Međunarodni festival igre i muzike „Zov ravnice“ u Novom Sadu

Međunarodni festival igre i muzike „Zov ravnice“ u Novom Sadu

Na poziv organizatora Udruženje ‘VELIKO KOLO’, folklorna sekcija SKD SAVA HRASTNIK je učestovala  na velikom međunarodnom festivalu igre i muzike, pod nazivom ‘ZOV RAVNICE’ u Novom Sadu.

To je njihov 9. Festival, a trajao je od 3. do 6. oktobra ove godine. Učestovalo je više od 60 društava iz  Srbije, Slovenije,  Hrvatske, Republike Srpske, Federacije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, a izvedeno je više od šestdeset različitih koreografija.

SKD SAVA je nastupilo sa veteranskom sekcijom u subotu , 5. oktobra u 12 časova sa Igrama iz Leskovca. Koreografiju je postavio Aleksandar Babić Coka.

Ako je suditi po aplauzu i podršci publike, naš nastup je bio više nego odličan. Ali ‘slava’ nam neće udariti u glavu. Taj nastup nam je dao još više motivacije i entuzijazma, jer nove obaveze su već na vidiku. Svakim nastupom dokazujemo da ako voliš folklor tasda godine nisu prepreka.

Verujem da ćemo se iduće godine videti u još boljem izdanju.

Svi učesnici su pokazali visok nivo znanja i talenta za folkloru, što je publika prepoznala i podržala gromoglasnim aplauzima. Možda je i to doprinelo da su svi folkloraši nastupali opušteno, brez treme, iako ih je gledalo više stotina ljudi.

Slika našeg gostovanja bi bila nepotpuna ako nebi spomenula prekrasan grad gdje se je festival odvijao. Novi Sad je grad koji se nalazi na granici Bačke i Srema, na obalama Dunava i Malog bačkog kanala, u Panonskoj ravnici i na severnim obroncima  Fruske gore.

Posjetili smo najpoznatiju građevinu u Novom Sadu, Petrovaradinsku tvrđavu, koja je najveća tvrđava u Evropi. Prostire se na više  od 110 hektara. Još jednu zanimljivu legendu smo saznali, i to da ime PETROVARADIN je dobijeno iz više reči: ‘Petra‘ na latinskom znaci stena, ‘var‘ je na mađarskom grad, a ‘din‘ na turskom vera, iz  čega je izvedeno  Petrovaradin,  grad na steni čvrst kao vera.

Neka i naša vera bude čvrsta kao Petrovaradinska tvrdjava.

Slavica TRIPUNOVIĆ, SKD SAVA Hrastnik

podijelite sadržaj:

  1. Anonimni kaže:

    Veoma lepa reportaza, uz sve cestitke za nastup, samo bih to jos htela istaći.
    Srdacan pozdrav u Kranj i Hrastnik iz Maribira
    Jasmina Krapše

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije