Домановићево „Мртво море“ код Славице

Домановићево „Мртво море“ код Славице

Доживио сам предиван дан, 30. маја 2021, на пикнику Српског културно просвјетног друштва „Свети Сава” из Крања. Веома лијепо уређен простор, „Код Славице” на Полици код Крања, са кровом, поред свјеже покошеног травњака равног и меког као тепих. Са лијеве стране запета мрежа за одбојку.


Након пар минута Милош Милић, предсједник СКПД „Свети Сава” Крањ, које је организатор пикника и реализатор овог пројекта, најави нашег извођача, који ће извести драму која је у наслову. Душан Јовановић је окићен многим надареним врлинама. Једна од тих је склоност до тумачења књижевних дјела. Непристрасни извјештач би помислио да је Јовановић професионални глумац, јер је способан да научи напамет веома обимне текстове и да их изразито увјерљиво тумачи. Тако је био веома успјешан на наступу код Српског културно просвјетног друштва „Свети Сава” из Крања, тумачећи приповјетку Радоја Домановића ,,Мртво море”. То је приповјетка у којој се описује живот људи у једној српској паланци, њихово не прихватање различитих од себе и мржњу само према онима који се издигну изнад просјека средине у којој живе.


Малограђанска средина је учмала средина која на подноси разлике и веома тешко мијења своја учмала унапријед утврђена мјерила доброг понашања. У њој влада дволичност и лицемјерје, а сваки појединац је принуђен да своја лична размишљања подреди маси, да се не супротставља учмалости и крши правила. Малограђани не воле промјене и не желе да прихвате ништа ново, па чак и ако је оно лијепо, добро и занимљиво. Ту се осуђује свако понашање другачије од уобичајеног. Сви који штрче и одскачу од других изложени су исмијавању, оговарању и игнорисању.


Можете замислити колико ликова је у једној провинцији описивано, и овај извођач их је на свој начин тумачио. Како се каже, сто људи сто ћуди, а наш Дуле је сваку ћуд увјерљиво тумачио.


Ако је неко у њиховој средини имао какав таленат то није његова врлина, већ напротив, велика мана због које у својој малој средини доживљавају велике непријатности. Они представљају опасност и ризик за друге, јер могу да постигну нешто више и нешто боље.


Душан је томе додао нешто своје страсти, код наглашавања појединих ликова, па је то звучало заиста страствено и упечатљиво. Приводећи свој наступ крају, публика га је наградила громогласним аплаузом.
Овај драмски пројекат финансијски је подржао Јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности.

Остоја Шобот

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније