Održan 19. festival folklornih grupa Saveza srpskih društava Slovenije na kome je nastupilo dvanaest folklornih grupa sa više od trista folkloraša

Održan 19. festival folklornih grupa Saveza srpskih društava Slovenije na kome je nastupilo dvanaest folklornih grupa sa više od trista folkloraša

Festival folklornih grupa SSDS je najveći događaj na području folklorne djelatnosti srpske zajednice u Sloveniji. Ovo je prilika da folklorne grupe pokažu kako nove koreografie, isto tako i neke od ranijih godina, koje su pripremali više mjeseci, a u pripreme je uloženo mnogo truda, volje, znanja i energije.

Ovogodišnji 19. Festival održan je 11. maja 2019. u Kulturnom hramu Ignacija Borština u Cerklju na Gorenjskem, inače rodnom mjestu Davorina Jenka, kompozitora srpske himne „Bože pravde”. Pred više od dvjesta gledalaca u uvodnom pozdravu Snežana Maksimović, voditelj programa, istakla je da je „tradicija delo ljudkih radnji, koje se u vremenu kreativno dopunjavaju i na taj način razvijaju i traju kroz generacije”. U nastavku je dodala da „upravo te bogate vrednosti su nešto što stvara neraskidive veze među ljudima, pa su se tako i naša srpska društva u Sloveniji sjedinila sa ciljem da očuvaju svoje srpsko kulturno nasleđe”.

Izrazivši doborodšlicu prisutnima Snežana Maksimović je naglasila da je i ovaj festival, kao i prethodnih godina, takmičarskog karaktera i da će najbolje bodovane i plasirane folklorne grupe steći pravo nastupa na 24. evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu koja će se održati 8. i 9. juna 2019. u Centru Sava u Beogradu. Pored folklornih grupa koje su nastupile u takmičarskom dijelu programa, učestvovale su i grupe u revijalnom dijelu.

U prelijepom ambijentu Kulturnog hrama Ignacija Borštnika voditelj Snežana Maksimović pozdravila je Zoranu Vlatković, ambasadora Repbulike Srbije u Sloveniji i Ivanu Jakšić Matović, prvog sekretara i konzula u Ambasadi Srbije. Takođe, pozdravila je i predstavnike SKUD „Pontes-Mostovi” iz Trsta koji su prisustvovali ovom lijepom događaju, a isto tako i predstavnike svih srpskih društava.

Nakon toga prisutnima se obratila Zorana Vlatković, ambasador Republike Srbije u Sloveniji. Pozdravila je prisutne i učesnike u programu i otvorila 19. festival folklornih grupa Saveza srpskih društava Slovenije.

Realizaciju ovogodišnjeg Festivala omogućio je Javni fond Republike Slovenije za kulturne delatnosti, a veliku pomoć organizator, odnosno Savez srpskih društava Slovenije, dobio je i od ugostiteljske radnje Ars kafe Kranj. Ovom prilikom zahvaljujemo im se na njihovoj pomoći i podršci.

Čast da otvore program 19. festivala pripala je KD „Brdo” iz Kranja. Oni su predstavili dio običaja Bele nedelje u Gruži. Uz mnogo pjevanja i zanimljivih obrednih scena publika je između ostalih vidjela i čula igre i pjesme: „Domaćine otvaraj kapije”, „Imam ženu radavu”, „Šetnja”, „Rudničanka”. Autor koreografije je Slavica Mihailović, muzički aranžman uradio Zdravko Ranisavljević a umjetnički rukovodilac folklorne grupe je Milan Glamočanin.

Mladi folkloraši SPD „Nikola Tesla“ Postojna prikazali su koreografiju „Igre iz Pčinje”, autor koreografije: Velimir Agovski, muzički aranžman napisao Aleksandar Stepić, a umjetnički rukovodilac folklorne grupe je Cvijeta Gojković.

Igre Pileto mi pe’e, Selka, Šestica, Bugarka, Čačak niko Janu ne veruje, Vlasinka, Čačak sadila Jana zastupljene su u spletu igara po nazivom „Kad bapne goč u mene srce da iskoči” iz Crne Trave koju su izveli folkloraši KUD „Božur” iz Ljubljane. Igre su prikazane na autohtoni način bez modifikacija u osnovnim obrascima tradicionalne igre. Autor koreografije i umjetnički rukovodilac je Milan Glamočanin, a muzičkog aranžmana Žanijel Šublja.

Splet igara iz Vranjskoga Polja odigrali su članovi veteranske grupa SKD „Sava” Hrastnik. Radi se o klasičnoj koreografiji i želji da se ispoštuje stil oblasti, kao i  igrački obrazac igara. Autor koreografije i umjetnički rukovodilac je Aleksandar Babić, muzički aranžman uradio je Darko Ćitić.

Sa sjevero-istoka Slovenije došla je folklorna grupa SKD „Maribor” iz Maribora koja je prikazala koreografiju pod nazivom „Narodne igre iz Vladičinog Hana” u kojoj su prikazane, u spletu, najkarakterističnije igre Vladičinog Hana i okoline. Autor koreografije je Janko Dimitrijević, muzičkog aranžmana Zdravko Ranisavljević, a umjetnički rukovodilac folklorne grupe je Ana Dobrijević.

Iz Velenja je došla mlada folklorna grupa SD „Dr Mladen Stojanović” koja se predstavila koreografijom koja nosi naziv „Igre iz Levča”. Autor koreografije i umjetnički rukovodilac je Zoran Jauz a muzički aranžman je napisao Milovan Nikolić.

Kako reče voditelj Snežana Maksimović temperament, dinamika i emocije su ono što ovu tačku čini posebnim. Jedna od vrlo starih pesama, koja se izvodila uz igru je pesma pod nazivom Cone mome Cone, a u koreografiji pod nazivom Golub g’ka na jabuka” zastupljene i druge pjesme i igre iz Bosilegradskog Krajišta. A koje su izveli folkloraši KUD „Mladost” iz Ljubljane. Autor koreografije je Slobodanka Rac, muzičkog aranžmana Julijan Rac a umjetnički rukovodilac folklorne grupe je Milka Marin.

Koreografija „Igre i pesme iz Crnorečja” prikazuje segmente žetelačkog običaja, predstavljene pesmom i glumom kroz jedan šaljivi narativ. Izdvojene su specifične igre i pesme Crnorečja, severoistočne oblasti Srbije, a sve to prikazali su revijalno članovi veteranske folklorne grupe AKUD „Kolo” iz Kopra. Autor koreografije, muzičkog aranžmana i umjetnički rukovodilac folkloren grupe je Vesna Bajić Stojiljković.

Publika je imala priliku da još jednom vidi splet igara iz Crne Trave, odnosno koreografiju „Kad bapne goč u mene srce da iskoči”, kojim su se predstavili članovi SKD „Sloga” iz Nove Gorice. Radi se o koreografiji, sa više posebnih priča i scenskog običaja, gde se u momentima nadigravaju momci i devojke. Cilj je bilo prikazati bogate igračke obrazce i prelepe melodije toga kraja, koji su atraktivni, tehničko zahtevni i traže od igrača veliko znanje i sposobnost. Autor koreografije Milan Glamočanin, muzičkog aranžmana Pavle Ubović a umjetnički rukovodilac je David Grujić.

Veteranska folklorna grupa SKD „Petar Kočić” iz Kranja predstavila se revijalno koreografijom „Splet igara iz Potkozarja” koji prikazuje jedan od životnih ciklusa, zbor u severo-zapadnom dijelu BiH, u Potkozarju, a započinje pjesmom „Mi smo seje ispod Kozarice” a nastavlja sa igrama tog kraja. Pored instrumentalne pratnje koju su obično pratile tamburica i usna harmonika, značajna je bila i igra uz vokalnu pratnju, tačnije, kolski glas.  običaja u Potkozarju. Autor koreografije i umjetnički rukovodilac je Snežana Maksimović a muzički aranžman uradio je Marko Čušin.

SKUD „Vidovdan” iz Ljubljane predstavilo se spletom igara i pesama Srba iz Homolja. U koreografiji je prikazan običaj na Biljani petak, pokretni praznik pred Đurđevdan. Biljani petak pratila je pesma, igra i smeh a pošto je to bio praznik, devojke i momci mogli su se vrlo često i zaljubiti. Autor koreografije je Janko Dimitrijević, muzičkog aranžmana Zdravko Ranisavljević a umjetnički rukovodilac folklorne grupe je Željko Krsmanović.

KPSHD „Vuk Karadžić” iz Radovljice je u koreografiji „Kroz Pirotsko polje” prikazao igre, pjesme i običaje koji oslikavaju dio narodnog života Pirotskog polja. U koreografiji je prikazan dio lazaričkog običaja, kao i sa nadaleko poznatim vašarom u Pirotu. Autor koreografije je Damir Šipovac, muzički aranžman uradio Žanijel Šublja a umjetnički rukovodilac folklorne grupe je Sandra Jevtić.

Bila je to zadnja koreografija koja je prikazana u programu ovogodišnjeg Festivala, a zatim je voditelj Snežana Maksimović na pozornicu pozvala Zlatomira Bodirožu, predsjednika Saveza srpskih društava Slovenije koji je prvo pozdravio sve prisutne i zahvalio se na ovako lijepoj posjeti, a takođe pozdravio  isve učesnike u programu i zahvalio se na veoma kvalitetnim nastupima i prikazanim igrama i pjesmama, a zatim uručio zahvalnice svim folklornim grupama, kao i zahvalnicu za Ars kafe, odnosno Aleksandru Bataru koji je mnogo pomogao realizaciju ovog velikog događaja.

Nakon toga svi učesnici u programu, kao i dio publike, preselio se u sportsku dvoranu gdje je pripremljena zakuska u organizaciji Ars kafea a druženje nastavljeno uz živu muziku i dobro raspoloženje.

U međuvremenu je žiri u sastavu dr Vesna Bajić Stojiljković, etnomuzikolog i etnokoreolog i mr Miloš Rašić, etnolog, sumirao rezultate nastupa svih grupa, nakon čega je uslijedio razgovor sa umjetničkim rukovodiocima a zatim i proglašenje rezultata u sportskoj dvorani.


Ocjena stručnog žirija je sledeća:
1. SKUD „Vidovdan” Ljubljana 97,5 bodova,
2. KPSHD „Vuk Karadžić” Radovljica 97 bodova,
3. KD „Brdo” Kranj 94 boda,
4. SKD „Maribor” Maribor 93 boda,
5. KUD „Božur” Ljubljana 87 bodova,
6. SKD „Sloga” Nova Gorica 84 boda,
7. SD „Dr Mladen Stojanović” Velenje 82 boda,
8. SPD „Nikola Tesla” Postojna 76 bodova
9. SKD „Sava” Hrastnik 74 boda

Sve folklorne grupe dobile su priznanja za plasman koje su uručili dr Vesna Bajić Stojiljković i mr Miloš Rašić, a na osnovu rezultata i broja učesnika u takmičarskom dijelu 19. festivala folklornih grupa SSDS pravo učešća na 24. evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu steklo je sedam folklornih grupa, odnosno društava.

Na kraju treba istaći da je organizacija ovogodišnjeg Festivala bila na viskom nivou kao i uslovi u kojima je Festival održan. Vođstvo Saveza srpskih društava Slovenije se zahvaljuje svima koji su učestvovali u realizaciji ovog značajnog događaja, posebno onima koji su finansijski i materijalno pomogli Festival, kao i radnoj grupi koja je na najbolji način odradila svoj posao.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije