учествовало је више од триста фолклораша који су приказали различите кореографије са играма и пјесмама из неколико кореолошких подручја.

У уводном дијелу водитељ програма Снежана Максимовић рекла је о значају оваквих догађаја везаних за очување народне традиције, а фолклор је једна од најмасовнијих дјелатности која се бави тиме. Поздравила је присутне као и госте Фестивала, међу којима су били Ивана Јакшић Матовић, први секретар и конзул у Амбасади Републике Србије у Словенији и протојереј Борислав Ливопољац из СПЦО Љубљана.

Част да отворе програм имали су чланови АКУД „Коло” из Копра који су извели кореографију под називом „Драгачево, село мало трубом опевано”, игре и песме из Драгачевског краја. Аутори кореографије су Милорад Руњо и Весна Бајић Стојиљковић, аутор музичког аранжмана је Михајло Милићевић а умјетнички руководилац ансамбла је Весна Бајић Стојиљковић.

Ветеранска група СКД „Сава” из Храстника представила се играма из Лесковца, под називом „Дођи Јело, дођи душо”. Аутор кореографије је Александар Бабић, аутор музичког аранжмана Дејан Ерцег а умјетнички руководилац ансамбла Александар Бабић.

Како на млађима свијет остаје, тако је публика на овом фестивалу видјела и три омладинске групе, које крупним корацима газе за својим старијим другарима. Први омладински ансамбл који се представио је ансамбл КУД „Младост” из Љубљане. Они су приказали игре из Биначке Мораве. Аутор кореографије је Дејан Милисављевић, аутор музичког аранжмана је Никола Вранеш а умјетнички руководилац је Бојан Антонић.

Фолклорни ансамбл СКУД „Видовдан” из Љубљане представио се кореографијом под називом „Посла мене моја мати, у Цвијетнић заиграти”, игре и пјесме из околине Дрвара. Аутор кореографије је Саша Богуновић, аутор музичког аранжмана је Здравко Ранисављевић а умјетнички руководилац ансамбла Зорица Латиновић.

Из Марибора су дошли фолклораши ПКУД „Свети Никола” који су извели игре из Бујановца под називом „Чувало Стојне говеда”. Аутор кореографије је Горан Денић, аутор музичког аранжмана је Бобан Костић а умјетнички руководилац ансамбла Саша Станковић.

Чланови СД „Др Младен Стојановић” из Велења приказали су игре Левачког краја. Аутор кореографије је Зоран Јауз, аутор музичког аранжмана је Милован Николић а умјетнички руководилац ансамбла је Зоран Јауз.

 

На ред је дошао још један омладински ансамбл и то млади фолклораши СКД „Слога” из Нове Горице који су се представили Влашким играма Горњег Пореча. Аутор кореографије је Далибор Мартинов, аутор музичког аранжмана је Жанијел Шубља а умјетнички руководилац ансамбла Синиша Машић.

Чланови КД „Брдо” из Крања представили су се Ђурђевданским обичајем у Гламочу. Аутори кореографије су Светозар Качар и Срђан Крговић, а умјетнички руководилац ансамбла је такође Срђан Крговић.

Публика је још једном видјела фолклораше из Нове Горице, али у извођачком саставу. Они су наступили са играма из околине Бујановца. Аутор кореографије је Милан Гламочанин, аутор музичког аранжмана је Здравко Ранисављевић, умјетнички руководилац Марија Вукославчевић

Ансамбл СКД „Марибор” из Марибора приказао је „Сабор у Црној Трави”. Аутор кореографије је Јанко Димитријевић, аутор музичког аранжмана је Здравко Ранисављевић а умјетнички руководилац ансамбла је Ана Добријевић.

Омладинци СКУД „Видовдан” из Љубљане представили су се кореографијом „Крај Дунава лутка позлаћена”, игре и пјесме из Брусника. Аутор кореографије је Саша Богуновић, аутор музичког аранжмана је Вања Диздаревић а умјетнички руководилац ансамбла је Жељко Крсмановић.

Извођачки ансамбл КУД „Младост” из Љубљане извео је игре и пјесме из Владичиног Хана, под називом „Зарек’о се, пререк’о се, бре”. Аутор кореографије је Дејан Војводић, аутор музичког аранжмана је Дарко Ћитић а умјетнички руководиоци ансамбла су Дејан Војводић и Милка Марин.

Чланови КПСХД „Вук Караџић” из Радовљице, представили су се кореографијом под називом „Разболе се дилбер Денка”, пјесме и игре Средњег Тимока. Аутор кореографије је Дамир Шиповац, аутор музичког аранжмана је Жанијел Шубља а умјетнички руководилац ансамбла је Сандра Јевтић.

На крају програма присутнима су се обратили мр Драго Војводић, предсједник Савеза српских друштава Словеније и Ивана Јакшић Матовић, конзул у Амбасади Републике Србије. Представницима друштава мр Драго Војводић подијелио је захвалнице за учешће на Фестивалу.

 

 

Наступе фолклорних група у такмичарском дијелу оцјењивао је жири у саставу: др Весна Бајић Стојиљковић, етномузиколог и етнокореолог и мр Милош Рашић, етнолог. На основу њихових оцјена на 23. Европску смотру српског фолклора дијаспоре и Срба у региону пласирало се седам друштава и то: АКУД „Коло” из Копра, КД „Брдо” из Крања, СКУД „Видовдан” из Љубљане, СКД „Слога” из Нове Горице, КПСХД „Вук Караџић” из Радовљице, СКД „Марибор” из Марибора и КУД „Младост” из Љубљане.

Осамнаести фестивал фолклорних група ССДС финансијски је подржан од стране Јавног фонда Републике Словеније за културне дјелатности.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније