Mundijal iz bloka

mundijal

Mundijal iz bloka

Humanost na delu prisutna i u Sloveniji

Svetsko prvenstvo u Kataru za Humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe ostaće upamćeno kao period kada su uspeli da u istom trenutku budu prisutni na 170 lokacija širom sveta. Akcijom „Mundijal iz bloka“ pokazali su kako izgleda kada se Srbi iz celog sveta okupe oko jednog i najvažnijeg cilja, a to je podrška Srbiji!

Za fudbalsku reprezentaciju Srbije se navijalo od Australije, Rusije i Amerike, preko brojnih evropskih država, među kojima je bila i Slovenija, pa do Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i drugih država u regionu, a paralelno sa tim prikupljala se pomoć za ugrožene srpske porodice na Kosovu i Metohiji.

Kroz projekat „Mundijal iz bloka“ veliki broj novih ljudi prvi put se upoznao sa radom Humanitarne organizacije Srbi za Srbe koja je od 2005. godine do danas prikupila 10.000.000 eura donacija i pomogla više od 3.000 porodica širom Balkana.

Srpsko kulturno umetničko društvo „Vidovdan” iz Ljubljane bilo je inicijator humanitarnog navijanja za srpske reprezentativce u Sloveniji. Nakon njih akcija se proširila pa je u Sloveniji „Mundijal iz bloka“ bio organizovan na čak tri lokacije. Osim u društvenim prostorijama SKUD „Vidovdan” u Ljubljani, navijalo se i u „Športni hiši” (Sportskoj kući) dok se u Kranju navijalo u lokalu „Ars Kafe”.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe još uvek nema tačan iznos prikupljenih donacija tokom „Mundijala iz bloka“, ali radi se o iznosu većem od 30.000 evra. Mladi iz Slovenije koji su se uključili u akciju prikupili su neverovatnih 1.638 eura i to SKUD ,,Vidovdan“ – 664 €, ,,Športna hiša”’– 680 € i ,,Ars Kafe“ 294 €.

Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da je ova akcija pokrenula sjajan talas energije, volje i želje da se sa organizacijom ovakvih događaja nastavi. Ovo je samo početak zajedničkih okupljanja koja će za cilj imati pomaganje srpskom narodu u matici. Najlepša vest je to što je u planu otvaranje ogranka Organizacije u Sloveniji. Više informacija dostupno je i na: srbizasrbe.org.

priredio: Stefan Koprivica

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije