OSAMNAESTI FESTIVAL FOLKLORNIH GRUPA SSDS

OSAMNAESTI FESTIVAL FOLKLORNIH GRUPA SSDS

 

U organizaciji Saveza srpskih društava Slovenije održan 18. festival folklornih grupa SSDS

 

Festival je održan 31. marta 2018. u Centru kulture Španski borci u Ljubljani pred oko 360 gledalaca koji su imali priliku da vide trinaest folklornih grupa, od toga devet grupa u takmičarskom dijelu programa a četiri grupe u revijalnom. Učestvovalo je više od trista folkloraša koji su prikazali različite koreografije sa igrama i pjesmama iz nekoliko koreoloških područja.

U uvodnom dijelu voditelj programa Snežana Maksimović rekla je o značaju ovakvih događaja vezanih za očuvanje narodne tradicije, a folklor je jedna od najmasovnijih djelatnosti koja se bavi time. Pozdravila je prisutne kao i goste Festivala, među kojima su bili Ivana Jakšić Matović, prvi sekretar i konzul u Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji i protojerej Borislav Livopoljac iz SPCO Ljubljana.

Čast da otvore program imali su članovi AKUD „Kolo” iz Kopra koji su izveli koreografiju pod nazivom „Dragačevo, selo malo trubom opevano”, igre i pesme iz Dragačevskog kraja. Autori koreografije su Milorad Runjo i Vesna Bajić Stojiljković, autor muzičkog aranžmana je Mihajlo Milićević a umjetnički rukovodilac ansambla je Vesna Bajić Stojiljković.

Veteranska grupa SKD „Sava” iz Hrastnika predstavila se igrama iz Leskovca, pod nazivom „Dođi Jelo, dođi dušo”. Autor koreografije je Aleksandar Babić, autor muzičkog aranžmana Dejan Erceg a umjetnički rukovodilac ansambla Aleksandar Babić.

Kako na mlađima svijet ostaje, tako je publika na ovom festivalu vidjela i tri omladinske grupe, koje krupnim koracima gaze za svojim starijim drugarima. Prvi omladinski ansambl koji se predstavio je ansambl KUD „Mladost” iz Ljubljane. Oni su prikazali igre iz Binačke Morave. Autor koreografije je Dejan Milisavljević, autor muzičkog aranžmana je Nikola Vraneš a umjetnički rukovodilac je Bojan Antonić.

Folklorni ansambl SKUD „Vidovdan” iz Ljubljane predstavio se koreografijom pod nazivom „Posla mene moja mati, u Cvijetnić zaigrati”, igre i pjesme iz okoline Drvara. Autor koreografije je Saša Bogunović, autor muzičkog aranžmana je Zdravko Ranisavljević a umjetnički rukovodilac ansambla Zorica Latinović.

Iz Maribora su došli folkloraši PKUD „Sveti Nikola” koji su izveli igre iz Bujanovca pod nazivom „Čuvalo Stojne goveda”. Autor koreografije je Goran Denić, autor muzičkog aranžmana je Boban Kostić a umjetnički rukovodilac ansambla Saša Stanković.

Članovi SD „Dr Mladen Stojanović” iz Velenja prikazali su igre Levačkog kraja. Autor koreografije je Zoran Jauz, autor muzičkog aranžmana je Milovan Nikolić a umjetnički rukovodilac ansambla je Zoran Jauz.

 

Na red je došao još jedan omladinski ansambl i to mladi folkloraši SKD „Sloga” iz Nove Gorice koji su se predstavili Vlaškim igrama Gornjeg Poreča. Autor koreografije je Dalibor Martinov, autor muzičkog aranžmana je Žanijel Šublja a umjetnički rukovodilac ansambla Siniša Mašić.

Članovi KD „Brdo” iz Kranja predstavili su se Đurđevdanskim običajem u Glamoču. Autori koreografije su Svetozar Kačar i Srđan Krgović, a umjetnički rukovodilac ansambla je takođe Srđan Krgović.

Publika je još jednom vidjela folkloraše iz Nove Gorice, ali u izvođačkom sastavu. Oni su nastupili sa igrama iz okoline Bujanovca. Autor koreografije je Milan Glamočanin, autor muzičkog aranžmana je Zdravko Ranisavljević, umjetnički rukovodilac Marija Vukoslavčević

Ansambl SKD „Maribor” iz Maribora prikazao je „Sabor u Crnoj Travi”. Autor koreografije je Janko Dimitrijević, autor muzičkog aranžmana je Zdravko Ranisavljević a umjetnički rukovodilac ansambla je Ana Dobrijević.

Omladinci SKUD „Vidovdan” iz Ljubljane predstavili su se koreografijom „Kraj Dunava lutka pozlaćena”, igre i pjesme iz Brusnika. Autor koreografije je Saša Bogunović, autor muzičkog aranžmana je Vanja Dizdarević a umjetnički rukovodilac ansambla je Željko Krsmanović.

Izvođački ansambl KUD „Mladost” iz Ljubljane izveo je igre i pjesme iz Vladičinog Hana, pod nazivom „Zarek’o se, prerek’o se, bre”. Autor koreografije je Dejan Vojvodić, autor muzičkog aranžmana je Darko Ćitić a umjetnički rukovodioci ansambla su Dejan Vojvodić i Milka Marin.

Članovi KPSHD „Vuk Karadžić” iz Radovljice, predstavili su se koreografijom pod nazivom „Razbole se dilber Denka”, pjesme i igre Srednjeg Timoka. Autor koreografije je Damir Šipovac, autor muzičkog aranžmana je Žanijel Šublja a umjetnički rukovodilac ansambla je Sandra Jevtić.

Na kraju programa prisutnima su se obratili mr Drago Vojvodić, predsjednik Saveza srpskih društava Slovenije i Ivana Jakšić Matović, konzul u Ambasadi Republike Srbije. Predstavnicima društava mr Drago Vojvodić podijelio je zahvalnice za učešće na Festivalu.

 

 

Nastupe folklornih grupa u takmičarskom dijelu ocjenjivao je žiri u sastavu: dr Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikolog i etnokoreolog i mr Miloš Rašić, etnolog. Na osnovu njihovih ocjena na 23. Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu plasiralo se sedam društava i to: AKUD „Kolo” iz Kopra, KD „Brdo” iz Kranja, SKUD „Vidovdan” iz Ljubljane, SKD „Sloga” iz Nove Gorice, KPSHD „Vuk Karadžić” iz Radovljice, SKD „Maribor” iz Maribora i KUD „Mladost” iz Ljubljane.

Osamnaesti festival folklornih grupa SSDS finansijski je podržan od strane Javnog fonda Republike Slovenije za kulturne djelatnosti.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije