Од Цера до Кајмакчалана – рецитал поводом стогодишњице завршетка Првог свјетског рата

Од Цера до Кајмакчалана – рецитал поводом стогодишњице завршетка Првог свјетског рата

Српско културно просвјетно друштво „Свети Сава“ из Крања приредило рецитал поводом стогодишњице завршетка Првог свјетског рата
Рецитал је одржан 3. јуна 2018. у дворани Основне школе Францета Прешерна у Крању. У уводу Душан Јовановић је уз музку „Марш на Дрину“ одрецитовао истоименовану пјесму, а затим је свечани бесједник Милан Аксентијевић, генрал у пензији, одржао говор у вези са Првим свјетским ратом, његовим почетком, трајањем и завршетком. Присутни су са пажњом пратили излагање и могли су сазнати неке појединости везане за овај велики свјетски догађај.
Остоја Шобот је одрецитовао пјесму Благоја Глозића „Позивање ратника“, а Снежана Максимовић је рецитовала пјесму Бранка Миљковића „Одбрана земље“.
Драмски дио програма започео је Остоја Шобот изводећи исјечак и романа Данка Поповића „Књига о Милутину“, да би потом Душан Јовановић приказао говор генерала Михајла Рашића, начелника Војне академије пред Први свјетски рат.
Музички дио рецитала почео је пјесмом „Тамо далеко“ коју је отпјевала Бранислава Сара Митровић уз музичку птратњу Марка Чушина на хармоници.
Настављено је са драмским дијелом у коме је Душан Јовановић извео говор војводе Степе Степановића пред Церску битку, а Љубо Андрић је приказао „Говор поручника Тасића“, да би потом Душан Јовановић извео и говор војводе Степе Степановића послије Церске битке, а Остоја Шобот одрецитовао пјесму Милутина Јовановића „Ноћ после битке на Церу“.
Говор краља Петра I Карађорђевића, који је одржао пред Колубарску битки говорио је Душан Јовановић, а затим говорио и о Мојковачкој бици а гуслар Пајо Вученовић је отпјевао пјесму „Сестро мила, горска вило“.
Пјесму Душана Васиљева „Домовина“ рецитовала је Снежана Максимовић, да би потом Душан Јовановић извео и говор владике Николаја Велимировића, који је владика одржао у Лондону 1916, а након тога Душан Јовановић је говорио и о Словенцима добровољцима у српској војсци у ослободилачким ратовима 1912-1918.
Снежана Максимовић је одрецитовала пјесму Милутина Бојића „Плава гробница“, а Бранислава Сара Митровић је уз музичку пратњу Марка Чушина отпјевала пјесму „Креће се лађа француска“.
У наставку програма Душан Јовановић је рецитовао пјесму Јована Дучића „Хорда“ а Снежана Максимовић пјесму Мире Алечковић „Знам ту земљу буне“, да би потом Душан Јовановић казивао и стихове Алексе Шантића из пјесме „Кајмакчалан“.
Говор војводе Живојина Мишића пред пробој Солунског фронта приказао је Душан Јовановић а затим говорио и о „чојству и јунаштву“ српских војника приказујући један примјер са пробоја Солунског фронта.
Програм рецитала завршен је пјесмом „Млади капетане” коју је уз музичку пратњу Марка Чушина отпјевала Бранислава Сара Митровић.
Сценарио и режија рецитала Душан Јовановић, костимографија и сценографија Снежана Максимовић, избор музике и аранжмани Бранислава Сара Митровић и Марко Чушин.
Милош Милић, предсједник СКПД „Свети Сава“ Крањ захвалио се учесницима у програму, као и публици на посјети и подршци, а затим подијелио захвалнице и поклоне за све учеснике рецитала.
Дружење је настављено у „Грил ресторану Центар“ Крањ.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније