Od Cera do Kajmakčalana – recital povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata

Od Cera do Kajmakčalana – recital povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata

Srpsko kulturno prosvjetno društvo „Sveti Sava“ iz Kranja priredilo recital povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata
Recital je održan 3. juna 2018. u dvorani Osnovne škole Franceta Prešerna u Kranju. U uvodu Dušan Jovanović je uz muzku „Marš na Drinu“ odrecitovao istoimenovanu pjesmu, a zatim je svečani besjednik Milan Aksentijević, genral u penziji, održao govor u vezi sa Prvim svjetskim ratom, njegovim početkom, trajanjem i završetkom. Prisutni su sa pažnjom pratili izlaganje i mogli su saznati neke pojedinosti vezane za ovaj veliki svjetski događaj.
Ostoja Šobot je odrecitovao pjesmu Blagoja Glozića „Pozivanje ratnika“, a Snežana Maksimović je recitovala pjesmu Branka Miljkovića „Odbrana zemlje“.
Dramski dio programa započeo je Ostoja Šobot izvodeći isječak i romana Danka Popovića „Knjiga o Milutinu“, da bi potom Dušan Jovanović prikazao govor generala Mihajla Rašića, načelnika Vojne akademije pred Prvi svjetski rat.
Muzički dio recitala počeo je pjesmom „Tamo daleko“ koju je otpjevala Branislava Sara Mitrović uz muzičku ptratnju Marka Čušina na harmonici.
Nastavljeno je sa dramskim dijelom u kome je Dušan Jovanović izveo govor vojvode Stepe Stepanovića pred Cersku bitku, a Ljubo Andrić je prikazao „Govor poručnika Tasića“, da bi potom Dušan Jovanović izveo i govor vojvode Stepe Stepanovića poslije Cerske bitke, a Ostoja Šobot odrecitovao pjesmu Milutina Jovanovića „Noć posle bitke na Ceru“.
Govor kralja Petra I Karađorđevića, koji je održao pred Kolubarsku bitki govorio je Dušan Jovanović, a zatim govorio i o Mojkovačkoj bici a guslar Pajo Vučenović je otpjevao pjesmu „Sestro mila, gorska vilo“.
Pjesmu Dušana Vasiljeva „Domovina“ recitovala je Snežana Maksimović, da bi potom Dušan Jovanović izveo i govor vladike Nikolaja Velimirovića, koji je vladika održao u Londonu 1916, a nakon toga Dušan Jovanović je govorio i o Slovencima dobrovoljcima u srpskoj vojsci u oslobodilačkim ratovima 1912-1918.
Snežana Maksimović je odrecitovala pjesmu Milutina Bojića „Plava grobnica“, a Branislava Sara Mitrović je uz muzičku pratnju Marka Čušina otpjevala pjesmu „Kreće se lađa francuska“.
U nastavku programa Dušan Jovanović je recitovao pjesmu Jovana Dučića „Horda“ a Snežana Maksimović pjesmu Mire Alečković „Znam tu zemlju bune“, da bi potom Dušan Jovanović kazivao i stihove Alekse Šantića iz pjesme „Kajmakčalan“.
Govor vojvode Živojina Mišića pred proboj Solunskog fronta prikazao je Dušan Jovanović a zatim govorio i o „čojstvu i junaštvu“ srpskih vojnika prikazujući jedan primjer sa proboja Solunskog fronta.
Program recitala završen je pjesmom „Mladi kapetane” koju je uz muzičku pratnju Marka Čušina otpjevala Branislava Sara Mitrović.
Scenario i režija recitala Dušan Jovanović, kostimografija i scenografija Snežana Maksimović, izbor muzike i aranžmani Branislava Sara Mitrović i Marko Čušin.
Miloš Milić, predsjednik SKPD „Sveti Sava“ Kranj zahvalio se učesnicima u programu, kao i publici na posjeti i podršci, a zatim podijelio zahvalnice i poklone za sve učesnike recitala.
Druženje je nastavljeno u „Gril restoranu Centar“ Kranj.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije